Loading color scheme

BLOG LOVE: Φεβρουάριος 2023

Στις αρχές κάθε μήνα, ο ο Δημήτρης Λιλής θυμάται τις εποχές που τα blogs καθόριζαν τις νέες μουσικές τάσεις και παρουσιάζει δεκάδες νέα ονόματα που κάνουν τους γύρους της blogόσφαιρας. 

Δεκαοκτώ ανεξάρτητα διαμαντάκια που έτυχαν την υποστήριξη ουκ ολίγων bloggers μέσα στον Φεβρουάριο και η ποσότητα είναι ενδεικτική της παγκόσμιας indie κινητικότητας.  Κάτω από την ομπρέλα της SubmitHub κοινότητας, δηλαδή το μέρος όπου οι bloggers και τα sites παγκοσμίως μπορούν να συνδεθούν, με βασικό στόχο να προωθήσουν τη νέα μουσική ατζέντα, μακριά από τα streaming συμφέροντα των δισκογραφικών, αναπνέει ένας υπέροχος μουσικός κόσμος που περιμένει να τον εξερευνήσουν.  

Δίπλα τους, λιγότερο γνωστά PR agencies, μα κυρίως καλλιτέχνες και boutique labels που πιο ελεύθεροι από ποτέ, αποφασίζουν να πάρουν την τύχη της μουσικής τους στα χέρια τους. Οι δε bloggers που τα αναδυκνείουν χωρίς να έχουν την υποχρέωση του να συντηρήσουν χιλιάδες αναγνώστες ή να διατηρήσουν τις διαφημίσεις των χορηγών, μετατρέπουν με τους δίκους τους ρυθμούς τα blogs, σε μορφή ολοκληρωμένων sites, διατηρώντας αναλλοίωτη τη βασική, πρώτη τους λειτουργία. Ανταλλάζουν νέα μουσική -συνήθως ακυκλοφόρητη ακόμη, προκειμένου να διατηρήσουν τον χαρακτήρα του «δοκιμαστή»/tastemaker-, δημιουργούν τάσεις όπως το cloud rap και αποτελούν ένα δικό τους ξεχωριστό κομμάτι της βιομηχανίας, που μπορεί να μην «νταραβερίζεται» με τα μεγαλοποσά που υποτίθεται ότι περνάνε από τα ταμεία των Spotify promotional tools ή να μην ακολουθούν την τρέχουσα Tik Tok μορφή της μουσικής μπίζνας, αλλά διατηρούν στο έπακρο το coolness και φτιάχνουν τη μέρα όσων τα παρακολουθούν. 

Μουσική που δεν είναι για όλους, αλλά έχει και κάτι για τον καθένα, τίτλοι τραγουδιών και μπάντες που ζουν σε έναν κόσμο πολύ μακριά από το Pitchfork ή ακόμα και το avopolis.gr αλλά διατηρούν τη φρεσκάδα τους και καινοτομούν σε υπόγειες μουσικές διαδρομές που ελάχιστη σημασία έχουν τα αστέρια, οι βαθμολογίες και η εύνοια των μεγάλων media. 

 Αυτά τα είναι τα blog love που ξεχώρισαν από την σοδειά του Φεβρουαρίου 2023. Τα ακούτε και στη σχετική Spotify playlist. 

 

 1. Kerry Charles - Seal It With A Kiss (Grind Select)  Συνθέτης και παραγωγός με βάση το Νιού Τζέρσεϋ, ο Kerry Charles  ξέρει να χτίζει Αγιοβαλεντίνικα slow jams με μαεστρία που πλησιάζει τους ήρωες του, Prince, Hall & Oates, Steely Dan κ.α. Προπομπός του debut LP, I Think Of You

2. John Matthias & Jay Auborn - Dive Into This (Cognitive Shift Recordings)

Αργόσυρτη, πειραματική jazztronica από το Βρετανικό δίδυμο των John Matthias και Jay Auborn μαζί με ένα special video σε σκηνοθεσία Anthony Missen. Μουσική που θα αποθέωνε το Wired. 

3. Grocer - Smooth Operator (Grind Select)

Καμία σχέση με Sade. Αντιθέτως, σοβαρές ποστ πανκ πολυρυθμίες και τσαμπουκαλεμένα φωνητικά για το ανερχόμενο τρίο από την Philadelphia. Video rocks too. 

4. The Ghost Of Helags - Looking For Mary (self release)

Το Σουηδικό shoe gaze synth pop duo των Ghost Of Helags αναζητά τη Μαίρη και μαζί το indie crossover success που του αναλογεί με αυτό το πρώτο single τους μετά την πανδημία. 

5. BrahmaBull - You (Gryndfest Music Group)

Sample για σεμινάριο, λίγο Wu Tang kung fu για το καλό και λυρικές ρίμες που τιμούν την πρώτη rap / hip hop επιλογή της λίστας. O man δεν αστειεύεται.

6. Βeach novels  - Hold My Head (gothfather)

H ποπ τύπου 1975 θριαμβεύει εδώ, ίσως γιατί είναι παιγμένη με μπόλικο νεύρο και την ασταμάτητη δίψα ενός ανερχόμενου one man army project που στοχεύει ψηλά. 

7. Aime Simone - Baby Don’t Quit (Because)

 Ο Aime Simone είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της Because στη Γαλλική και όχι μόνο αγορά. Καλογραμμένη post pop με ενδιαφέροντα urban beats και τίμιες αναφορές από την δυτικοευρωπαϊκή μουσική κουλτούρα. O φίλος έχει μέλλον και το video τα δείχνει σωστά επίσης.

8. Deer Fellow - The Culprit (self release)

Παίχτες σαν τον Deer Fellow υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στην χώρα μας υπολογίστε  τον σαν τον αντίστοιχο Moa Bones. Δυνατές ακουστικές ποπ μελωδιές, βελούδινα φωνητικά και ευκολοι στίχοι που σε συνοδεύουν καθόλη την διάρκεια της ημέρας. 

9. Steve Bug - Grumble Bumble (Rejected)

Ένας από τους θρύλους του Βερολινέζικου minimal house tech ήχου επιστρέφει με ένα μετρημένα funky και jackin’ βραδύκαυστο single. Εργαλείο από τα λίγα στα χέρια έμπειρων jockeys. 

10. The Puro - Shortcuts (Gohan Recording Limited)

Και αν οι Puro ακούγονται ακριβώς όσο καλοί ήταν οι Cranberries είναι γιατί ο συνιδρυτής και συνθέτης των Ιρλανδών, Noel Hogan είναι το 1/2 αυτού του project. Απίστευτο το πως η φωνή της Mell Peck θυμίζει Dolores.

11. Skinny Dippers x Middle Youth - Wedding Ring (Alt Version) - self release 

Ο Ryan Gross από το Βrooklyn με την Skinny Dippers παντρεύει την κιθαριστική indie pop του με τα synths και τις φωνές του Harper James aka Middle Youth σε αυτό το πιασάρικο U.S. indie κομψοτέχνημα.  

12. Inwards - Levin (Rainbow Bridge)

Θα ήταν λειψή αυτή η πρώτη blog love σοδειά αν δεν είχαμε την μυσταγωγική electronica με ξεκάθαρες early Four Tet αναφορές από τον Βρετανό Inwards. Απλά υπέροχο. 

13. Malmo - TDF (The Rest Is Noise)

Επιπλέον, το ίδιο υπέροχη και άκρως ατμοσφαιρική ακούγεται και η νέα ambient σύνθεση του Γάλλου Malmo από το ολόφρεσκο EP Les grands ensembles. Είναι απορίας άξιο το πόσο καλή ambient μουσική γράφτηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη τα τελευταία 3 χρόνια. 

14. Trash Pals - Dinner At Sadie’s (self release)

Υπόνοια U.S. indie σούπεργκρουπ με βοήθειες από τον ηχολήπτη J. Grabes (NOFX, Aloe Black, Mark Ronson) που ακολουθεί τα χνάρια συγκροτημάτων όπως οι Spoon, οι Shins ή οι Eels και οι Grandaddy. 

15. Lojay Ft. Sarz - Monalisa (Amika Akaya Remix)- (Metallic Music)

Ο amapiano ύμνος που πήρε θρυλικές διαστάσεις μετά το σετ του Diplo με τους Major League σε ένα έξυπνο afro house remix από τον Amika Akaya που το επαναφέρει στα eclectic afro house set. 

16. Gold Spectacles - Anywhere Else (self release)

Άλλη μια τίμια indie pop στιγμή στη δισκογραφία των ανερχόμενων Λονδρέζων (αγόρι - κορίτσι) Gold Spectacles. Ήδη sites όπως τα EARMILK, Line Of Best Fit αλλά και το BBC6 υποκλίνονται στην baroque pop μαεστρία τους. 

17. Vini - late nite (Crazy Monday)

Wait, what? Ταυλανδέζικη indie pop από girl band που θυμίζει τις φινετσάτες Saint Etienne στιγμές των early 90s; Οι Vini είναι το νέο Ασιατικό μουσικό μυστικό που ψάχνετε rn και το late nite είναι πιο cool και από Pad Thai. Check το video για να πιστέψεις. 

18. Welcome Strawberry - Prettier Than You (Cherub Dream)  

Οκ, μπορεί o Lil Yachty να επανέφερε την ψυχεδέλεια επιπέδου MGMT και Spirit Of The Beehive στο προσκήνιο αλλά η Cherub Dream (από το Σαν Φρανσίσκο) βρίσκεται στην σωστή και κοφτερή πλευρά της psyche - dream rock ιστορίας εδώ και λίγα χρόνια. Η shoegaze των Welcome Strawberry που κυκλοφόρησαν το ομότιτλο album τους το φθινόπωρο του ’22 είναι τρανό παράδειγμα. Κυκλοφορεί ψηφιακά αλλά και σε κασέτα, σε συνεργασία και με την Too Good To Be True Records. 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro