Loading color scheme

Ταξίδια & Δίσκοι: Η Νέα Ορλεάνη

Η Άννα Γεωργάτου επιστρέφει στην σειρά podcasts της, Trips & Tracks, και με καλεσμένο τον Χρήστο Κουτσογιάννη μοιράζονται μυστικά από τις δισκοθήκες, τους δρόμους και τα must see μέρη της Νέας Ορλεάνης. 

«Aν έχεις φτάσει στην Νέα Ορλεάνη με οποιοδήποτε ύφος, η πόλη σε ισιώνει»

Τι συνδέει τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης με τους Ινδιάνους, ποια είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη εποχή να την επισκεφθείς, ποια η ιδιαίτερη σημασία της Congo Square, Big Easy ή Crescent City και γιατί, πώς συνδέεται ένας μαύρος πιανίστας με έναν οίκο ανοχής, τα blues, τα spirituals, οι αλιγάτορες, ο Μισισιπής, οι βάλτοι, τα ατμόπλοια, οι φυτείες, τα ταρώ, τα voodoo, ο ερωτισμός Καραϊβικής, η γαλλική κομψότητα, η σπανιόλικη φινέτσα, το ποταμίσιο αίμα, οι jazz κηδείες, οι αστακοί, οι καραβίδες, η jambalaya, ο χορός, η μουσική, οι πειρασμοί.

neworleans-tat-01

neworleans-tat-09

Χρήστος Κουτσογιάννης στο μικρόφωνο, ο δικός μας Voodoo Drummer που τα ξέρει όλα -σχεδόν- και μας τα αφηγείται με τρόπο μοναδικό. Δύο φορές στη βορειότερη πόλη της Καραϊβικής και γνωρίζει πολύ καλά πώς να μας μυήσει στις έννοιες του cajun, της zydeco, στην ομορφιά και το μυστήριο των bayu, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης, τις παραδόσεις, τα μυστήρια.

Με ορμητήριο την ιέρεια των Voodoo Marie LaVeau, τον ξεχωριστό Dr John, μία μπάντα χάλκινων, τον Professor Longhair, τη βασίλισσα της Neo Soul Erykah Badu,  περπατάμε στα στενά της Νέα Ορλεάνης και ανακαλύπτουμε την μαγεία, τον μυστικισμό, γεύσεις, βιβλία, ταινίες, την παραδοσιακή τζαζ, τα μπλουζ, τις χρωματιστές γειτονιές, τα "Social Aid and Pleasure Club" (σαν τα δικά μας άλλοτε πνευματικά κέντρα), τους Κρεολούς, τους Ακαδιανούς, την ιστορία, τις δοξασίες τους λαϊκούς θρύλους.

Γιατί να αποφύγεις την Bourbon Street, πόσο αξέχαστο θα σου μείνει το Preservation Hall, γιατί θα χάσεις κάθε ισορροπία στην πόλη, τι σημαίνει Dixie, τι Jazz, τι συνέβαινε στην γειτονιά Treme πριν 200 χρόνια τις Κυριακές, πώς συνδέονται τα Po-Boys με τις μαμάδες της Λουιζιάνα, γιατί να βρεθείς στην πόλη λίγο πριν ξεκινήσει το Mardi Gras.

neworleans-tat-02

neworleans-tat-08

Στη νέα Ορλεάνη η live μουσική κάθε μικρού jazz μπαρ μπλέκεται με τις μουσικές των διπλανών μπαρ, οι κάτοικοι τρώνε ενώ ακούν ζωντανά μια τζαζ μπάντα και καθόλου δεν ενδιαφέρει το χτύπημα των πιρουνιών, το φαΐ ετοιμάζεται ενώ ετοιμάζονται τα όργανα, ο θάνατος και οι κηδείες γιορτάζουν τη ζωή, οι προφορές δεν ενδιαφέρουν, οι πόρτες των μαγαζιών παραμένουν ανοικτές όλον τον χρόνο, οι άνθρωποι ζουν έξω από τα σπίτια, τα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα ζωή, γνωστοί κι αγαπημένοι μουσικοί, όπως ο drummer της Τreme Βrass Βand «με το κοστουμάκι και την μαγκούρα του» ή αγαπημένοι σου μουσικοί της jazz των οποίων λιώνεις τους δίσκους καθημερινά περνούν ανά πάσα στιγμή δίπλα σου με το ποδήλατο ή κάθονται δίπλα σου, γαλλικές επιγραφές εξηγούν το καθετί.

neworleans-tat-03

neworleans-tat-06

Η Πολιτεία που δεν συμμετέχει στην εκλογή του προέδρου της Αμερικής και μπορεί έτσι να διοργανώνει ένα Φεστιβάλ με το ευρηματικό τίτλο "Buck Fush" (Fuck Bush), η πόλη που σίγουρα θυμάσαι από το Down By Law του Jarmusch, την Κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης (Pretty Baby) με την Brooke Shields, το Λεωφορείο ο Πόθος  του Tennessee Williams ή το The Cincinnati Kid και της οποίας έχεις πάρει τελευταία μυρωδιά -κι αν δεν έχεις πάρει, τώρα είναι η στιγμή- με το Treme της HBO είναι η πρωταγωνίστρια-πόλη αυτού του podcast και στο «τιμόνι» ένας από τους μεγαλύτερος Έλληνες λάτρεις της παράδοσης των βουντού.

neworleans-tat-05

neworleans-tat-07

Ο Χρήστος Κουτσογιάννης είναι ο Voodoo Drummer, ο οποίος μετά το πετυχημένο σχήμα των Opera Chaotique με τον Γιώργο Τζιουβάρα (Tenorman) και τη διεθνή πορεία και συμμετοχή του σε διάφορα jazz και blues σχήματα, ακολουθεί πλέον σόλο πορεία. Έχει ήδη στο ενεργητικό του τέσσερις προσωπικές συνθέσεις. Μια διασκευή στο κομμάτι των Pink Floyd "Set The Controls For The Heart Of The Sun" σε «πειραγμένο» καλαματιανό αποτελεί το πρώτο του σόλο ηχογράφημα. Το "Drunk Dionysus" ακολουθεί. Πρόκειται για ένα αφρο-διονυσιακό πειραματικό κομμάτι όπου παράξενες φωνές από το τσέλο ακροβατούν πάνω από έναν πρωτότυπο συνδυασμό ελληνικών μονών ρυθμών και μεταφέρονται στο δεύτερο μέρος σε έναν σουινγκάτο 9/8 χορό για να ενωθούν με το μαγικό μπάλαφον (αφρικανικό ξυλόφωνο) του σπουδαίου Mamadou Diabate από τη Μπουρκίνα Φάσο (Δυτική Αφρική).Το "Aristophanes' FROGS" είναι η τρίτη του σύνθεση με τις συμμετοχές των Blaine L. Reininger, του γνωστού Αμερικανού τραγουδοποιού από το Κολοράντο, πολυοργανίστα – ιδιαίτερα βιολονίστα - και ιδρυτή του avant-garde συγκροτήματος Tuxedomoon και Martyn Jacques, Βρετανού τραγουδιστή, ακορντεονίστα και ιδρυτή του cult συγκροτήματος των Tiger Lillies. Στο βιολοντσέλο ο Σταύρος Παργινός

Στην τελευταία του πρόσφατη σύνθεση, το Gnossiene No1 του Erik Satie προσαρμόζεται σε έναν ελληνικό 7/8 ρυθμό και συνδυάζεται με το «Μήλο μου κόκκινο». Στο ντουέτο τύμπανα-τσέλο προστίθεται αφρικανικό μεταλλόφωνο και κρουστά.

 voodoo-drummer-001

Ο Χρήστος Κουτσογιάννης επιλέγει την μουσική στο “TRIPS+TRACKS EP.4-NEW ORLEANS”

1. Papa Celestin “Marie LaVeau”

 

2. Donald Harrison “Hu-ta-Nay” ft. Dr John & Guardians of the Flame

 

3. Clifton Chenier  “Je me fu-pas mal”

 

4. Professor Longhair - Mardi Gras in New Orleans

 

5. Dirty Dozen Brass Band  “Just a Closer Walk With Thee”

 

6. Erykah Badu & Mos Def - Mark Ronson "A La Modeliste"

 

7. Meschiya Lake  w. Søren Siegumfeldts   “Because I Got High”

 

neworleans-tat-10

Ακούστε επίσης:
Ταξίδια Και Δίσκοι: Η Αυστραλία
Ταξίδια Και Δίσκοι: Η Ισλανδία

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro