Ταξίδια Και Δίσκοι: Η Ισλανδία
-
in POP CULTURE
Σε αυτή τη νέα σειρά podcast του Avopolis, η Άννα Γεωργάτου, με την βοήθεια καλεσμένων, αναδεικνύει λιγότερο συνηθισμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς και μαζί, τις μουσικές σκηνές τους. Στο πρώτο επεισόδιο, η Ισλανδία έχει την τιμητική της.
Άτλαντες και βινύλια θα ανοίγουμε σε αυτόν τον νέο κύκλο podcast για μια ώρα σχολική με Μουσική και Γεωγραφία και τι πιο όμορφο από ένα ποδαρικό από την Μαριλένα Σαλαμάνου από τους Easy Greek και το υπέροχο ταξιδιωτικό γραφείο με εξειδίκευση στην Ισλανδία “Niceland” -που σημειωτέον θέλουμε πίσω-, το κορίτσι που σαν ισλανδικός καταρράκτης έσκασε με ορμή στο στούντιο του Avopolis και το γέμισε με εικόνες και μουσική.
Επεισόδιο 1 με το κατεξοχήν κατάλληλο άτομο να μιλήσει. Η Μαριλένα Σαλαμάνου είναι αυτή που πάντα θα κλαίει ακούγοντας live κάποια ισλανδική μπάντα και δεν θα χορταίνει ποτέ να μιλάει για την Ισλανδία. Η γνωριμία της με την χώρα του πάγου και της φωτιάς ξεκινά τυχαία το 2002 από ένα βαρετό μάθημα στο πανεπιστήμιο που την φέρνει στη Διδότου στο Vinyl Microstore και τελικά στους Múm. 3 φορές ήδη εκεί, πρώτη προσγείωση στο Reykjavík κι έχει να θυμάται την αντανάκλαση ενός γεμάτου φεγγαριού στον πάγο κι ένα βράδυ με Sigur Rós ζωντανά στο υπέροχο Harpa, φίλη πλέον των Múm -είναι αυτή άλλωστε, στην οποία χρωστούν το casio αρμονιάκι τους- και του Árni από τους FM Belfast, μας συμβουλεύει βινύλια να αγοράσουμε από το 12 Tónar, το Βόρειο Σέλας να το απολαύσουμε από τον φάρο λίγο πιο έξω από το Reykjavík, Χριστούγεννα να μείνουμε στο σπίτι κάποιου Ισλανδού και να ακολουθήσουμε το έθιμο της ανάγνωσης ενός βιβλίου, μας μιλά με έρωτα για βιβλιοπωλεία, δισκάδικα, γκαλερί, το Βόρειο Σέλας και το site που θα σε βοηθήσει να το βρεις (www.vedur.is), την εμπειρία του να ξυπνάς βράδυ για να πηγαίνεις σχολείο ή δουλειά.
«Οι εραστές του αρκτικού κύκλου» και τα «Έθιμα ταφής» προέκυψαν στη συζήτηση κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, τα κρυφά μυστικά για το πώς να την βγάλεις φθηνά σε αυτή τη ακριβή χώρα, πισίνες και κολύμπι σε θερμά νερά αντί για καφέ, τεκτονική πλάκα Ευρώπης και Αμερικής στο Thinkerville, μια βαρκάδα στον νότο ανάμεσα σε παγετώνες, στο Glacier Lagoon στο Jökulsárlón, μια σούπα με κατσικάκι κοντά στο Vik, τυχερός θα είσαι αν στην τελευταία στάση του γύρου της Ισλανδίας, στον Βορρά απολαύσεις μια προσγείωση αεροπλάνου στο αεροδρόμιο του Ísafjörður -αλλιώς βάλε You Tube-, πολύχρωμα σπίτια στο Seydisfjordur, whale watching στο Húsavík και ανάμεσα σε όλα αυτά οι Ισλανδοί, ωραίοι τύποι να τους κάνεις παρέα, διαβασμένοι, που ακούν και φτιάχνουν ωραίες μουσικές, κάνουν ωραίες εκδρομές, έχουν μια αίσθηση αυτοδιαχείρισης και που δεν καίγονται για αυτόν τον τουρισμό και είναι και λίγο κουρασμένοι από όλο αυτό το hype και μπορεί να σκέφτονται «πηγαίνετε και κάπου αλλού να ησυχάσουμε», εσύ ωστόσο μην το βάζεις κάτω, απόλαυσε αστακόσουπα και σουβλάκια τόνου και σολομού στο κάπως τουριστικό Sjávarbarinn κοντά στο παλιό λιμάνι, τράβα βίντεο με καταρράκτες και θερμοπίδακες και ψάξε τη σύνδεση με την Ελλάδα.
Η Ισλανδία είναι το όμορφο ψαροχώρι του Βορρά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, στο οποίο επίδοξοι συγγραφείς αφήνουν δείγματα γραφής πάνω σε χαρτοπετσέτες, ακόμα και σε παγκάκια μπορείς να σκανάρεις ένα barcode και να ακούσεις όσο κάθεσαι μια ιστορία μέσα του τηλεφώνου σου, η χώρα στην οποία καρχαρίες θα φας, φάλαινες θα δεις, αν θέλουν αυτές – κι αυτό σημαίνει πολλά-, ο τόπος που στήνονται μικρά μουσικά φεστιβάλ στις πίσω αυλές και βέβαια η χώρα την οποία επισκέφθηκαν τρεις φορές οι Fall και στην οποία ηχογράφησαν το 1982 το καυστικό Hex Enduction Hour σε ένα εγκαταλελειμμένο σινεμά στο Hertfordshire.
Η Μαριλένα, ως καλή πράκτορας, ακολουθώντας τη συμβουλή του μπαμπά της («Ο σωστός πράκτορας δεν στέλνει τον πελάτη εκεί που θέλει αυτός, αλλά o ίδιος ο πράκτορας»), έστειλε ήδη 40-45 άτομα στην Ισλανδία κι εμείς άλλα τόσα θα πω μετά από αυτό το pod.
Trips & Tracks Episode 1: Ισλανδία
Το Easy Greek είναι ένα κανάλι στο YouTube για εκμάθηση ελληνικών με χρήση τόσο αγγλικών, όσο και ελληνικών υπότιτλων. Η εκμάθηση πραγματοποείται κυρίως μέσα από συνεντεύξεις δρόμου, αλλά και σπιτικά επεισόδια που αφορούν πολλά θέματα, από κουίζ γεωγραφίας μέχρι μαθήματα γραμματικής. Δημιουργοί του Easy Greek είναι ο Δημήτρης Χωλλ και η Μαριλένα Σαλαμάνου.