Loading color scheme

Τα καλύτερα hip hop άλμπουμ του 2021

in HIP-HOP

Οι καλύτερες hip hop κυκλοφορίες της χρονιάς, όπως τις επέλεξαν οι Headnod Djs και ο Δημήτρης Λιλής. Το οld school ύφος είναι πλέον το κλειδί.

Να γράψουμε τα καλύτερα hip hop ή τα καλύτερα ραπ άλμπουμ; Από την άλλη, τι είναι πλέον το ραπ ή το χιπ χοπ; Αυτή η μουσική που χρόνια πριν στεκόταν στη γωνία σαν το underground κίνημα -που σε χώρες όπως η Ελλάδα, ήταν ικανό να στιγματίσει τους ακολούθους του- σήμερα βλέπει τους καλλιτέχνες που το εκπροσωπούν να είναι οι νέοι ποπ stars, εναλλακτικοί και μη. Ο ήχος, καθότι ο νέος παντοκράτορας της μουσικής βιομηχανίας, αλλάζει φόρμες κατά το δοκούν, μπλέκει με όλα τα φρέσκα και διαφορετικά είδη και κυνηγάει την εξέλιξη προκειμένου να κρατηθεί στην κορυφή. Και αυτό είναι το πιο ισχυρό διαπιστευτήριο για το πόσο ακμαίο είναι ακόμα το είδος. Στις καλύτερες στιγμές του φέτος επέστρεψε στις ρίζες του, έφερε πίσω τον όρο oldschool, καπέλωσε τη μόδα του drill και πρακτικά μέσα από τους δίσκους των Tyler, The Creator, Mach-Hommy και Wiki μας έδωσε την πιο λυρική εκδοχή του.

Αν κάποιοι ισχυριστούν ότι η παραγωγή της φετινής χρονιάς ήταν μέτρια (ίσως γιατί παρέδωσαν μέτριους δίσκους τα μεγάλα κεφάλια, Kanye West και Drake) ο αντίλογος βρίσκεται στα άλμπουμ που ξεχωρίσαμε σε αυτό το podcast. Ακούγοντάς το, καταλαβαίνεις ότι μία μέτρια χρονιά στο χιπ χοπ, αντιστοιχεί σε επίπεδο κολάζ ήχων με τον ιδιαίτερο ήχο που άλλα είδη χρειάστηκαν δεκαετίες για να κατακτήσουν. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πόσο πήρε στην εναλλακτική ροκ για να αποδεχτεί τους beat making πειραματισμούς του Mellow Gold από τον Beck και πόσο ζορίστηκε όταν τo rap των Beastie Boys απασφάλισε με το "Sabotage". Στο χιπ χοπ, τα όρια τοποθετούνται μόνο όταν χρειάζεται να διαχωρίσουμε περιοχές ή την καταγωγή μιας σειράς παραγωγών που κάνουν χρήση slang. Όπως έγινε στο πρόσφατο αφιέρωμά μας για την οικογένεια της Griselda από το Buffalo, μια κολεκτίβα που και φέτος βρέθηκε ψηλά στις λίστες όσων ακούν “ανοιχτά” μουσική, όχι μόνο στις λίστες των hip hop heads.

Προφητικό και όχι τυχαίο το “Sky is the limit” του B.I.G. που με το φετινό documentary, ακόμα και μετά θάνατον, έδειξε πόσο ικανός είναι στο να δημιουργεί τάσεις, 25 χρόνια μετά. Επιπλέον, υπήρξε από τους πρώτους που έδειξαν το δρόμο ώστε τα μεγάλα ονόματα της ραπ να είναι πλέον σε θέση να ανεβαίνουν τη Δευτέρα σε ένα dance beat και την Παρασκευή να αυτοσχεδιάζουν πάνω σε bleepy electronica, ενώ στο ενδιάμεσο έχουν κάνει το oldschool καθήκον τους.

Και αν σε προσωπικό επίπεδο έχω περάσει μεγάλο μέρος του Δεκέμβρη να επιμελούμαι και να παρατηρώ λίστες, από indie μέχρι jazz και electronica, αυτή η λίστα με τα φετινά hip hop άλμπουμ μου φαίνεται η πιο πλήρης. Μέσα από τις παρακάτω επιλογές, άκουσα τον καλύτερο όλων (Madlib) να επιστρέφει με τη βοήθεια του Fourtet, απομνημόνευσα όλες τις στυλιστικές αναφορές του Tyler, χάρηκα για την επιστροφή του Νεουρκέζου βασιλιά (Nas) και έψαξα τα samples του Alchemist στο δίσκο με τον Boldy James και του Navy Blue στο άλμπουμ του Wiki.

Στα '80s-'90s-'00s, το ραπ προσέφερε στους λευκούς Ευρωπαίους ακριβώς αυτό. Τους τροφοδοτούσε με μουσική που χρειαζόταν αποκωδικοποίηση και σπάνια samples. Σήμερα, ευτυχώς είναι πολλά περισσότερα. Ένας τρόπος ζωής που αν καταφέρεις να αγνοήσεις την αυτοκαταταστροφική πλευρά του (γεμάτη δολοφονίες και ακρότητες τύπου Astroworld), όλο το υπόλοιπο πακέτο είναι ικανό να γεμίσει με ωραία μουσική την κάθε μέρα.

Ακούστε εδώ το podcast:

 

Τα παρακάτω 5 άλμπουμ ξεχωρίζουν και αξίζουν τον χρόνο σας από όποια μουσική υποκατηγορία και αν προέρχεστε:

1. Madlib - Sound Ancestors (Madlib Invasion)

Madlib και Four Tet ακονίζουν αιχμές σε κάθε γωνιά της τέχνης του sampling, πηγαίνοντάς την πολλά βήματα παραπέρα, φέρνοντάς την πίσω στο μέλλον.

2. Tyler, The Creator - Call Me If You Get Lost (Columbia)

Με περισσότερη ωριμότητα, μια από τις πιο δημιουργικές μουσικές φιγούρες της γενιάς του, μπορεί να οδηγήσει το rap σε νέες κορυφές, μπολιάζοντάς το ξανά με τις διαχρονικές του αξίες.

3. Nas - King’s Disease II (Mass Appeal)

Το 2ο μέρος της επιστροφής από τον βασιλιά του Νεουρκέζικου oldschool, φέτος ακούστηκε φρέσκο και πιο επίκαιρο από κάθε άλλη χρονιά.

4. Boldy James & Alchemist - Bo Jackson (Alc)

Το combo του πιο καυτού νέου ράπερ από το Detroit μαζί με το νέο σούπερσταρ παραγωγό, προσθέτει την ψυχεδελική πινελιά που έλειπε από τις φετινές παραγωγές του είδους.

5. Wiki - Half God (Wikset Enterprise)

Η καθημερινότητα στους δρόμους και τις γειτονιές της Νέας Υόρκης είχε καιρό να ακουστεί τόσο cool. 

 

Kαι αναφορικά τα υπόλοιπα 10 που ξεχωρίσαμε:

  1. Mach - Hommy - Pray For Haiti (Griselda)
  2. Alfa Mist - Bring Backs (Anti)
  3. Kiefer - When There's Love Around (Stones Throw)
  4. Little Simz - Sometimes I Might be Introvert (AGE 101)
  5. Pink Siifu - GUMBO! (Dynamite Hill)
  6. WestsideGunn - Hitler Wears Hermes 8: Sincerely Adolf (Griselda)
  7. El Michels Affair - Yeti Season (Big Crown Records)
  8. Conway The Machine - La Maquina (Griselda)
  9. The Alchemist - This Thing Of Ours (Alc)
  10. Don Toliver - Life of Don (Cactus Jack)

 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro