Loading color scheme

ΛΟΚΑΛ HEROES: Standards

Στο τέλος κάθε μήνα ο Δημήτρης Λιλής παρουσιάζει δέκα αξιόλογες κυκλοφορίες από την εγχώρια εναλλακτική ανεξάρτητη παραγωγή.

Αν διαβάζετε -ακόμα- το κάθε μηνιαίο επεισόδιο σε συνέχεια του προηγούμενου τότε σημειώστε πως αν στην έκδοση του Φεβρουαρίου το struggle για να βρω 10 αξιόλογες κυκλοφορίες ήταν αληθινό, η μαγιά για τη στήλη του Μαρτίου όχι μόνο προέκυψε αβάδιστα αλλά επιπλέον για την ολοκληρωμένη κάλυψη σας από τις νέες εγχώριες κυκλοφορίες η συμβολή του Podcast "Τα Εγχώρια", ήταν καταλυτική. Σε συνδυασμό με την άμεση κάλυψη εγχώριων μουσικών νέων από το avopolis, τουλάχιστον ο μήνας Μάρτιος κύλησε τόσο μέλι που μου επέτρεψε να επιστρέψω στην αγαπημένη συνήθεια του selecting. Δηλαδή, η ροή κυκλοφορίων ήταν τέτοια που μου έδωσε την ευχέρεια να ξεχωρίσω αυτά που μου ταιριάζουν αφήνοντας στην γνωστή σφαίρα ευρείας κάλυψης που έτσι και αλλιώς είναι τα standards της εγχώριας indie βλέπε από Παυλίδη μέχρι Commuter, Bassill, P.Thomas και πολλά ακόμα. Tα φιλέτα του Μαρτίου λοιπόν με ένα trance anthem να μου έχει ξεφύγει από τον Οκτώβριο του 23 (shout Libys) και το διεθνές πλέον reissue της Dark Entries στο καλά κρυμμένο Theros του Coti K. Ως συνήθως σε μια playlist που ξεχωρίζει (μα δεν χαρίζει) και στο συνοδευτικό simple yet effective podcast για τους φίλους του MixCloud.

1. My Wet Calvin - Melodia (Veego Records)

Οι ελληνόφωνοι Calvin είναι πλέον γεγονός, Take it or leave it, τα πάλαι ποτέ αγαπημένα shoegaze kids της Αθήνας ακολουθούν το ελληνόφωνο ρεύμα και εδώ συμπληρώνουν το B-side της πρόσφατης διασκευής του "Μελαγχολία" με την δική τους εκδοχή στην "Μελωδία" του Φλωρινιώτη.

 

2. GXHAN, Katohos, Stolou - Standards (Wake & Bake)

Το δεύτερο καλύτερο πράγμα στο ελληνικό ραπ μετά το Taki Tsan Show είναι ο GHXAN και σχεδόν οτιδήποτε fresh AF σκαρώνει με τον Stolou. Τo "Standards" στηρίζεται σε ένα soulful sample και έξυπνα μπερδεύει το oldschool με το 2step που είναι το μέλλον για το ηχητικό departure των πιτσιρικάδων.

3. Sillyboy’s Ghost Relatives - Pressure (veryjazzed)

Σχεδόν αδύνατο να βάλεις σειρά στο δημιουργικό χάος που αφήνει κάθε χρόνο πίσω του ο Χαράλαμπος Κουρτάρας τόσο σαν παραγωγός (που προσφάτως περνάει αρκετό χρόνο με την σκηνή της Τουρκίας) όσο και σαν καλλιτέχνης. Από το disco soundtrack του Broadway, στο hip hop album Apes και τώρα στο fuzzy grungy jam του "Pressure" που ηχογραφήθηκε ζωντανά σε ένα σπίτι δίπλα στην λίμνη Κερκίνη. Κοινό χαρακτηριστικό κάθε δουλειάς του, η προσοχή στην λεπτομέρεια που κατά συνέπεια απαιτεί και την ουσιαστική προσοχή του ακροατή σε κάθε δευτερόλεπτο που καταλήγει στο τελικό μιξ. Once again, το κλιπ του Στάθη Μουρδουκούτα ωθεί το ηχητικό σε ακόμα πιο βαθιά νερά.

 

4. Coti K. -Theros (Dark Entries)

Πόσο cool το γεγονός ότι ο ιστορικός πίσω κατάλογος της Λένας Πλάτωνος από τις επανεκδόσεις της Dark Entries έγινε η αφορμή για να ανοίξει παρτίδες με το εγχώριο underground μιας άλλης εποχής ο Josh Cheon. Αυτή την φορά το αλάνθαστο ένστικτό του επαναφέρει στην επιφάνεια το ντεμπούτο δωδεκάϊντσο του Coti K. στην FM Records από το 1994 με τα χαρακτηριστικά φωνητικά του K.Βήτα.

 

5. Cayetano, Nwa Den - Crush (High Hop Records)

Ο Cayetano αφήνει για λίγο το κινηματογραφικού τύπου songwriting και επιστρέφει στις Σαλονικιότικες Mikro τύπου electro φόρμες. Το "Crush" διατηρεί τα αγαπημένα του ανθεμικά ρεφραίν αλλά μουσικά ακούγεται ακριβώς όπως ο ίδιος θα ήθελε να το μιξάρει σε ένα από τα ξεσηκωτικά dj set του.

 

6. Libys, Theoktonos, έβαν - Kourasthka sugnwmh (Ταράτσα Παραδείσου)

Τι είναι αυτό και γιατί κοιμηθήκα και δεν το είχα στο ραντάρ μου από τον Οκτώβριο του 23; Τρανό παράδειγμα πως η καλύτερη νέα μουσική της χώρας δεν έχει καμία ανάγκη τα ανούσια μουσικά media της χώρας. Ο Libys αναπνέει στο δικό του χωροχρόνο και εικάζω με το δικό του ταγμένο κοινό και αυτό είναι το καλύτερο trance pop break, ας πούμε "τύπου Sophie χιτ" που έχει ακούσει αυτή η ρημαδοχώρα το τελευταίο εξάμηνο. MONSTER!!!

 

7. Fred Afraid - Nothing Special (self released)

Συνέχεια φουτουριστικών beats από έναν τύπο με ολοκληρωμένη άποψη για το πώς πρέπει να ακούγεται και να φαίνεται η ηλεκτρονική indie pop τραγουδοποιία στις μέρες μας. Διαρκεί μόλις 109 δευτερόλεπτα, as it should.

 

8. Pako Kaan - Patience (self release)

Από το Ομόνοια sounds παρέακι των One Inch Punch, Mob, Τελεβίζιο κ.α. έρχεται το Pako Kaan πρότζεκτ με killer grooves και εντυπωσιακό για τα δεδομένα του αγγλόφωνου rap flow.

 

9. Lefteris Volanis, Dimitris Pagidas - Mesaeon (Veego Records)

Τα 2/3 των No Clear Mind σε νέες κινηματογραφικές περιπέτειες πάντα με βάση τις κλασσικές Radiohead αναφορές. Sounds good, feels good 2.

 

10. Sokratis Votskos Quartet - Footprins Of Some Giant Steps (Fair Weather Friends)

Aναλυτικά για τις εξελίξεις στα ηχοτοπία του Sokratis Votskos σε αυτό το review του Άγγελου Κυρούση. Η στήλη κρατάει 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα νέας GR jazz ουσίας που δίνουν εκ νέου ώθηση στον πάντα ενδιαφέρον κατάλογο της αγαπητής Fair Weather Friends.

 

Να μην ξέχασω:

- Οι Relevant Box συνέχισαν και τον μήνα Μάρτιο το ανέβασμα του πίσω καταλόγου τους στις ψηφιακές πλατφόρμες. Το "A.L.C.A.N." θυμίζε “anatolian ριφ" πολύ πριν τους Khruangbin (πρόκειται για demo του 1999 οπότε και η μπάντα είχε ακόμα την βάση της στο Άργος) και στις μέρες του είχε την τύχη και ένος ελαφρού Rock Fm airplay.

- Οι Page Of Cups του Πάνου Βλασσόπουλου ντρόπαραν το Manifestor ντεμπούτο τους μετά από σειρά EPs και κρατάνε ψηλά την σημαία του κολλεγιακού ροκ made in Athens.

- Οι Primo Bake από το Patari κυκλοφόρησαν σε κασσέτα το EP με το punk pop χιτ H Γιαγιά Με Τα Γυαλιά και 5 ακόμα surf rock jams που σε έναν ιδανικό κόσμο θα έπρεπε να τους έχουν στην premier league των εγχώριων live acts για την καλοκαιρινή σεζόν.

- H Yodashe με βάση το Λονδίνο και νέο single το μετα-φουτουριστικό και αιθέριο "Easter" κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην blogόσφαιρα και τα επιδραστικά media σε Αμερική και Ευρώπη. Μετατρέπει τα φαζαρισμένα φωνητικά σε μυστικό όπλο και φέρνει στα μέτρα της την παγκόσμια doom pop τάση. 

*** Το Crack Mix του λόκαλ BASS ambassador Bonebrokk , το From Athens To Brussels jungle μιξ της Pink.wav για το Kiosk Radio και το mixtape με τα exclusives από τους ανερχόμενους Sensitive Content για το Fade ήταν επίσης από τα highlights του μήνα.

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro