Loading color scheme

New Music Weekly: One For The Heads

Ο Δημήτρης Λιλής ξεχωρίζει κάθε εβδομάδα τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες και τις παρουσιάζει μέσω podcast, Spotify playlist και YouTube videos. Πατήστε play.

Τι εβδομάδα και η προηγούμενη. Ο Silent Servant μαζί με την γυναίκα του και τον Soft Moon βρέθηκαν overdosed σε ένα διαμέρισμα στο L.A., το Pitchfork με τις ευλογίες της Anna Wintour θα συγχωνευτεί στις σελίδες του GQ γιατί ίσως όσα πρεσβεύει ταυτίζονται με τους βολεμένους μεσήλικες αυτού του πλανήτη, τα περίφημα Fact Mix Series μετά από 6 γεμάτα χρόνια τελειώνουν και υποθέτω ότι (χωρίς να το καταλαβαίνουμε) η μουσική ενημέρωση αλλάζει φρουρά.

Δέκα νέα μουσικά διαμάντια από αντίστοιχες κυκλοφορίες αναγράφουν ημερομηνία παραγωγής το 2024 και μόλις δύο -προκειμένου να συμπληρωθεί η Spotify δεκάδα- έρχονται από το γερασμένο ήδη 2023. Στο μοναδικό αισιόδοξο νέο (και αυτό είναι όλο δικό σας δημιούργημα) η Spotify λίστα μας έπιασε τα 300 likes. Αυτό και αν έχει ενδιαφέρον για μια προσπάθεια που από την αρχή πόνταρε σε ότι αξίζει και πονάει και είναι δύσκολο από την ανεξάρτητη πλευρά της μουσικής. Όχι χατήρια, όχι αλγοριθμικά καλοπιάσματα, ενίοτε επίπονες πειραματικές επιλογές και μοναδική υπεραξία η υπομονή και η επιμονή. Για αυτούς που αρέσκονται να φτιάχνουν ή να ακολουθούν λίστες με τετραψήφια και βάλε νούμερα σε favorites εναλλάσοντας τον Pan Pan με τους LCD Soundsystem και την Cate Le Bon με τους Bicep, μόνο αγάπη. Για όλους τους υπόλοιπους, θα υπάρχει πάντα ένα καταφύγιο που θα μπορεί να ξεχωρίσει πότε η Norah Jones ετοιμάζει κάτι σπουδαίο και πότε μια απώλεια σαν αυτή του Servant θα αφήσει ένα κενό αντίστοιχο με αυτό του Weatherall στα σκοτεινά ηλεκτρονικά δωμάτια. Το ξεχορτάριασμα στο δύσβατο μουσικό μονοπάτι συνεχίζεται.

1. Sandwell District, Silent Servant, Regis - Sampler 1 B1 (Point Of Departure)

Οι U.S. techno θρύλοι Sandwell District είχαν αρχίσει να ξανασμίγουν (οι φήμες μάλιστα τους ήθελαν και στην Αθήνα μέσα στην άνοιξη) και σε μία διαολεμένη σύμπτωση ο Juan Mendez aka Silent Servant είχε βαφτίσει το τελευταίο EP του (Νοέμβριος 2023) στην Tresor "In Memoriam". Ένας από τους πραγματικούς φύλακες του εγκεφαλικού χορευτικού ήχου στην Αμερικάνικη ήπειρο, έφυγε πολύ νωρίς και πολύ άδοξα. Σχεδόν κάθε κομμάτι μουσικής που έχει αφήσει πίσω, είναι ικανό να ξεκλειδώσει και από μια πόρτα για το μέλλον της ΕΒΜ.

 

2. Vegyn - The Path Less Traveled (PLZ Make It Ruins)

Σαν ξαφνικά όλη αυτή η σύνδεση του Vegyn με τον Frank Ocean να βγάζει νόημα λίγο πριν τον ερχομό του πολυαναμενόμενου album The Road To Hell Is Paved With Good Intentions (5 Απριλίου). Το νέο single "The Path Less Traveled” με το ταιριαστό ήδη video είναι από τα πιο όμορφα ψυχεδελικά electronic pop κομμάτια που έχουμε ακούσει τελευταία.

 

3. Ali Sethi, Nicolas Jaar - Muddat (Other People)

Και τελείως αθόρυβα από το δικό του φουτουριστικό σύμπαν ο Nicolas Jaar το Νοέμβριο που μας πέρασε μοιράστηκε νέα μουσική με τον Punjabi ποιητή και συνθέτη Ali Sethi. Αν ξέρεις πως να το παίξεις αυτό το track παίρνει κεφάλια και θα περιμένω την ώρα του αυτή την Παρασκευή στον Κύριο της Μαβίλλης μαζί με τον Θανάση Pene Μπεσίνη.

 

4. Borai & Denham Audio - Make Me (Franky Rizardo Remix) (Room Two Records)

O τρόπος που μεταχειρίζονται το Serious της Donna Allen μαζί με τα Amen breaks οι Borai & Denham Audio δίνουν την έννοια που πρέπει σε κομμάτια που αυτόματα δουλεύουν στα clubs τα βράδια του Σαββάτου. Το κερασάκι στην τούρτα το deep για deep mix του Franky Rizardo. Παίζει όσο δυνατά πρέπει μετά τις 2 στο Wild Poppies της Σταδίου αλλά υπάρχει μια μικρή δυσκολία στο να μπεις στο μέρος.

 

5. topographies - Chain Of Days (Dark Entries Records)

Με την φήμη τους σε ανοδική πορεία από το 2020 οι topographies από το Oakland ετοιμάζονται για το μεγάλο μπαμ, με την βοήθεια της Dark Entries διαιωνίζοντας το καλοπαιγμένο post punk με shoegaze προεκτάσεις.

 

ΜΙΝΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ BANDCAMP DIGGING από αυτό που λίγοι ξέρουν και ακόμη πιο λίγοι -ειδικά στην Ελλάδα- μοιράζονται.

 

α) MoMa Ready - BODY 23 (self release)

 Διαλέξτε όποιο κομμάτι θέλετε από το αληθινό techno που μοιράζεται σε name your price καθεστώς ο ασταμάτητος παραγωγός και audio visual artist MoMa Ready από τη Νέα Υόρκη. Ο ορισμός του some underground shit που παίζει στα ίσα κάποια από τα classics του καταλόγου της Underground Resistance.

 

β) Skee Mask - C (self release)

 Στις μέρες που επιστρέφει μετά από καιρό ο φοβερός και τρομερός Squarepusher ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και επίσης παραγωγικά πνευματικά παιδιά της Warp αντεπίθεσης των  90s, ο ανεξάντλητος Skee Mask ξεστοκάρει επίσης σε name your price φασούλα 11 κοφτερά braindance grooves με το ατμοσφαιρικό Bassline Dub να ξεχωρίζει.

 

6. Virgin Prunes - Sweethome Under White Clouds (2024 Apparition Remix)

Αυτό είναι για τον Juan, τον Silent Servant και όλες τις εκδοχές του μαύρου που μας δίδαξε παραπάνω από δύο δεκαετίες τώρα. Και πόσο ωραίο να ακούς τον post - no wave κατάλογο των Virgin Prunes να ξαναζωντανεύει με τον πιο goth ποιητικό τρόπο.

 

7. Fears - 4th of the 1st (Tulle)

 Στο Oiche του 2021 έδειξε ότι έχει τα κότσια και άποψη στον ήχο και φέτος έχει έρθει για να θερίσει το περισσότερο που μπορεί από την ατμοσφαιρική μίνιμαλ τραγουδοποιία. Πάντα για λογαριασμό της δυναμικής κολλεκτίβας Tulle από Δουβλίνο και Λονδίνο.

 

8. Ducks Ltd. - Train Full Of Gasoline (Carpark)

To δεύτερο album των Ducks Ltd. από το Τορόντο για την Carpark μετράει ανάποδα τις εβδομάδες για το πλασάρισμα του. Υπέροχη indie pop που ισορροπεί ανάμεσα στην μελωδικότητα των Cure και την αλητεία των Jesus & Mary Chain.

 

9. Norah Jones - Running (Blue Note Records)

Κι’ όμως γυρνάει, ακόμα και όταν είσαι η Norah που έχεις αφήσει τον κόσμο να καταλάβει ότι έχεις κάνει τα πάντα και θα ζεις για πάντα από το μεγαλείο του Come Away With Me. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη από την μαγεία και το ενορχηστρωτικό ταλέντο του Leon Michels aka El Michels Affair και της Diamond Mine παρέας του.

 

10. Hatis Noit - Aura (Erased Tapes)

Θα ήταν άδικο για τους θεούς του ambient και του πειραματικού που επι στήλες μας προστατεύουν να μην κλείσουμε με αυτή την υπέροχη βινυλιακή επανέκδοση της Erased Tapes στο αριστουργηματικό φωνητικό album της Hatis Noit από την Ιαπωνία. Φαντάσου λέει να πήγαινε με κάτι ανάλογο και εξίσου δυνατό η Μαρίνα Σάττι στην Eurovision. Ακραίο.

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro