Loading color scheme

Diggin Podcast: Το Νέο Κύμα

in WORLD

Ο Mr. Z καιρό ήθελε να ετοιμάσει ένα diggin podcast για το Νέο Κύμα, την δική μας Nouvelle Vague και Bossa Nova, το ολόδικο μας New Wave.

Ταξίδι στην μουσική του Νέου Κύματος σε 52 λεπτά. Μην παρεξηγηθώ. Αυτό εδώ δεν είναι ένας μουσικός οδηγός αλλά ο τρόπος που βίωσα ένα μεγαλοπρεπές και αρκετά όμορφο κίνημα, το Νέο Κύμα. Πολλοί δίσκοι λείπουν κατ'επιλογήν, επειδή δεν με άγγιξαν όσο εκείνοι που βρίσκονται στο εν λόγω podcast. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που μάταια οι εταιρίες προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν με αυτή την ετικέτα και δεν τα κατάφεραν. Εκείνους τους αγαπάμε για αυτό που είναι, έτσι κι αλλιώς. 

Το Νέο Κύμα είναι καλοκαίρι στην Ελλάδα, έρωτας στις σκιές και παιχνίδι στον ήλιο. Είναι ο τεράστιος Γιάννη Σπανός και το μυαλό του στην σύνθεση. Είναι τραγούδια με ψυχή και οργανικό ήχο. Είναι η Καίτη Χωματά και η Σούλα Μπιρμπίλη. Είναι η Lyra και η Zodiac. Σαν να έπρεπε να ηρεμήσουν τα πράγματα, μετά από πολλή φασαρία στην Ελλάδα του 1970 και να έρθει ότι πιο αισθαντικό έχει γραφτεί στον τόπο αυτόν. Το 2005 άρχισα να μαζεύω ελληνικά βινύλια. Μου έλεγαν οι παλιότεροι, «Όταν τελειώσεις με τα Rock, τα Pop και τα Folk, θα πιάσεις και τα Νεοκυματικά» και είχαν δίκιο. Οι δίσκοι του Νέου Κύματος έχουν κάτι που δεν έχει κανένας άλλος. Μια ηρεμία, άπειρη μαγεία, σθένος από τα εξώφυλλα με τα περίφημα «Κεφάλια» όπως τα αποκαλούν οι συλλέκτες μέχρι την μουσική στα αυλάκια των βινυλίων. 

Τα πιο αγαπημένα μου είναι οι Αποδημίες με τα τρία διαφορετικά εξώφυλλα της Καίτης Χωματά και το LP της Σούλας Μπιρμπίλη με τον Νότη Μαυρουδή -στην Lyra του Πατσιφά και τα δύο. Γιαυτό και τα εν λόγω δύο άλμπουμ έχουν παραπάνω από ένα τραγούδι εδώ. Και τα δύο με μουσική του Σπανού. Περιέχονται επίσης τα πολυ αγαπημένα ορχηστρικά από την Εκδρομή του Μαμαγκάκη μαζί με τον Γεράσιμο Μηλιαρέση, Τα δύο εξαιρετικά άλμπουμ της εμβληματικής Πόπης Αστεριάδη 1 & 2 Σκληρό μου αγόρι καθώς και το υπέροχο soundtrack της ταινίας Σκιές στην άμμο που πρωταγωνίστησε η Χωματά μαζί με τον Μιχάλη Βιολάρη. Εδώ υπάρχουν και τα δύο φανταστικά LPs του Γιώργου Ρωμανού μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι Μπαλλάντες και Μυθολογία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως ένιωσα όταν άκουσα πρώτη φορά το «Αερικό». Ο πρώτος δίσκος του Νίκου Χουλιαρά με τον Μαυρουδή, το τρίτο LP της αξέχαστης Αρλέτας Στο ρυθμό του αγέρα και η συνεργασία του Λάκη Παππά με την Αστεριάδη στο Πάει κι αυτή η Κυριακή στην Zodiac.  

Καιρό ήθελα να ετοιμάσω ένα diggin podcast για το Νέο Κύμα. Ταξίδι στην μουσική του Νέου Κύματος σε 52 λεπτά. Η δική μας Nouvelle Vague και Bossa Nova, το ολόδικο μας New Wave.

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro