Loading color scheme

ΛΟΚΑΛ HEROES: The POP Issue

in WORLD

Στο τέλος κάθε μήνα, ο Δημήτρης Λιλής παρουσιάζει δέκα αξιόλογες κυκλοφορίες από την εγχώρια εναλλακτική ανεξάρτητη παραγωγή. Ακούγονται με ή χωρίς podcast σχολιασμό.

Το underground σηκώνει τα χέρια ψηλά, παραδέχεται την εποχή της χρυσής μετριότητας που διανύει και ακόμα και σε αυτή την «ταγμένη στο indie» στήλη παραδίδει την σκυτάλη στην mainstream pop που παίζει ό,τι έχει και δεν έχει κόντρα στην σκυλοπόπ τάση της εποχής.

Γεμάτος κυκλοφορίες ο Ιούνιος που πέρασε, μόνο που και πάλι η ποσότητα καπέλωσε την ποιότητα και βρεθήκαμε να ανοίγουμε πόρτες σε labels και προσωπικότητες που για καλό ή για κακό έχουν αφήσει χρόνια πίσω την D.I.Y. αισθητική. Ακολουθούν τα 10 ψιλο-massive tracks που κόβουν το νήμα από την σοδειά του Ιουνίου.

Εδώ η ανανεωμένη Spotify playlist

 

1. Moa Bones - Nowhere Land (self release)

Σαν αερααάκι… Είναι αυτό το πιο όμορφο κομμάτι που έχει γράψει ο Moa ever; Ναι, είναι. Ανοίξτε την σκηνούλα τόσο όσο χρειάζεται για να βλέπετε τα αστέρια και αφήστε το "Nowhere Land" στο repeat μέχρι τον Σεπτέμβρη. 

 

2. Round Corners - Such A Fool (self release)

Σαν ήρωας μιάς άλλης εποχής, ο Ηλίας Παπασταματίου πίνει το τσάι του δίπλα στο κύμα και εμπνέεται από την ποπ των Belle & Sebastian και του Mac DeMarco στο γεμάτο vibes νέο του single "Such A Fool". Μια all star μπάντα συνοδεύει τα πάντα και ο Βούλγαρης των πρώην Bazooka σφραγίζει το vintage της παραγωγής. Underrated AF.

 

3. Lumiere - Elodie (La marée)

Δωσ’ μου λίγη θάλασσα ακόμα. Έπικ, σινεμάτικ, balaeric. Ο κύριος Lumiere επιστρέφει επιτέλους στην φόρμα που του ταιριάζει καλύτερα ακόμα και αν ξαναδιαβάζει τις υπέροχες μελωδίες του ντεμπούτου του.  C’est magnifique!

 

4. Good Job Nicky - Stay (Cobalt Music)

Το wonder kid της εγχώριας αγγλόφωνης ποπ, ετοιμάζεται για το δεύτερο album του και track per track αποκαλύπτει νέες πλευρές του κοφτερού ποπ χαρακτήρα του. Let this dude, try some R&B classics.

 

5. Freedom Candlemaker - The Win (Louvana Records)

Λευτέρης Μουμτζής back at it. Παραδεισένιες μελωδίες, simple yet effective παραγωγή και ατμόσφαιρα βγαλμένη από τα πιο υγρά Call Me By Your Name όνειρα. Αυτός ο φοβερός τύπος από την Κύπρο το έκανε πάλι, ακριβώς την ώρα που οι προβολείς στρέφονται και πάλι στο υπέροχο Fengaros Festival.

 

6. Marina Satti - TUCUTUM (Marina Satti)

Γιατί αν δεν γίνεις πρώτα ένα με το  σύστημα πως θα μπορέσεις να το αλώσεις εκ των έσω. Μόνη της και όλοι τους, η Σάττι δείχνει έτοιμη να φτάσει με κάθε πιθανό τρόπο σε μια δική της κορυφή που δεν θα την αγγίζει τίποτα και κανένας ακόμα και όταν σαμπλάρει νταούλια. LIT AF.

 

7. Kissing Strangers - Midnight Caravan (Just Gazing)

Αρκετά με την ποπ εξωστρέφεια. Ώρα για σοβαρά deep disco vibes με Κυκλαδίτικο αέρα. Ο κύριος Μαρίκας, χρόνια πριν, πάνω σε ένα Cycladic disco μεθύσι του έφτιαξε ένα mash up που έμπλεκε από τα balaeric vibes του Harvey μέχρι την "Κίρκη" του Μάλαμα και το απότελεσμα του διαχρονικά ακούγεται ικανό να ιδρώνει κορμιά αφού πρώτα έχει ναρκώσει τον εγκέφαλο.

 

8. AWEN, Le Croque, atsou - Bow (MadorasInDaHouse)

Η ισχύς εν τη ενώσει για την Αγία Τριάδα του Madoras brand. Ακόμα και στην dance, ένα καλό κομμάτι είναι το κομμάτι που μπορεί να το φανταστείς σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και εδώ οι Croque και atsou αφήνουν πίσω την afro φόρμουλα και φτιάχνουν ένα σχεδόν ποπ δυναμίτη που είναι τόσο καλό που μπορεί να ανοίξει διαδρόμους και να οδηγήσει τους ικανούς DJ σε πολλά και διαφορετικά genres.

 

9. TURBOFLOW3000, Ghetto Rock, Q.B. Mix - Fraoules (Veego Records)

Φέρτε πίσω τα rap breaks, πατήστε τα bpm να φτάσουν στα 130 καυτά house επίπεδα και απολαύστε ένα από τα  alternative hits του φετινού καλοκαιριού. Ο ήλιος καίει και δεν είσαι σε κάποιο νησί; Οι "Φράουλες" και το TURBOFLOW3000 gang είναι η φάση σου, trust me.

 

10. Niko Tzoukmanis - Another Dawn (Flambient - Libreville Records)

Για το τέλος άφησα το καλύτερο και το πιο σοβαρό. Θα εκπλαγώ δυσάρεστα αν ο Niko Τζουκμάνης δεν έχει ελληνικές ρίζες ή η μόνιμη διαμονή τους στο Wiesbaden της Γερμανίας δεν συνδέεται κάπως με την Ελλάδα. Βλέπετε η ρυθμική ambient electronica του θεωρείται χρόνια ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της ευρωπαϊκής ατμοσφαιρικής μουσικής εδώ και μερικά χρόνια ενώ τον φετινό Ιούνιο, άφησε για μία ακόμη φορά στην άκρη το PhD in Mathematics, specialising in Functional Analysis and Calculus of Variations και κυκλοφόρησε μέσω της δικής του ανεξάρτητης Flambient Records, την εξαιρετική συνέχεια στο προπέρσινο (kinda iconic now) “Hope Is The Sister Of Despair”. Αν θα έπρεπε να μιλάμε για σοβαρά daydreamy vibes made in Greece και δεν έχετε πατήσει ακόμα play στο υπέροχο "Another Dawn", κάτι σας (μας) έχει ξεφύγει.

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro