Loading color scheme

Diggin' Podcast: Ο ήχος του Ziad Rahbani

in WORLD

O Mr. Z παρουσιάζει τον υπέροχο κόσμο του Λιβανέζου Ziad Rahbani. 

Ένας μικρόκοσμος μέσα στο τεράστιο σύμπαν που ζούμε είναι η μουσική του πολύ σημαντικού Ziad Rahbani. Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά κεφάλαια στον αραβικό κόσμο, φέροντας όλο το βάρος της Μέσης Ανατολής και καταφέρνοντας να δώσει πρωτοπορία σε μια «βαριά» χώρα από ήθη και έθιμα όπως ο Λίβανος. Γιος της Fairouz, μιας από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες παγκοσμίως και ανηψιός του επίσης σημαντικού μουσικοσυνθέτη Elias Rahbani. Ο Ziad Rahbani μέχρι και τις μέρες μας ενεργός και αρκετά δραστήριος με τα κοινά, ακτιβιστής και πολιτικός σχολιαστής στην καθημερινή του ζωή. Φτάνοντας στο μουσικό και πιο σημαντικό κομμάτι για εμάς, αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε αρκετά ενεργός τις δεκαετίες 1970 και 1980 γράφοντας μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ κυκλοφόρησε μερικά πολύ πρωτοποριακά άλμπουμ.  

 

Από την αραβική παραδοσιακή μουσική στην παγκόσμια bossa nova, την disco και την απέραντη synthesizer music ο Ziad με την σωστή μίξη ενώνει μαγικά όλο το μουσικό του backround με την μουσική που ο ίδιος έφερε στην χώρα του. Εδώ μιλάμε για ένα από τα πιο πειστικά παραδείγματα crossover και fusion ήχου. Εκείνες τις δεκαετίες είναι που ίδρυσε και το δικό του δισκογραφικό label ''Zida'' που μετράει μερικές ολόσωστες κυκλοφορίες που αξίζει κανείς να εξερευνήσει και που ακούγονται με περίσσιο αέρα στο εν λόγω podcast. Μια από αυτές το worldwide top want για όλους τους συλλέκτες βινύλιο ''Abu Ali'' με τα 2 φανταστικά Disco tracks των 12 λεπτών έκαστο. Μια κυκλοφορία που όχι μόνο τυπώθηκε στην Ελλάδα (όλες οι κυκλοφορίες της Zida όπως επίσης και άλλων label από τον Λίβανο όπως η Voix De L'Orient αλλά και Sound of Beirut κοβόντουσαν και τυπωνόντουσαν στην Ελληνική EMI, στα studios της ξακουστής Columbia στην Ριζούπολη και έφευγαν για Λίβανο καρφί για να πουληθούν εκεί) αλλά και ηχογραφήθηκε εδώ με Έλληνες μουσικούς και ηχολήπτη τον ξακουστό Στέλιο Γιαννακόπουλο. Ναι, καλά ακούσατε. Άγγελος Μπότσης στο μπάσο, Λευτέρης Τζήμας στα drums (ο ίδιος έχει εμφανιστεί σε αρκετα σημαντικούς ελληνικούς δίσκους όπως το Media Luz του Κηλαηδόνη, την Μουσική Χωρίς Σύνορα του Κυριάκου Σφέτσα αλλά και το Γαλάζιο Όνειρο του Ηλία Ασβεστόπουλου) και Κώστας Νικολόπουλος των Legendary Charms στην ηλεκτρική κιθάρα πέρα από τον Ziad και τους δικούς του μουσικούς. 

Άλλοι εξίσου σημαντικοί δίσκοι που ακούγονται στα περίπου 45 λεπτά εδώ είναι το Bennesbeh Labokra... Chou? που επανεκδόθηκε από την υπερδραστήρια Wewantsounds πέρυσι, το out of this world Various Music And Songs From The American Motion Picture που έγραψε με τον Joseph Sakr αλλά και το δροσερό Houdou Nisbi με τις φοβερές μπόσσα νόβες που έγινε βινύλιο φέτος από κασσέτα και CD που είχε κυκλοφορήσει το 1985 στην Fabelsound. Oι πολύ αγαπημένοι μου Ferkan Al Ard με το Matar Al Sabah, ίσως ο Verocai της Ανατολικής Μεσογείου σε ενορχήστρωση του Rahbani που κυκλοφόρησε φέτος η Habibi Funk αλλά και το υπέροχο Wahdon του 1979 που μητέρα και γιος συνυπήρξαν στον ίδιο δίσκο για λογαριασμό της Zida records. Τέλος ένα όμορφο απόσπασμα από το άλμπουμ Ana Moush Kafer που τυπώθηκε επίσης στην Ελλάδα από την DIGITAL PRESS HELLAS.

Το 2ο Diggin podcast για το 2023 κρύβει πολλή εξωτική ομορφιά, μουσική πρωτοπορία και πάνω από όλα μαγεία που μπαίνει βαθειά. Σαρανταπέντε λεπτά και κάτι. Listen UP!

Ziad Rahbani Special : Tracklist

Matar Al Sabah w/Ferkan Al Ard
Khalas
Wahdon w/Fairuz
Abu Ali
Electro-Shock
Intro Instrumental 1
Al Taheyah
Main Theme 2 w/Joseph Fakr
Shou Hal Ayyam

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro