Loading color scheme

Atlantic Records 75: 7 και 1 κομμάτια από τον ιστορικό της κατάλογο

in SOUL

Ο Άγγελος Κυρούσης τιμά τα 75 χρόνια της Atlantic φτιάχνοντας ένα άτυπο και άκρως προσωπικό best of. 

Διεξοδικά ή αν θέλετε όσο επιτρέπεται στην podcast φόρμα, αναλύσαμε, μιλήσαμε και υπενθυμίσαμε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία και περιπέτεια της Atlantic Records, μέσα από το επεισόδιο 7 της σειράς Incoming, παρέα με το Δημήτρη Λιλή.  Ατελής η προσπάθεια, μιας και το λόγια μας δεν τα συνόδευσε μήτε ένα δράμι από τα κομμάτια που κυκλοφόρησαν μέσα στα χρόνια από το μετερίζι του Ahmet Ertegun και της παρέας του.

Jerry Wexler, Tom Dowd, Nesuhi Ertegun, Ray, Aretha, Otis, Solomon, Ruth, Led, Stax, Leiber/Stoller, Atco, Asylum… Αν αυτές οι λέξεις παραμένουν άγνωστες, επαναλάβετε την ακρόαση του προαναφερθέντος podcast, παρακολουθείστε εκείνο το ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί στο YouTube, και έπειτα επιστρέψτε εδώ για τη σύντομη επωδό. Διότι αυτό το «κάνε και ένα μουσικό “7 κομμάτια της Atlantic”» προέκυψε κομματάκι δυσκολότερο από όσο υπολογίζαμε.

Τα 7 volumes Atlantic Rhythm & Blues έχουν όλους τους θησαυρούς. Η Rock & Roll σειρά με Ray Charles, Ruth Brown, Ivory Joe Hunter και άλλες μυθικές φυσιογνωμίες δε μπορεί να παραληφθεί. Κάθε ράφι σε μια soul, rock, jazz δισκοθήκη, κάθε κουτάκι made in Ikea που φωλιάζει γύρω στους 70 δίσκους, θα φιλοξενεί έστω κι έναν από τον κατάλογο της Atlantic. Πρώτο soul ράφι: Lavern Baker, Archie Bell, Brook Benton, Solomon Burke…  Άστο, πάμε στα jazz.  Coltrane. Στοπ. Δεν έχει νόημα. Πάμε στα rock. Λοιπόν, έχουμε και λέμε: A / Allman Brothers. Ουφ. Πάμε στα 7ιντσα…

Πολλαπλοί σκόπελοι,  οριστική παραδοχή. Δε γίνεται να διαλέξεις επτά «αντιπροσωπευτικά» κομμάτια της Atlantic, διότι αν πάρεις τον πρώτο τυχαίο Atlantic δίσκο από κάθε ράφι,  μπορείς να αφιερώσεις ένα νέο μακροσκελές αφήγημα, μονάχα για εκείνον.

Πιστέψτε τον παραπάνω ισχυρισμό, αφουγκραστείτε τις ανησυχίες μας και θα κατανοήσετε τι κάναμε εδώ, παρά τα τεράστια αντικειμενικά εμπόδια. Δεν πρόκειται για μια best of Atlantic Records σούμα, μα κι ούτε για μια obscure λίστα με b-sides από έναν κατάλογο που γιορτάζει τα 75 του χρόνια.

Το νέο podcast του Rock & Roll Circus για τα MyPodcasts του Avopolis.gr, προέκυψε μονάχα για την παρούσα ηχογράφηση ως ένα εικονικό jukebox με 7 κομμάτια, που μιαν άλλη ημέρα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικά*. Οπότε ετοιμαστείτε να ακούσετε μια μικρή ιστορία για τον Max Roach και τον Fred Kaz, τον Ivory Joe Hunter, τον Bobby Darin και τους Coasters, μα και τους Drifters και τον Doc Pomus. Και για να είμαστε έστω και τυπικά μουσικογραφιάδικα αντικειμενικοί, θα ακούσουμε και Aretha με Ray.

*το +1 θα είναι πάντοτε ακέραιο στη θέση του.

Άγγελος Κυρούσης

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro