Loading color scheme

Diggin' Podcast: A Northern Soul Special

in SOUL

O Ζώης Χαλκιόπουλος θυμάται τα must play τραγούδια του χαρακτηριστικότερου είδους που γνώρισε η χορευτική μουσική της Μ. Βρετανίας τον περασμένο αιώνα. 

Όταν μιλάμε για μουσικά υπερ-όπλα που μπορούν να σε κάνουν να χορέψεις χωρίς απαραίτητα να έχεις ως σημείο αναφοράς κάτι ηλεκτρονικό ή κάτι με "four to the floor" ρυθμό, τότε σίγουρα μιλάμε για μια από τις πιο πιπεράτες και χορευτικές soul που υπήρξαν ποτέ και σηματοδότησαν ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά κινήματα που ξεκίνησε στα τέλη του 1960 (τότε την ανακάλυψαν τα Αγγλάκια) στο Λονδίνο και έμελλε να χορέψει για τα καλά τη νεολαία του τότε. Όλα ξεκίνησαν από ένα δισκάδικο στο Covent Garden που επινόησε τον όρο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 

Ντυσίματα, βέσπες, αλητεία, πολύς χορός και DJs που σπίναραν αυστηρά και μόνο 45άρια στα πικάπ.Ο λόγος για όλους αυτούς τους underground soul μουσικούς που ήθελαν να αντιγράψουν το μεγάλο αφεντικό από το Detroit, την Motown Records και που τελικά κατέρριψαν κάθε ρεκόρ στις private ή μη δημοπρασίες αφού τα εν λόγω δισκάκια από πολύ μικρά labels είναι και θα είναι το μήλο της έριδος από όλες τις απόψεις. Οι συλλέκτες βινυλίου τα κυνηγούν ακόμα και για χιλιάδες δολάρια σε ότι και κατάσταση και αν βρεθούν. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Northern Soul είναι και θα είναι στο πάνθεον της dance κουλτούρας κάθε χώρας, όχι μόνο της Αγγλίας. Ή τουλάχιστον κάθε χώρας που έχει δυτικότροπη μουσική κουλτούρα. Πολλοί ήταν οι DJs που ταυτίστηκαν με το είδος και ασφαλώς με αυτή την soul συνδέθηκε το περίφημο Mod κίνημα. Περισσότερα στο ζουμερό πρώτο Diggin podcast της νέας σεζόν για το Avopolis Music Network, ακούγοντας δυνατά 17 Northern Soul Classics στην σειρά. Ευκαιρία για χορό!

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro