Loading color scheme

Soul Jazz Records Special

in SOUL

Με μότο το "Sounds Of The Universe", η θρυλική πια Soul Jazz Records έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές εκλέκτικ DJs με τις συλλογές της. Ο Άγγελος Κυρούσης παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της ετικέτας. 

Βρισκόμαστε στο 7 της Broadwick Street. H περιοχή είναι το Soho, η πόλη το Λονδίνο και ο ταχυδρομικός κώδικας W1F 0DA.  Είμαστε στο δισκοπωλείο Sounds of The Universe, στη γειτονιά όπου ο καθένας όσο διαφορετικός και αν είναι, καθίσταται αποδεκτός, και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία μας για τη Soul Jazz Records. Όπως άλλωστε, έγραφε και αρχικά η πινακίδα, έξω από το κατώφλι του δισκάδικου.

Ταξιδιώτες επισκέπτες τραβούν φωτογραφίες, στα ράφια φιγουράρουν μικρές και μεγαλύτερες κυκλοφορίες, και ενώ η αφετηρία του Stuart Baker ήταν η soul και η jazz, τώρα πια οι ντάνες καλύπτουν το σκεπτικό «οτιδήποτε δεν είναι mainstream». Punk, Brazilian, acid house, country, southern rock, disco, reggae, latin, classical, Miami bass. Επανεκδόσεις και νέες κυκλοφορίες, της ίδιας της Soul Jazz και των υποlabels της, αλλά και όλων των συνειδησιακά αδελφικών εταιρειών, που κινούνται γύρω από ανάλογες μουσικές εξερευνήσεις. Στο υπόγειο, λίγοι πια μεταχειρισμένοι δίσκοι, κάποια κουτάκια με επτάινστα, σε δεύτερη μοίρα. Ο χώρος του Sounds Of The Universe, και στα δύο επίπεδα, φανερώνει πρωτίστως το μεράκι του Baker, όπως αυτό μετεξελίσσεται στην ψηφιακή εποχή, με το απαραίτητο merch του label να υποστηρίζει την ουσία του, χωρίς να ξεφεύγει σε «τουριστικό» ευτελισμό. Άλλωστε βρισκόμαστε σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές του πλανήτη. 

Δεν ήταν πάντα έτσι. Γύρω στο 1991, ο Baker βρισκόταν απέναντι από το Dingwalls στο Camden, ως lock-up shop. Το νοίκι ήταν 60 λίρες την εβδομάδα, χωρίς τηλέφωνα, υπολογιστές και φαξ. Ένα πικάπ και λίγοι δίσκοι. Έπειτα βρέθηκε στο Soho και στο 12 της Ingestre Place, ώσπου να καταλήξει στο σημείο όπου βρίσκονται τα τελευταία 19 χρόνια. Όπως και άλλοι της γενιάς του, ήταν πρώτα-πρώτα εκείνος μανιακός με τους δίσκους. Stiff Records, Ramones, Adverts, ότι θα μάζευε ένας πιτσιρίκος της εποχής.

Γύρω στο 1992, μέσα από τον κατάλογο της Tribe, βρέθηκαν οι original στοκ κόπιες του Mixed Bag και η SoulJazz τύπωσε μερικά εξώφυλλα. Έως σήμερα, 31 χρόνια μετά, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Από τις Studio One συλλογές και το αρχείο του Coxsone Dodd, μέχρι τις παραδοχές των Gilles Peterson και Chris Blackwell για το γεγονός πως η Soul Jazz βγάζει τις καλύτερες συλλογές, ο Baker, η ομάδα και οι εκάστοτε συνεργάτες του έγραψαν και γράφουν μπόλικες diggin εργατοώρες. Βιβλία, συλλογές, DVD, δεκάδες εκδόσεις στα υποlabels με τους ακριβείς επεξηγηματικούς υπότιτλους, που ξεκίνησαν ως αστείο, αναμφίβολα δίνοντας το στίγμα, το σωστό intro για το σπρώξιμο προς την αγορά.

Cuba: Music And Revolution, Deutsche Elektronische Musik, Microsolutions To Megaproblems, New York Noise, Punk 45, Satellite, Soul Jazz Films, Soul Jazz Studio One Series, Sounds Of The Universe, Universal Sound, World Audio Foundation, ο χορός ως κεντρομόλος, ο Stuart Baker με όπλο τις ιδέες και χωρίς μαρκετινίστικο budget, με διάθεση εξερεύνησης κάθε ιστορικής μουσικής ανατροπής που ηχεί ουσιωδώς στα αυτιά του. Έρευνα, απόδοση δικαιωμάτων, μια δομή με συνείδηση, ένα label που ελέω Brexit έχει γίνει πια ακριβό για τους εκτός, όμως επιμένει πιστά στο να προτείνει παλιές και νέες ηχογραφήσεις. Κοινώς, να μας ανοίγει τα μάτια στους ήχους του σύμπαντος.

Στο νέο podcast του Rock & Roll Circus, μια μικρή σχεδόν ωριαία διαδρομή από τις κυκλοφορίες της  SoulJazz Records, μιας δισκογραφικής εταιρείας που αν μη τι άλλο, δείχνει νέους δρόμους στους ακροατές. Τι άλλο να ζητήσεις κανείς;

ΥΓ: Ένα Top 20 Must Have για όλα όσα ακούσατε ή έμειναν εκτός. Το οποίο θα μπορούσε να είναι top 40, 60, 100…

1. V/A – London Jazz Classics
2. V/A – Nu Yorica! (Culture Clash In New York City: Experiments In Latin Music 1970-77)
3. Art Ensemble Of Chicago – Les Stances A Sophie
4. ESG – A South Bronx Story
5. V/A – Studio One Roots
6. V/A – New York Noise (Dance Music From The New York Underground 1978-1982)
7. Arthur Russell – The World Of
8. Tom Moulton – A Tom Moulton Mix
9. V/A – Soul Gospel
10. V/A – New Orleans Funk (New Orleans: The Original Sound Of Funk 1960-75)
11. V/A – Freedom Rhythm and Sound (Revolutionary Jazz & The Civil Rights Movement 1963-82)
12. V/A – Bossa Nova (Bossa Nova And The Rise Of Brazilian Music In The 1960s)
13. V/A – Punk 45 Kill The Hippies! Kill Yourself! The American Nation Destroys Its Young - Underground Punk In The United States Of America, 1973-1980 Vol. 1
14. V/A – Boombox (Early Independent Hip Hop, Electro And Disco Rap 1979-82)
15. V/A – Dancehall (The Rise Of Jamaican Dancehall Culture)
16. V/A - Deutsche Elektronische Musik (Experimental German Rock And Electronic Musik 1972-83)
17. Betty Harris – The Lost Queen Of New Orleans Soul
18. Jackie Mittoo – The Keyboard King At Studio One
19. V/A - Universal Sounds Of America
20. V/A – 100% Dynamite

*Την Πέμπτη 2 Μάρτιου συμβαίνει ένα ακόμη Super Dynamic Sale στο δισκάδικο Rock & Roll Circus που τη φετινή άνοιξη συμπληρώνει 23 χρόνια στο 21 της οδού Σίνα. 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro