Loading color scheme

Eurotoire: Η “κόκκινη Πέμπτη” της ανεξάρτητης κυπριακής σκηνής.

 Ο Λευτέρης Μουμτζής από την Louvana Records επιμελείται το podcast με το making of της συλλογής Eurotoire - On A Red Thursday.

Ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται σαν άλλο σοφό μυρμήγκι ο Freedom Candlemaker aka Ελευθέριος Μουμτζής aka έχω χάσει το μέτρημα των projects στα οποία συμμετέχει, τον έχει μετατρέψει σε ένα σύγχρονο ηγέτη για τη Κυπριακή εναλλακτική σκηνή. Κάθε φόρα που μιλάμε διαδικτυακά ή τηλεφωνικά είναι πάντα ταπεινός και συνάμα ενθουσιώδης για  κάθε νέα μουσική κυκλοφορία που σκαλίζει στο στούντιο. Ποιο στούντιο ακριβώς θα ρωτήσετε και σε ποια πόλη της Κύπρου (;) και απάντηση δεν θα έχω να σας δώσω. Το μόνο που ξέρω με βεβαιότητα, είναι ότι κάθε φορά μου δίνει “πρόσβαση” σε κυκλοφορίες που το επίπεδο τους ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Είτε θα γράφει για την Ελένη Έρα - πρακτικά τη νέα indie pop star της Κύπρου, είτε θα στήνει τα μελωδικά του θέματα σαν Freedom, είτε θα ψαχουλεύει την παράδοση με το Τρίο Τεκέ, οι ρυθμοί εργασίας του είναι άξιοι θαυμασμού. Προσθέστε την καλλιτεχνική και όχι μόνο διεύθυνση της Louvana Records και τις δράσεις των εργαστηρίων ή του ίδιου του φεστιβάλ  Fengaros και ελεύθερα αναρωτηθείτε για το πότε αυτός ο τύπος ξεκουράζεται.

Μερικούς μήνες πριν, μου φάνηκε "ουτοπικό" που μέσα σε όλα δέχτηκε να συνδέσει το mypodcasts με τη σκηνή της Κύπρου σε ένα σεμιναριακό podcast , που δίνει τη δική του οπτική σχεδόν σε ότι "μεγάλωσε μουσικά" αυτή την ενδιαφέρουσα σκηνή που φέτος την άνοιξη επιστρέφει με το πιο μεγαλεπήβολο project της στα ακουστικά μας.

Το “Eurotoire - On A Red Thursday” είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας 18 αγνώστων μεταξύ τους μουσικών από 10 χώρες, οι οποίοι μαζεύτηκαν στην Κύπρο σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις το καλοκαίρι του 2021 για να δημιουργήσουν μαζί ένα άλμπουμ. 

 

 

‘Tην κόκκινη Πέμπτη’ όπως λέει το κυπριακό ρητό, εννοώντας ποτέ ή πάρα πολύ σπάνια  θα συμβεί κάτι… όπως σχεδόν μια εικοσάδα αγνώστων μουσικών που ξεκίνησαν να συνθέτουν και να ηχογραφούν  προερχόμενοι από διάφορα υπόβαθρα, δεξιότητες και εμπειρίες. Tο πρώτο τους single «Until We Meet Again», ένα ντουέτο τραγουδημένο από τους Panayi και Jolien σηματοδοτεί την αρχή της γνωριμίας αυτής της ιδιαίτερης ομάδας μουσικών με τον κόσμο, μερικοί από τους οποίους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη δισκογραφία. Ακολούθως, το alternative R&B κομμάτι «So Lonely» το οποίο τραγουδά η Maris Pihlap φέρνει ξανά στο προσκήνιο την υπέροχη trip hop του Bristol με πιο bluesy ύφος.  Το «Figures» , που ήταν και το τελευταίο single πριν από τη digital κυκλοφορία του άλμπουμ,  βρίσκει τις Raveloe και Tamara van Esch με πανκ αισθητική να θίγουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Σε αυτό το πρόγραμμα με επίκεντρο την τραγουδοποιία που σχεδιάστηκε και δοκιμάστηκε πιλοτικά από την Louvana Records, με τη κωδική ονομασία Eurotoire, τραγουδοποιοί, παραγωγοί και session μουσικοί από 10 χώρες κλήθηκαν να συναντηθούν στην Κύπρο για να δοκιμάσουν τα δυνάμεις τους, να εμπιστευτούν αγνώστους και να επιτρέψουν στην τέχνη τους να σμίξει. Η πρώτη τους συνάντηση τον Ιούνιο του 2021 στο Studio eleven63 διήρκησε πέντε μέρες και γέννησε 15 τραγούδια. Τα τραγούδια ολοκληρώθηκαν στη δεύτερη συνάντηση της ομάδας τον επόμενο Ιούλιο στο χωριό Λεύκαρα και ηχογραφήθηκαν στην τρίτη τους συνάντηση που έγινε και πάλι στο Studio eleven63 το Σεπτέμβριο. Το On A Red Thursday είναι ο δίσκος με τον οποίο αυτό το γκρουπ μουσικών και παραγωγών επιδεικνύει στον κόσμο τη δύναμη του να ακούς το δημιουργικό σου ένστικτο και να εμπιστεύεσαι το άγνωστο.

Και ενώ λέξεις και ήχοι γίνονται ένα, το μόνο που χρειαζόταν αυτό το παζλ για να δέσει, ήταν τα 2 cents, δηλαδή η εμπειρία και η άποψη του αρχηγού.

- Λευτέρη, θα μας δώσεις ένα inside επεισόδιο για όλα όσα συνέβησαν  κατά την δημιουργία της συλλογής;

- Nαι, εννοείται και έχω να πω και αρκετές ιστορίες. Βάλε μου deadline.

- Την εβδομάδα μετά το release, δηλαδή μετά τις 9 Μαρτίου;

- Πάνω που θα γυρίζω από Ολλανδία. Τέλεια.

- Αδερφέ μου, ελπίζω να  βρίσκεις χρόνο να ξεκουράζεσαι. Τώρα που ξανακούω τη συλλογή, θέλω να διακτινιστώ στην Κύπρο ακόμα και αν δεν ξέρω σε ποιο χωριό θα σε πετύχω. Για μία ακόμη φορά ξεπεράσατε εαυτούς. Ας είναι αυτό το παράδειγμα που θα ενώσει και τους μουσικούς της Αθήνας σε ομαδικά εργαστήρια που θα βελτιώσουν το songwriting της σκηνής. Blessings. 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 
 

poweredbymixcloudpro