Loading color scheme

Diggin' Podcast: μια βόλτα στην folk rock πλευρά του κόσμου

Στο 2ο επεισόδιο των Diggin' podcasts, ο Ζώης Χαλκιόπουλος σαν άλλος night rider διαλέγει παραγνωρισμένα folk ευρήματα από τις δεκαετίες του '60 και του '70. 

 
 
Τα φώτα στην πόλη έπεσαν. Λιγοστοί ταξιτζήδες κυκλοφορούν, όλοι οι αισθηματίες και οι ρομαντικοί. Ο νυχτερινός καβαλάρης ξεχύνεται στην πόλη σαν να περνάει από κάθε μουσική συχνότητα, με απώτερο σκοπό να βγει από τα ηχεία μας. Η folk rock ήταν αποτέλεσμα πολλών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών μέσα στα χρόνια, από την Αμερική ως την Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη και την μικρή μας Ελλάδα. Βασικός όμως παράγοντας, ήταν η αγάπη που έκρυβαν οι σκοτεινοί τραγουδοποιοί στην καρδιά τους, θέλοντας να κάνουν τον κόσμο τους καλύτερο. Από τα 60s ως και τα 70s έχουν κυκλοφορήσει αριστουργήματα. Μια κιθάρα, μερικά πνευστά και φωνές που δεν ήταν ποτέ σωστές αλλά κατάφερναν πάντα να γίνονται ο αναμεταδότης της ψυχής παραέξω, σωστά.
 
Η Μεγάλη Βρετανία υπήρξε πολύ μπροστά σε αυτόν τον ήχο, οι εξαιρετικοί Pentangle, ο υπέροχος Nick Drake και αρκετοί που αναγνωρίστηκαν μετά τον θάνατο τους. Ο Mark Fry, ο Gary Farr, η Vashti Bunyan. Δίσκοι που αξίζουν στις πρώτες τους εκδόσεις εκατοντάδες ευρώ πλέον και που θα χρειαστεί αρκετό διαδικτυακό κυνήγι για να βρεθούν. Πάντα βέβαια υπάρχουν και οι επανεκδόσεις. To 2021 ήταν εξαιρετικά πλούσιο μόνο και μόνο για την καλύτερη κυκλοφορία της ετικέτας Habibi Funk μέχρι στιγμής. Σαφώς και μιλάω για τον Λιβανέζο Roger Fakhr που ανακαλύφθηκε από τον ιδιοκτήτη της Habibi Funk μετά κόπων και βασάνων. Ο Fajhr είχε κυκλοφορήσει αρκετό υλικό μόνο σε κασσέτες ενώ ζει στο Παρίσι. Και από εκεί, πάσα στους Ουαλούς Galwad Y Mynydd, μία από τις πιο δυνατές ανακαλύψεις του τιτάνα Andy Votel, σε ρυθμό bossa nova.
 
Στην άλλη πλευρά, οι Αμερικάνοι πάντα το έκαναν σωστά. Όπως ο Rodriguez και η γνωστή του ιστορία. Ένας οικοδόμος με μεγάλο καημό που ανακαλύφθηκε από μεγάλο soul παραγωγό και κυκλοφόρησε 2 εξαιρετικά LPs χωρίς όμως καμία επιτυχία, παρά μόνο στην Αφρική! Τα τραγούδια του έγιναν σημαία για τον λαό που έβγαινε στους δρόμους. Ο υπέροχος Αrthur Lee Harper με ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ του είδους και ο σοκαριστικός τρόπος που έφυγε από τη ζωή. Έπαθε καρδιακή προσβολή, το ίδιο λεπτό, όταν έμαθε πως η γυναίκα του πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. O μοναδικός Dave Bixby με το αξεπέραστο, σκοτεινό όσο δεν πάει, Ode To Quetzalcoatl. Σημαντική στιγμή στο podcast ο Jack C. Frank με το holy grail ''Blues Run The Game'', ο μουσικός που επηρέασε πολλούς τραγουδοποιούς όπως ο Nick Drake και ο Paul Simon.
 
Ο Νυχτερινός καβαλάρης ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τα φτερά του και να χαθεί στο ξημέρωμα. Τελειώνοντας με χρώμα ελληνικό και τους πιο σημαντικούς αντιπρόσωπους του είδους, τους Poll και το περίφημο ταγάρι τους. Ενώ μία ώρα νυχτερινής μουσικής θα κλείσει με ένα φοβερό hint Ελληνικής κοπής, την Μαριάννα Τόλη και το άγνωστο σε πολλούς Introducing Marianna EP στην Zodiac. Από εκεί το "Cocaine Blues", διασκευή στον Dave Van Ronk, αγνώριστο με την καλή έννοια θα πω. Ποτέ άλλοτε η μουσική δεν ήταν πιο πλούσια, αφού μια ηλεκτρισμένη φωνή και μια ακουστική κιθάρα είναι αρκετά για να γυρίσει όλος ο κόσμος τούμπα. Τα υπόλοιπα στο podcast.
 
 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro