Loading color scheme

Diggin Podcast: The Private Press

Στο πρώτο Diggin' της νέας χρονιάς, ο Ζώης Χαλκιόπουλος ανοίγει τον εμπιστευτικό φάκελο με τις "Private Press" εκδόσεις. 

Πολύ πίσω από το Bandcamp και όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες όπου οι μουσικοί μπορούν να λειτουργήσουν ελεύθερα, κυκλοφορώντας την μουσική τους ανενόχλητοι, υπήρξε το λαμπρό κίνημα ''private press records''. Ο λόγος για μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας δισκογραφίας που από ανάγκη κατέληξε μανία για τους συλλέκτες στις μέρες μας. Περιορισμένες και ουσιαστικά αριθμημένες κόπιες, χειροποίητα εξώφυλλα με ποικιλόμορφη αισθητική, βινύλια με λιτά labels, ανύπαρκτο promo και διανομή από χέρι σε χέρι. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα σύνολο με πολλά, αλλά πολύ ενδιαφέροντα πρόσωπα και καλλιτεχνική φλέβα. Επίσης, μιλάμε για ελευθερία σε όλα τα επίπεδα αφού οι καλλιτέχνες με αυτό τον τρόπο πάντα θα απέφευγαν τα άτακτα δάχτυλα μιας δισκογραφικής που θα είχε λόγο σε όλα, από την αρχή ως το τελικό στάδιο της κυκλοφορίας. Τις πιο πολλές φορές όμως να πούμε πως οι μουσικοί επέλεγαν την δύσκολη οδό των Private Press επειδή δεν είχαν την δυνατότητα επίσημης συνεργασίας με τις δισκογραφικές εταιρείες.

Τα παραδείγματα πολλά. Δίσκοι Gospel που χρηματοδοτούνταν από τις ενορίες και τους εκάστοτε συλλόγους και δίσκοι από μουσικούς που μέσω του funding από φίλους κατάφερναν να συγκεντρώσουν τα χρήματα για να κυκλοφορήσουν την δουλειά τους. Και οι ιστορίες όμως αρκετές πίσω από τις εν λόγω κυκλοφορίες έχοντας πάντα στο μυαλό αυτή του πληκτρά Chuck Senrick που κυκλοφόρησε με την βοήθεια των φίλων του τον δίσκο του σε 300 κόπιες με τα εξώφυλλα ζωγραφισμένα ένα-ένα  με στυλό με κεντρικό θέμα τον ίδιο, ένα Yacht Rock αριστούργημα που χάρη στην επανέκδοση της Numero Group έχουμε πια στα χέρια μας. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα πιο πολλά από αυτά τα releases στην αυθεντική τους μορφή, δηλαδή στο παρθενικό τους pressing είναι αρκετα ακριβά και δύσκολα προσβάσιμα στις μέρες μας. Κάποια έχουν επανεκδοθεί και κάποια τα βρίσκεις όμορφα στοιβαγμένα σε συλλογές τα τελευταία χρόνια. 

Στο συγκεκριμένο podcast θα κάνουμε μια γενναία βόλτα μιας ώρας περίπου, ακούγοντας δυνατά 15 από τα πιο αγαπημένα μου Private Press βινύλια. Από την μουσική του Ελληνοαμερικάνου Iasos, πρωτοπόρου του New Age ηλεκτρονικού ήχου αλλά και της Pauline Anna Strom από το Σαν Φρανσίσκο ως την επιβλητική Jazz του PE Hewitt και την Spiritual Jazz του James Tatum. από την Gypsy Rock του Damon στο εξαιρετικό Wind του Gigi Masin στο όμορφα αυτοσχέδιο Dreaming Wild των Donnie and Joe Emerson και το σκοτεινό folk αριστούργημα Ode to Quetzalcoatl του Dave Bixby.  Για τους συλλέκτες, όλο αυτό το πρόχειρο και σπάνιο να το βρεις πακέτο, θα κρύβει πάντα περίσσιο ενθουσιασμό. Η μουσική εδώ είναι εξαιρετική. Παίξε το podcast και ετοιμάσου να ξεκλειδώσεις κόσμους. 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro