Loading color scheme

Record Store Day 2023 με αρκετό live rock, punk, hip hop και ψυχεδέλεια

Ο Δημήτρης Λιλής ξεχωρίζει πέντε κατηγορίες κυκλοφοριών που αξίζει να τσεκάρετε από το Record Store Day του φετινού Απρίλη.

Πιο κλισέ από την φράση «έχει κάτι για όλα τα γούστα» πεθαίνεις, αλλά παίζει και να είναι αλήθεια. Στη Record Store Day 2023 εκεί όπου οι δίσκοι κυρίως αγοράζονται για να συλλέγονται και όχι απαραίτητα για να ανοίγονται και να καταναλώνονται ευθύς αμέσως, με περισσότερο συνηθισμένη την ατάκα «πρόσεχε πώς θα το μεταφέρεις είναι συλλεκτικό» και λιγότερο την ατάκα «βγάλτο τώρα να το ακούσουμε» τα essentials είναι ουκ ολίγα. Ασφαλώς και τον πρώτο λόγο θα έχει η ενδελεχής αναφορά του αγαπητού κύριου Κυρούση, καθώς το δισκάδικο του, Rock & Roll Circus στο 21 της Σίνα, έχει ξεκινήσει εβδομάδες αν όχι μήνες πριν τις παραγγελίες και τις ετοιμασίες. Σε αυτή την λίστα θα λάβετε μερικά από τα SOS αλλά προφανώς θα είναι φιλτραρισμένα με λίγο από hype, ενίοτε χιπστερισμό και με αρκετή «έχω ακούσει για αυτό, αλλά δεν το έχω δει ποτέ μπροστά μου» δόση υπερβολής. Ποιος κατέχει καλύτερα το τόπι με την σφραγίδα Record Store Day; Ασφαλώς, ο Μister Circus και ευτυχώς θα έχουμε σε podcast και τις δικές του προτάσεις καθότι χρόνια στην αγαπημένη συνήθεια αυτή και επιπλέον, γνώστης που δεν συγκινείται εύκολα από τα «σπάνια» αλλά ψάχνει τα ουσιαστικά και κυρίως αυτά που θα αντέξουν ή θα ανεβάσουν αξία όσο κυλάει ο χρόνος. Καλώς ή κακώς αυτή η πεντάδα οφείλει να έχει λίγο απόλα γιατί στα δισκάδικα θέλουμε να επιστρέψουν όλες οι φυλές μουσικόφιλων, αλλά αν μας ρωτάτε, ειδικά φέτος θα επενδύαμε λίγο περισσότερο στη ψυχεδέλεια. Μην ρωτήσετε γιατί, απλά διαβάστε παρακάτω ή ακούστε το podcast που εμιμεληθήκαμε από κοινού με τον Άγγελο Κυρούση. 

 

1. Ramones - Pleasant Dream- New York City Mixes (coloured)

Αν μαζεύετε τα πάντα όλα από τις κλασικές μπάντες, τότε τέσσερα τουλάχιστον θρυλικά ονόματα της ποπ ροκ προσφέρουν νέες εκδόσεις στη φετινή RSD. Oι Duran Duran χρωματίζουν το περίφημο Carnival Rio! EP (limited to 3000 copies παγκοσμίως) και συγκεντρώνουν στην album εκδοχή όλα τα remixes από εκείνη την era. Ο λόγος για το πρώτο EP που παρουσίασε τις χορευτικές Night Versions (πoυ θα αντιγράψουν και θα κάνουν δημοφιλή στη γενιά των σημερινών 30-40 something οι Bέλγοι Soulwax aka 2ManyDjs) των μεγάλων χιτ που έβγαλε το Rio album. Oι Rolling Stones που σιγά μην έλειπαν από την χαρά του συλλέκτη επανεκδίδουν (9000 κόπιες) σε γκρι, μπλε, μαύρο και λευκό στροβιλισμένο (εκ του στίχου "...a swirling mass of grey, blue, black and white” από το "Salt Of Earth") το blues roots classic τους Beggars Banquet που κυκλοφόρησε το 1968 και λίγο αργότερα θα βάφτιζε ένα από τους σημαντικότερα indie label, δίκτυο διανομής της Μεγ. Βρετανίας ενώ οι Ramones μας υπενθυμίζουν σε έντονο κίτρινο βινύλιο πόσο μπλεγμένο ηχητικά, αλλά άκρως επιτυχημένο εμπορικά υπήρξε το 6ο album τους, Pleasant Dreams ακριβώς όπως το μίξαρε ο Άγγλος Graham Gouldman των 10cc. Παραγωγός που ανταποκρινόταν πλήρως στα σχέδια και το προφίλ που ήθελε να χτίσει για το γκρουπ το μάνατζμεντ της Sire, οι ίδιοι οι Ramones έψαχναν τον πιο new wave Steve Lillywhite, αλλά Sire κερνάει και Sire πίνει, που αν υπολογίσετε το χιτ "KKK Took My Baby Away” η ιστόρια τους δικαίωσε και τους δίνει με αυτή την έκδοση την ευκαιρία να πλασσάρουν 3 ακόμα κομμάτια που για όλους τους Sire λόγους, δεν είχαν μπει στην έκδοση του 1981. Την ίδια χρονιά η Νέα Υόρκη χόρευε και με τα disco no wave beats των Tom Tom Club που επιτέλους επανεκδίδουν σε διπλό βινύλιο με remixes το κλασικό ντεμπούτο τους με bonus remixes και long edits.

 

2. BLUR PRESENT THE COMPLETE COLLECTORS EDITION

To 1994, δηλαδή σχεδόν 30 χρόνια πριν το φετινό τους μεγαλεπίβολο “Webley” sold out, οι Blur προσπαθούσαν να «ξεκλειδώσουν» μέσω ασταμάτητων παγκόσμιων τουρ τις αγορές-κλειδιά της Ιαπωνίας και της Αμερικής. To COMPLETE COLLECTORS EDITION κυκλόφορησε μόνο σε CD και μόνο για την αγορά της Ιαπωνίας περιλαμβάνοντας όλα τα b-sides από τα singles που έβγαλε η μπάντα κατά τους 3 πρώτους δίσκους. Η διασκευή τους στο "Maggie May" του Rod Stewart, το παιχνιδιάρικο "Supa Shoppa" ή το "Theme From An Imaginary Film" θα είναι όλα διαθέσιμα σε 10.000 χρωματιστές κόπιες. Βέβαια, ας μην ανοίξουμε τον φάκελο «το είχα παλιά CD και τώρα βγαίνει βινύλιο» γιατί θα φύγουν και άλλα λεφτάκια στις φετινές RSD exclusive εκδόσεις των Cranberries - Wake Up And Smell The Coffee και του Ocean’s Twelve Soundtrack από τον μαέστρο David Holmes.

 

3. OL’ DIRTY BASTARD & λοιπά HIP HOP reissues

Στην Record Store Day του 2020 το θρυλικό Return To The 36 Chambers: The Dirty Version του Ol’ Dirty Bastard είχε κυκλοφορήσει σε ένα χορταστικό πακέτο επτάϊντσων κυρίως γιατί η τιμή του original στην πρώτη της έκδοση είχε αρχίσει να ξεφεύγει. Χάρη στο mastermind σχέδιο του RZA και με τα masters να ανήκουν και στην οικογένεια του Bastard φέτος έρχεται η υπεργαμάτη pictured disc έκδοση σε 7500 κόπιες με το καλοφτιαγμένο remaster του 2020. Όμως τα hip hop essentials της RSD δεν σταματούν εδώ. Ο E-40 επανεκδίδει το πρώτο και πιο επιτυχημένο κεφάλαιο της Revenue Retrievin’ τετραλογίας του, o Nas κόβει για πρώτη φορά σε βινύλιο την μουσική από το κλασσικό πλέον DVD Made You Look: God's Son Live 2002, η HHC Records επανατυπώνει σε coloured vinyl το ντεμπούτο του RZA as Bobby Digital, o Raphael Saadiq επαναφέρει στην αγορά σε κόκκινο βινύλιο το εξαιρετικό The Way I See It, εξαφανισμένο από τα pressings και τα δισκάδικα για πάνω από μία δεκαετία, ένα R&B και 60s soul αριστούργημα στ’αλήθεια, οι Slum Village του Jay Dee - Dilla ακριβώς την εποχή που αυτός ξεκινούσε να ξεφεύγει σαν φήμη και όνομα big time παραγωγού, έβγαλαν το Trinity (Past, Present And Future) που ευτυχώς επανέρχεται στην κυκλοφορία και τέλος ο Mike D των Beastie Boys από την πλευρά του curator, συλλέκτη πλέον διαλέγει Βραζιλιάνικα 45άρια για το 4ο Boxset του Mr. Bongo.

 

4. Aκραίο πανκ  και μπόλικο από το αναγκαίο κακό που λέγεται live ηχογραφήσεις.

Η δισκογραφία των Heroin, μιας hardcore 80s - 90s punk μπάντας από το San Diego είναι η συμβολή της Southern Lord στη φετινή RSD. To Rough Cut των The Slits σε διπλό βινύλιο αξίζει όχι μόνο γιατί είναι Slits και επιτέλους τις ακούμε όσο rough τις ηχογράφησε ο Dennis Bovell στο Cut αλλά και γιατί βρίσκουν το δρόμο τους σε βινύλιο για μία νέα γενιά ακροατών η επική dub punk διασκευή στο “I Heard It Through The Gravepine” του Marvin Gaye. Γράφοντας για punk διασκευές τσεκάρετε και τι καινούριο διασκευάζουν οι art punkers Snapped Ankles για το RSD. Επιπλέον, η Fat Possum προσφέρει 8 b-sides από το περσινό album των OFF! με τίτλο Free LSD, ενώ εκεί που νόμιζες ότι το κεφάλαιο Suicide δισκογραφία είχε κλείσει η BMG βάζει ταφόπλακα με το 10ιντσο A Way Of Life - Rarities EP, σημαντικό τουλάχιστον για την live εκδοχή της διασκευής τους στο “Born In The USA” του Springsteen από το Παρίσι το 1988.

Και αν υπολογίσεις και το Husker Du - Tonite London με διπλό βινύλιο από live ηχογραφήσεις της ιδανικής πρώιμης εποχής τους, μαζί και σωστή επιμέλεια από flyers και artwork, μπαίνουμε στην πιο αχρείαστη κατ’ εμέ κατηγορία κυκλοφορίων. Άσε το ποιος τυπώνει, αλλά πραγματικά ποιος αγοράζει live ρε φίλε; Για το RSD ίσως αναγκαστούν να αγοράσουν οι φίλοι των: Arooj Aftab - Live In London, The Black Keys - Live At The Beachland Tavern 2002 (το δίδυμο at the very top of their game), Art Blakey And The Jazz Messengers - Live At  The Jazz Workshop 1970 , Pearl Jam - Give Way ηχογραφημένο στην Αυστραλία το 1998 αμέσως μετά το Yield δηλαδή, Grateful Dead - Boston Garden, Boston, MA 5/7/77 μιλάμε για 5πλό βινύλιο, enough said, Madonna - American Life Mixshow  σε βαρύ 180 gram βινύλιο, 8 κομμάτια όπως τα μίξαρε για την περιοδεία του American Life o Peter Rauhofer, θεά Stevie Nicks - Bella Donna Live 1981  στη κορυφή των φωνητικών ικανοτήτων και με σύμμαχο το απίστευτο στυλ και την εξωτερικής της εμφάνιση,  και τέλος Archie Shepp - Live At Massy στο Παρίσι το 1975, σχετικά εως πολύ σπάνια ηχογράφηση του σπουδαίου σαξοφονίστα και free jazz πιονέρου.

 

5. Nuggets: Original Artyfacts From the First Psychedelic Era (1964-1968) & French Psyche Pop 60s-70s

Nuggets, 50 χρόνια μετά. Για να θυμηθούμε λίγο την μπαλίτσα που παίχτηκε εδώ. Ο Lenny Kane συντάκτης και υπάλληλος στο δισκάδικο Village Oldies του Μανχάταν, λίγο αργότερα στα 70s θα γίνει κιθαρίστας της Patti Smith συγκεντρώνει σε ένα διπλό album τον αφρό από την garage rock ψυχεδέλεια των 60s και στο συνοδευτικό σημείωμα της ορίτζιναλ έκδοσης από την Electra, το 1972, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον όρο punk rock. O executive - ιδρυτής της Electra αλλά και της Nonesuch που έδωσε το πράσινο φως για την συλλογή, o θρύλος Jac Holzman, στα 80s θα γράψει τον πιλότο για αυτό που θα γίνει το MTV, στα 90s θα βοηθήσει να καθιερωθεί το CD και στις αρχές των 10s θα μπει στο Rock & Roll Hall Of Fame.

To δε French Psyche Pop 60s-70s βουτάει στην αντίστοιχη ποπ ροκ εποχή της Γαλλικής σκηνής και μας υπενθυμίζει ότι οι Γάλλοι αφενός ξέρουν να κοπιάρουν με στυλ το prog rock τους και αφετέρου έχουν όντως τα ηνία σε αυτό που χαρακτηρίζουμε library - psychedelic music.

Παρόλα αυτα, αν ήμουν εσείς, μαζί με όλα τα παραπάνω δεν θα ξεχνούσα :

α) κάθε επανέκδοση και κανονική κυκλοφορία που έχει ετοιμάσει η Soul Jazz Records 

β) ότι ο Gilles Peterson μέσω της Brownswood επανεκδίδει για πρώτη φόρα ever το funk jazz μνημείο Detroit: Latitude 42° 30′ Longitude 83° του Yusef Lateef

και γ) τις άρρωστες post Talking Heads synth ατμόσφαιρες που σκάρωσε στις αρχές των 80s o David Byrne για το The Complete Score From The Broadway Production Of "The Catherine Wheel. Καλή τύχη. 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro