Loading color scheme

New Music Weekly: CSI: Petralona

Ο Δημήτρης Λιλής ξεχωρίζει κάθε εβδομάδα τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες και τις παρουσιάζει μέσω podcast, Spotify playlist και YouTube videos. Πατήστε play.

Photo credit : Μαρία Κουτρουμπή

Είναι η Αθήνα το νέο δημιουργικό hub της Ευρώπης; Ο Westerman ανακοινώνει το νέο του album με προπομπό το single “CSI : Petralona”, οι Joy Anonymous που μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022 άνοιγαν τις συναυλίες του Fred Again.. κάνουν αύθορμητα dj set στο Movement radio μαζί με τους Black Athena και είναι απλά Τρίτη, ενώ o Yves Tumor που είναι τακτικός επισκέπτης της Αθήνας από το 2016, τιτλοφόρησε μόλις το νέο του single “Echolalia” για λογαριασμό της Warp. Κάτι συμβαίνει εδώ που γεμίζουν μαγαζία με πικάπ και βινύλια, το κοινό κάνει sold out συναυλίες μήνες πριν, και εμείς υποστηρίζουμε τους local μουσικούς φίλους μας που ίσως τώρα έρχονται σε άμεση επαφή με μουσικούς που το κάνουν σωστά σε παγκόσμια κλίμακα και παίρνουν ιδέες. Και αυτή την εβδομάδα, η ριζοσπαστική νέα μουσική ροή δεν λέει να σταματήσει. Εδώ τα 10 singles που ξεχωρίσαμε (υπενθύμιση: βρίσκετε το New Music Weekly και στο Spotify).

 

1. Westerman - CSI : Petralona (Partisan Records)

"Athens is small, everybody knows you here…" και ο Λονδρέζος Westerman αυτή την φορά δημιουργεί στη γενέτειρα του και εφορμά από εδώ 3 μήνες πριν την album κυκλοφορία του “An Inbuilt Fault”. Μελωδία και ερμηνεία σε σπουδαία φόρμα όποτε η απλή πλην απόλυτα λειτουργική ενορχήστρωση με σχεδόν ακουστικά όργανα συμπληρώνει μία ακόμη indie pop στιγμή στον πάντα ενδιαφέροντα καταλογό του.

 

2. Yves Tumor - Echolalia (Warp)

Νόμιζες πως στο περσινό Plissken τα είδες όλα από Yves Tumor; Δεν τα’δες ξεκόλλα. Ο τύπος βρίσκεται σε απίστευτο δημιουργικό οργασμό (με ολίγη από μαζοχιστική απόλαυση όπως προδίδει το video και οι στίχοι αλλά why not?) οπότε και μοιράζει ένα ακόμα δείγμα από το ενδιαφέρον όπως προβλέπεται Praise a Lord Who Chews but Which Does Not Consume (Or Simply, Hot Between Worlds). Το video δε, είναι σοβαρή κατάθεση ψυχής από μόνο του. Σοβαρό in your face σε αυτούς που ψάχνουν την νέα δημιουργία από τους καλλιτέχνες του σήμερα.

 

3. Lil Yachty - sAY sOMETHΙNg (Motown)

Ναι, θείο, για εσένα τα έγραφα πριν που νόμιζεις ότι ο κόσμος σταμάτησε στο Dark Side Of The Moon. Τώρα χώνεψε αυτόν τον δίσκο και σκέψου πως ξεκινάμε από εδώ να ακούμε αυτό που θα ακούνε τα παιδιά των παιδιών σου, εκτός και αν συνεχίζεις να τα κλείνεις στο μαντρί της ελληνικής τηλεόρασης και να τα μεγαλώνεις με το φαινόμενο της κατσαρίδας, δηλαδή την άεναη παρουσία των σκυλάδων στα μουσικά δρώμενα τα τελευταία 70 χρόνια. Μην γελάς, σε βλέπω εσένα που ακούς τώρα Lil Yachty και τα Χριστούγεννα τρως ένα μισθό στη Καιτούλα.

 

4. mui zyu - Dusty (Father / Daughter Records)

Last call για την mui zyu που έχει ρίζες σε Hong Kong και Βρετανία, πριν ασχοληθούμε διεξοδικά με την album κυκλοφορία της (2/24) στην επιδραστική Father / Daughter Records. Το "Dusty" είναι το πιο εξωγιήνα ρομαντικό κομμάτι της εβδομάδας.

 

5. Kyodai - 4U (Local Talk)

Dj tool alert εδώ. Kyodai σημαίνει αδέρφια στα ιαπωνικά και οι Javi & Luis χτίζουν με φοβερό στυλ και βαθιές soulful συνθέσεις το προφίλ τους χρόνια τώρα. Εδώ επιστρέφουν στo Σουηδικό label Local Talk και χαίρουν για μία ακόμη φορά υποστηρίξης από μεγάλα DJ ονόματα όπως ο Nightmares On Wax, ο Radioslave και άλλοι.

 

6. The Arcs - Eyez (Concord)

To supergroup του Leon Michels από τους El Michels με τον Dan Auerbach των Black Keys επιτέλους σε νέες album περιπέτειες. Μια φοβερή ιστορία για το πως μου έσωσαν κυριολεκτικά την ζωή στο podcast.

 

7. Evita Manji - Oil / Too Much (PAN)

Πόσο πετρέλαιο να αντέξει το ζωϊκό βασίλειο αναρωτιέται στο ντεμπούτο της για την PAN η Evita Manji. Και διάολε, το κάνει να ακούγεται τόσο δυστοπικό, φουτιριστικό και σε σημεία pop.

 

8. The Alchemist feat. Earl Sweatshirt - E. Coli (ALC)

Συγγνώμη πήρε κανείς χαμπάρι ότι ο Alchemist μέσα στον Δεκέμβριο έβγαλε best of που το ονόμασε Sandwich; Οι συνήθεις ύποπτοι από την Griselda μέχρι τον Schoolboy Q και ασφαλώς τον Earl στα features ενώ τα samplesω ολόκληρο σχολείο για νέους beatmakers.

 

9. ROSALIA - LLYLM (Columbia)

Και ασφαλώς κάθε νέα ποπ εκδοχή της Rosalia θα είναι πάντα καλοδεχούμενη. Εδώ ισπανοαγγλικά lyrics στο γνωστό χαρμάνι Ιβηρικής παράδοσης με την ποπ της Δύσης στις μελωδίες.

 

10. Red Axes - The Phone Call (Phantasy Sound)

Το 2023 βρίσκει τους Red Axes με νέο album στην Phantasy του Erol Alkan και εμένα να ζυγίζω το θέμα του "Phone Call" για την κατάλληλη στιγμή που θα γυρίσει κεφάλια και θα σηκώσει Shazam στο event της Παρασκευής στο υπόγειο της  Crust με τον Lucas The Third. Killer.

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro