Loading color scheme

Incoming Podcast: Label Focus: Bedouin Records

Κάθε εβδομάδα ο Δημήτρης Λιλής επιμελείται και παρουσιάζει ένα podcast σχετικά με την ευρύτερη ποπ κουλτούρα. Στο 20ό επεισόδιο συνσντά τα αδέρφια Κωνσταντίνο και Θωμά -Salem- Σκουρλή, λίγο πριν το showcase για τα 10 χρόνια της Bedouin Records.


Ακόμα και αν μας πήρε σχεδόν μια πενταετία, η συνάντηση με τα αδέρφια Σκουρλή, τον art director Salem και τον καλλιτέχνη Constantine, που τρέχουν την Bedouin Records επιτέλους συνέβη. Υποθετικά τους κυνηγάω ⁠από το sold out βινύλιο του Eomac το 2016⁠ και η έκπληξή μου όταν τελικά καταλάβα ότι πρόκειται για καλλιτεχνική πλατφόρμα που αντλεί μέρος της έμπνευσης από την Αθήνα, ακόμα και αν η βάση του Salem κατα καιρούς αλλάζει (από το Ντουμπάι, στο Βερολίνο μετά την Μπανγκόγκ και τώρα το Τόκιο), ήξερα ότι τα απανωτά sold out στις φροντισμένες εκδόσεις και το hype που όμως σπάνια έπαιρνε εύρος σε επίπεδο παρουσιάσεων ή συνεντεύξεων κάποια στιγμή θα τους έφερνε στην ζώνη μου. 

Το επόμενο Σάββατο 15 Μαρτίου, η Bedouin επιστρέφει για λίγο στις Αθηναϊκές ρίζες της και τα αδέρφια θα μοιραστούν την σκηνή του Temple μαζί με φίλους - συνεργάτες του label για να σφραγίσουν 10 χρόνια δράσεων και περιεχομένου υψηλής αισθητικής.

Για κάποια χρόνια, το να τους συγχρονίσει κάποιος στην ίδια πόλη, πόσο μάλλον να τους βάλει να μοιραστούν τις σκέψεις τους στο ίδιο μικρόφωνο, φαινόταν κομμάτι δύσκολο, αλλά αυτό είναι το 20ο special INCOMING επεισόδιο και από κοινούς φίλους, είχα εκφράσει στο παρελθόν την εκτίμηση μου στο έργο τους. Απλά ανατρέξτε ⁠στο Bandcamp της ετικέτας⁠. Ψάξτε -αν τα καταφέρετε- για μη sold out εκδόσεις, τσεκάρετε την ζήτηση των δίσκων τους στο discogs, αντλείστε έμπνευση από το δημιουργικό κομμάτι και την σύνεχεια του σε επίπεδο artwork και ρόστερ (Tsuzing, Hieroglyphic Being, John Heckle, Ekman, Merzbow και πόσοι άλλοι) και πατώντας play ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι πολύ πιο μακριά από το συμβατικό και το συνηθισμένο.

Πρώτα ο Salem σαν οραματιστής και από δίπλα ο Κωνσταντίνος σαν καλλιτέχνης, τα αδέρφια Σκουρλή, έμαθαν να σκέφτονται και να δρουν έξω από το κουτί, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτή την ευκαιρία που έχει η Αθήνα να γιορτάσει μαζί τους, δέκα χρόνια «κοφτερών και ριζοσπαστικών ήχων» καλό είναι να μην κοιμηθεί. Η κουβέντα μας διήρκεσε τυπικά κοντά στα 50 λεπτά και είναι πηγή έμπνευσης για όσους νέους καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται την τέχνη και την έκφραση σαν έναν μοναχικό δρόμο που πρέπει να χαράξουν μόνοι τους, ανεπηρέαστοι από trends, στερεότυπα και την μουσική βιομηχανία όπως την βιώνουμε μέσα από τα media. Η Bedouin που ξεκίνησε από ένα στούντιο στο Λονδίνο προσεγγίζοντας τα όρια του αντισυμβατικούήχου, παρομοιάζεται πλέον με ένα κάστρο με άπειρα δωμάτια και αντίστοιχες ηχητικές κατευθύνσεις που μπορείς πότε να χάσεις τον εαυτό σου και πότε να βρεις την έμπνευση για να συνεχίσεις το δημιουργικό σου μονοπάτι. Φρέσκοι από τις πολύ ενδιαφέρουσες πρόσφατες κυκλοφορίες τους (⁠o Constantine με την Dawn Eternal live ηχογράφηση στην Στέγη⁠ και ⁠ο Salem με το Gh0st του Fatalism⁠) στο ευρύτερο ambient, drone ή πειραματικό πεδίο, οι θέσεις τους για την πορεία του label στο χρόνο, την δημιουργική διαδικασία, τις καταβολές τους αλλά και την φάση στην οποία βρίσκεται το εγχώριο underground αυτή την εποχή, αποτελούν μέσω αυτού του podcast, ένα από τα σπάνια ντοκουμέντα για τον τρόπο που σκέφτεται η «βάση» της επιδραστικής ετικέτας Bedouin. 

*Η Bedouin Records είναι μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία μουσικής, τέχνης και κινηματογράφου που ιδρύθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βερολίνο μέσω Μπανγκόκ) από τον ιδρυτή και  art director Salem Rashid (Thomas Skourlis). Ως εκ τούτου, η δισκογραφική αντλεί από παν-ηπειρωτικές επιρροές και δοκιμάζει συνεχώς τα ηχητικά όρια της ηλεκτρονικής μουσικής από την ίδρυσή της το 2014. Από τα παραμορφωμένα αναλογικά ηχοτοπία των Hieroglyphic Being & John Heckle, τα breaks του Dez Williams και τον ακραίο θόρυβο του Merzbow, η μουσική που κυκλοφόρει η Bedouin είναι για τους ανύσηχους ακροατές. Techno, Noise, Gabber, Industrial, Electro, EBM, Grime και Hardcore είναι όλα συγχωνευμένα σε επίπεδο επιμέλειας, ενώ η σκοτεινή, αισθητική είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει πάνω από 50 άλμπουμ σε ποικίλες μορφές, από κασέτα και βινύλιο έως ψηφιακές μόνο κυκλοφορίες, και ο κατάλογος περιλαμβάνει πρωτοποριακούς καλλιτέχνες όπως οι Merzbow, Tzusing, Xosar, Aquarian, Osheyack, Hieroglyphic Being, Κωνσταντίνος Σκουρλής και Jigga μεταξύ άλλων. Η Bedouin έχει επίσης συνεργαστεί με εικαστικούς καλλιτέχνες όπως οι Kosuke Kawamura, Cleon Peterson, Zeinab Al Hashemi, Usugrow και Yuichiro Tamaki.

https://bedouinrecords.com

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro