Loading color scheme

Incoming Podcast: Η τέχνη της μουσικής υπερβατικότητας με τον Dave De Rose (Electric Jalaba)

Κάθε εβδομάδα ο Δημήτρης Λιλής επιμελείται και παρουσιάζει ένα podcast σχετικά με την ευρύτερη ποπ κουλτούρα. Στο επεισόδιο 19 συναντά τον μουσικό Dave De Rose, ακούραστο κυνηγό της υπερβατικότητας μέσω της μουσικής και ιδρυτικό μέλος των Electric Jalaba.

Με τον Ζώη Χαλκιόπουλο έχουμε συχνά την κουβέντα του «δεν βαρέθηκες να ανοίγεις promos και να ψάχνεις νέα μουσική;”» και να, που στο επεισόδιο 19 του Incoming Podcast η απάντηση είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ.

Στο πικάπ στροβιλίζει η dub αύρα του "New in Town" από το πρότζεκτ Rave At Your Fictional Borders του Dave De Rose. To βινύλιο το παρέδωσε ο ίδιος ένα μεσημέρι Παρασκευής που έφτασε στο home studio του mypodcasts.gr για να μιλήσουμε για τους Electric Jalaba και το άκρως ενδιαφέρον live που ετοιμάζουν μαζί με την Vagabond Loves You αυτό το Σάββατο 2 Μαρτίου στο Πλύφα.

Για παραπάνω από μία ώρα, ο Dave De Rose, «μισός Ιταλός και μισός Άνγγλο;"»όπως δηλώνει με σπαστά ελληνικά, είναι στα μάτια μου πολλά περισσότερα από τον ντράμερ των ριζοσπαστικών afro αυτοσχεδιαστών Electric Jalaba. Δηλώνει μόνιμος κάτοικος Αθηνών εδώ και λίγα χρόνια και δεν δείχνει να έχει παζαρέψει ποτέ το όραμα του για την εμπειρική γνώση όχι μόνο της μουσικής αλλά και της ζωής. «Αν όλη μας η ζωή δεν περιστρέφεται από το κυνήγι της εμπειρίας τότε τι νόημα έχει», είχε απαντήσει χαρακτηριστικά στον θείο του και με ώθησε να συνειδητοποιήσω πως στην εποχή του doom scrolling και της απόλυτης διάσπασης προσοχής, έχω απέναντι μου έναν τύπο που έχει στηρίξει όχι μόνο την μουσική αλλά και ολόκληρη την κοσμοθεωρία του γύρω από την διαδικασία της υπέρβασης. «Για να τριπάρει ένας ακροατής ζωντανά με τους Jalaba πρέπει πρώτα να μπούν οι ίδιοι in the zone», αλλά η αλήθεια είναι πως αν τους δώσεις αυτό το ένα λεπτό που τους έδωσα και εγώ την πρώτη φορά που έπεσα πάνω στο Lagnawia, μέχρι το τέλος του θα έχεις ξεκινήσει την έρευνα που θα σε οδηγήσει τουλάχιστον στο πρόσφατο album El Hal / The Feeling στην επιδραστική worldwide ετικέτα Strut και από εκεί ο όρος gnawa music θα σε οδηγήσει σε ένα ακόμη πιο υπερβατικό μονοπάτι.

Στην εποχή που όλα στροβιλίζουν με ταχύτητα που δεν μπορείς καν να ξεχωρίσεις τι κρατάς και τι αφήνεις, ο Dave De Rose είναι αυτή η πολυμήχανη μουσική προσωπικότητα που βιώνει τον διαλογισμό μέσα από τα πιο πειραματικά μουσικά μονοπάτια και που αυτό το Σάββατο έχει την ευκαιρία να δειγματίσει και στην Αθήνα τον ιδιαίτερο afro ήχο του μοναδικού day one συγκροτήματος του. Αυτού που απλά αποκαλεί “the band", την μπάντα δηλαδή, που έχει απαντήσει προ πολλού στο "What Is Fusion?" ερώτημα και που σαν φυσική συνέχεια είδε την μοντέρνα και χορευτική εκδοχή της στα Μαροκινά παραδοσιακά grooves μπολιασμένα με αρκετό από το τζαμαϊκανό dub να δισκογραφούνται και να κυκλοφορούν παγκοσμίως, χαριζόντας στην παρέα αμέτρητα live show και χτίζοντας μεταξύ τους δεσμούς που θα τους ενώνουν για πάντα. 

«Η μουσική μας έχει σκοπό να προσφέρει στον κόσμο μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ίσως από αυτές που δεν ξέρουμε καν ότι τις έχουμε ανάγκη. Kανείς δεν διαλογίζεται για μόλις ένα λεπτό, σωστά; Και κατά συνέπεια όποιος θέλει να έχει μια πραγματική άποψη για το τι είναι ζωή πρέπει να ξέρει ότι αυτό που συμβαίνει στα social media δεν είναι η πραγματική ζωή. Αν σε αυτό τον τρόπο σκέψης δώσεις τον άλλο μια αληθινή -μουσική έστω- εμπειρία, τότε είναι να σαν να του προσφέρεις μέρος μια εμπειρία ζωής που δεν ήξερε καν ότι την είχε ανάγκη».

Και αυτό είναι η ουσία, από τις σκέψεις ενός τύπου που έχει ταξιδέψει αρκετά μέσω της μουσικής και δεν σταματά να πειραματίζεται κυνηγώντας την καινοτομία, προσφέροντας συνάμα σε όσους κυνηγούν την εμπειρία, νέα, mindblowing μουσική, τόσο μέσω των Electric Jalaba όσο και μέσω των προσωπικών του projects.

Αν λοιπόν σε μία τυχαία Παρασκευή ανακάλυψες περισσότερα βαθιά και οργανικά grooves απ'όσα νόμιζες ότι μπορούσες να αντέξεις, τότε ελπίζεις ότι αυτό το παιχνίδι δεν θα το βαρεθείς ποτέ.

σ.σ. Για τις ανάγκες μιας πιο ουσιαστικής επαφής με τις ρίζες της Gnawa μουσικής που επαναπροσδιορίζει ο ήχος των Electric Jalaba ζήτησα από τον Dave De Rose σε συνδυασμό με αυτό το podcast να μοιραστεί και τρεις ενδεικτικές μουσικές αναφορές σχετικές με τον ήχο τους.

Αρχικά με παρέπεμψε σε αυτό το gnawa sick tape

έπειτα, αναφέρθηκε στον θρύλο της Μαροκινής παραδοσιακής μουσικής Maalem Mahmoud Gania

και έκλεισε με μία από τις σόλο ηχογραφήσεις του μπροστάρη των Electric Jalaba, Simo Lagnawi.

Κάνετε και εσείς το homework ή το warm up σας και τα λέμε το Σάββατο 2 Μαρτίου στον πολυχώρο Πλύφα.

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro