Loading color scheme

Books and Cartridges Ep.2: Όταν οι μουσικοί γράφουν βιβλία

Η Άννα Γεωργάτου επιλέγει 10 βιβλία γραμμένα από μουσικούς για τις επόμενες βόλτες σας στα βιβλιοπωλεία. 

Αυτοβιογραφίες, συλλογές ποιημάτων, διηγημάτων και διαλέξεων, φωτογραφικά λευκώματα, ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, σενάρια θεατρικά ή μανιφέστο είναι όλα εδώ δια χειρός μουσικών και καλλιτεχνών που με άλλη ιδιότητα τους γνώρισες, αλλά για δες εδώ, γιατί έτσι εξηγούνται κι άλλα.

 

Ian Svenonius - Against The Written World

01-svenonius

19 δοκίμια που ξεσκίζουν όλα τα φόβητρα του σύγχρονου κόσμου, ιδανικό για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που αγαπάει τις λέξεις, τις σκέψεις, τα ποτά, την μουσική, την τέχνη, την έκφραση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ian Svenonius το βιβλίο που θα ανακαλυφθεί, θα ρουφηχθεί, θα προωθηθεί και τελικά θα κυριαρχήσει στην αγορά όπως η Βίβλος και το μικρό κόκκινο βιβλίο του Μάο.

 

Viv Albertine - Clothes, Clothes, Clothes. Music, Music, Music. Boys, Boys, Boys

02-clothes

Το κορίτσι που σχημάτισε μπάντα με τον Sid Vicious, περιόδευσε στην Αμερική με τους Clash, έζησε ένα ειδύλλιο με τον Mick Jones και υπήρξε η έμπνευση για τo “Train In Vain” είναι αυτό που γράφει για τη ζωή του σε μια ανδροκρατούμενη πανκ σκηνή, τη διάλυση των Slits και την προσωπική της συντριβή, τον γάμο, την μητρότητα, τον καρκίνο, την μόδα, το σεξ, τον φεμινισμό, τον έρωτα κι εμείς αυτό που διαβάζουμε είναι η ιστορία μιας δυνατής γυναίκας που υπήρξε πάντα αληθινή και κατάφερε να αποτελεί πρότυπο για κάθε γυναίκα στον σύγχρονο κόσμο.

 

Stephin Merrit, Roz Chast - 101 Two-Letter Words

03-101words

Βιβλίο που θα λατρέψουν οι φανατικοί παίκτες του Scrabble και λάτρεις των λέξεων.101 πρωτότυπα τετράστιχα ποιήματα για  λέξεις δύο γραμμάτων. Άλλες συνηθισμένες, άλλες ασυνήθιστες, slang, αργκό και ό,τι άλλο, όλες χρήσιμες και ικανές να αυξήσουν το σκορ σου σε ακροστιχίδες, σταυρόλεξα και παιχνίδια λέξεων και να ένας έξυπνος τρόπος  να τις θυμάσαι μέσα από 101 ποιήματα γεμάτα χιούμορ που σε συνδυασμό με τα ανεπιτήδευτα σκίτσα ανθρώπων και ζώων της Roz Chast αποτελούν την πιο επιτυχημένη τεχνική απομνημόνευσης και επιβεβαιώνουν τα λόγια του Shakespeare: "Brevity is the soul of wit".

 

Courtney Love, Stuart Levy - Princess Ai 

04-princess-ai

To manga που θες σίγουρα να διαβάσεις, γιατί δεν γράφουν συχνά χήρες γνωστών ροκ σταρ comics και λίγο οι ομοιότητες στα ονόματα (Kent-Curt), λίγο η shojo αισθητική που, αν και ξεπερασμένη, πάντα γοητεύει -γιατί μια κάποια νοσταλγία δημιουργεί -και βέβαια πολύ η ιστορία μιας πριγκίπισσας από άλλο κόσμο που προσγειώνεται μυστηριωδώς στο Τόκιο και επιβιώνει τραγουδώντας σε ένα ροκ κλαμπ είναι ένα παραμύθι που δεν θες να προσπεράσεις.

 

Patti Smith - A Book Of Days

05-patti-smith

Ένα visual book με 366 φωτογραφίες που σε ταξιδεύουν στα μεγάλα πάθη, τις εμμονές, τις ιδιοτροπίες, τις αδυναμίες, την αισθητική, την Τέχνη, τη ζωή, τα ταξίδια, το μυαλό της Patty Smith.  Αρχειακό υλικό από το παρελθόν της, φωτογραφίες Polaroid ή από το κινητό της, μικρά παράθυρα στην καθημερινότητά της Smith, αντικείμενα-κειμήλια, ένας χάρτης-έμπνευση της ζωής της σπουδαίας ποιήτριας και performer που ό,τι και να κάνει, το κάνει σωστά.

 

Gill Scott Heron - The Vulture

06-gillscottheron

Το πρώτο μυθιστόρημα του θρυλικού μουσικού και ποιητή διηγείται τη δολοφονία ενός εφήβου ονόματι John Lee στο Μανχάτταν. Ένα πορτρέτο της Νέας Υόρκης στα ΄60s, μια διεισδυτική ματιά σε θέματα φυλής, ένα σέξι θρίλερ, γρήγορο και συναρπαστικό, γεμάτο ένταση με τη φοιτητική πένα του Gill Scott Heron , την εμπειρία του από τους δρόμους και τον αέρα διανούμενου.

 

Leonard Cohen - The Favourite Game

07-leonard-cohen

Το πρώτο ημι-αυτοβιογραφικό βιβλίο του τροβαδούρου που απορρίφθηκε ξανά και ξανά από εκδοτικούς λόγω της υπερβολικής ενασχόλησης με το σεξ και του μεγέθους του αφηγείται την ιστορία του Lawrence Breavman, τους έρωτές του, τις περιπέτειες με τον καλύτερο του φίλο στο Μόντρεαλ, την ενηλικίωση του στην προσπάθεια του να γίνει ποιητής. Leonard Cohen με την γνωστή ποιητική του γλώσσα που, αν και άγουρη κάπως ακόμα και σε κάποια σημεία επιτηδευμένη, ραγίζει καρδιές και γοητεύει.

 

Dave Grohl - The Storyteller

08-dave-grohl

Η ιστορία μιας ζωής γεμάτης μουσικής από έναν ροκ σταρ διαφορετικό, χωρίς καμιά διάθεση εντυπωσιασμού και δράματος, με πλήρη ειλικρίνεια, πολύ χιούμορ κι εξυπνάδα από τις αφίσες των Kiss και των AC/DC σε τοίχους εφηβικών δωματίων μέχρι τις μέρες των Scream, των Nirvana και των Foo Fighters, τις ημέρες εξάρτησης, τις περιοδείες και την πατρότητα που έρχεται παρέα με τα ονόματα όλων των πριγκιπισσών της Disney και μια γλυκιά φιλοσοφική διάθεση πάνω στο νόημα της ζωής που συνοψίζει το κέντρο της: φίλοι, οικογένεια, μουσική.

 

John Cage - Silence: Lectures and Writings

10-silence

Όταν μία από τις πιο ηγετικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής avant garde και ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συνθέτες του 20ου αιώνα αποφασίζει να συγκεντρώσει και να δημοσιεύσει τα δοκίμια και τις διαλέξεις του με τον πιο παράδοξο τρόπο, αντιπαραβάλλοντας παραγράφους από διαφορετικά κείμενα, αλλάζοντας γραμματοσειρές, γράφοντας σε στήλες ή καλώντας σε να διαβάσεις ένα κείμενο κάθε φορά σε ένα λεπτό επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας ανάλογα με το μέγεθός του, δεν μπορεί να σε ενδιαφέρει και πολύ τι γράφει ακριβώς, αλλά πώς το γράφει , γιατί μάλλον δεν είναι τυχαίο που ο David Bowie το αποκάλεσε το πιο επιδραστικό βιβλίο της ζωής του.

 

Nick Cave - Πίστη, Ελπίδα και Πόνος

11-nick-cave

Το απόσταγμα 40 ωρών τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Nick Cave και τον Seán O’Hagan, παλιών γνώριμων που τους δένει η αλληλοεκτίμηση και η αγάπη για την μουσική. Ένα ζοφερό και σοφό βιβλίο για την πίστη, τη θλίψη, την τέχνη, την αγάπη, την ελευθερία, την μουσική, την απώλεια, τη σωτηρία. Οι Birthday Party, οι Bad Seeds, το rock n’ roll, η ζωγραφική, οι έρωτες, ο γάμος, η οικογένεια, ο θάνατος του Arthur, η θρησκεία, οι εξαρτήσεις, οι αναμνήσεις, οι ηχογραφήσεις, οι καβγάδες, οι συμφιλιώσεις και όσα άλλα γέννησαν και συνεχίζουν να γενούν τα τραγούδια και τις ιστορίες του Nick Cave και αποδεικνύουν ότι «Μπορεί να αλλάζουμε δέρμα πολλές φορές, αλλά παραμένουμε το ίδιο φίδι, πανάθεμά μας».

 

Περισσότερα στο σχετικό podcast παρακάτω και μουσικές στη Spotify Playlist που ακολουθεί:

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro