Loading color scheme

Design To Kill (10 punk jazz κομμάτια)

in JAZZ

O Άγγελος Κυρούσης διαλέγει από τα ράφια του Rock & Roll Circus 10 κομμάτια που παντρεύουν την punk με την jazz χτίζοντας avant garde και no wave γέφυρες. 

Σε περίπου 2 εβδομάδες, οι Βρετανοί Maruja θα βρεθούν στη σκηνή του Temple, φέρνοντας από το Manchester τον punk jazz ανεμοστρόβιλό τους. Τούτου δοθέντος, το Rock & Roll Circus σκέφτηκε πως η έναρξη των μουσικών podcasts για τα Mypodcasts του Avopolis για το 2024, δε θα ήταν άλλη παρά ένα μικρό μάζεμα με μερικά no wave, post punk, ή δια το χρηστικό του ζητήματος καταχώρησης, punk jazz κομμάτια, με την ελευθεριακή ορμή της δύναμης των lofts, της χαράς του πειραματισμού και της εξερεύνησης, από τα χρόνια του James Chance έως και σήμερα.

Βέβαια τη στιγμή που η wiki προσέγγιση εντοπίζει ως εκκίνηση του «ιδιώματος» τη χρήση σαξοφώνου σε κομμάτια των Stooges, θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να αντιτείνει πως τούτους τους δρόμους, τους είχαν ήδη μαρκάρει τύποι σαν τους Ornette Coleman, Don Cherry, Roland Kirk, Captain Beefheart και Frank Zappa, μεταξύ άλλων. Επομένως, είναι ορθότερο οι James Chance, Lounge Lizards, Material, James Blood Ulmer, Matthew Ship, John Zorn, Ex και πόσοι ακόμη, να λογιστούν ως τα παιδάκια των πρώτων, με τους πειραματισμούς και τις άναρχες απόπειρες φυσιογνωμιών όπως αυτές των Svenonious, Drive Like Jehu, Midori, King Krule κ.ά. να συμπληρώνουν το μέτρο των πραγμάτων.

“All Wrong” θα έλεγαν με σαξοφωνιές οι Morphine, την ώρα που κάποιος θα βαστιόταν από τη Lydia Lunch, τους Pop Group, τους Black Flag ή τους Birthday Party για να τονίσει πως και σε εκείνα τα μετερίζια, η free jazz κοινωνούσε εντός τους, ενώ το ίδιο εξακολουθεί να κάνει στα της post punk,  grunge, hip hop κ.ο.κ εργογραφίας. Άρα σε τούτη τη NSFW λίστα που λεν και οι διαδικτυακές κατηγοριοποιήσεις, διαλέξαμε δέκα “punk jazz” κομμάτια από τους προαναφερθέντες «παππούδες» μέχρι τα εγγόνια τους, όχι ως σπουδή σε αυτό που είχε μεταφράσει ο Lester Bangs ως «το τέλος των 70s» και «κατάργηση του jazz σνομπισμού» βλέποντας τους Contortions (περισσότερα εδώ), μα ως μια σύντομη περιήγηση σε μερικές εκρηκτικές ηχογραφήσεις. 

Στα ενδότερα, σας περιμένουν οι Lounge Lizards, James Chance & the Contortions, Rig, Pig & Panic, Blue Cranes, Midori, John Zorn, Brahja, Ill Considered, Sedition Ensemble και Captain Beefheart για τα περαιτέρω.

Άγγελος Κυρούσης

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro