Loading color scheme

Diggin' Podcast: Οι 10 καλύτεροι jazz δίσκοι του 2023

in JAZZ

Ο Ζώης Χαλκιόπουλος διαλέγει τις δέκα καλύτερες jazz κυκλοφορίες του 2023.

Για εμάς στο Avopolis, οι μουσικές συνοψίσεις πάντα θα είναι έργο ιερό. Κοντά στο να κλείσει άλλη μια ενεργή μουσικά χρονιά, καλούμαστε να τα βάλουμε κάτω. Να θυμηθούμε τι μας κέντρισε το ενδιαφέρον στις αρχές του έτους, με τι νιώσαμε όμορφα κατα την διάρκεια και τι θα συμπεριλάβουμε από τα τέλη, που ακόμα είναι ζεστό στα αυτιά μας.

Όπως κάθε χρόνο μια λίστα με τα καλύτερα διεθνή jazz άλμπουμ είναι πια υποχρέωση για μένα προς όλους εσάς μέσω της αρχειακής βιβλιοθήκης του καλά στημένου πια mypodcasts.avopolis.gr. Εδώ είναι λοιπόν οι δέκα πιο ενδιαφέρουσες Jazz κυκλοφορίες για το 2023. Από το Σικάγο μέχρι την Εσθονία. Με μια μικρή ελληνική έκπληξη που ήρθε στο 90' για να μείνει.

Κατά σειρά ακούμε τον Jonah Yano, με τον δίσκο του Portrait Of a Dog και την πολύτιμη μουσική επένδυση των BadBadNotGood, όπως επίσης και τον τελευταίο δίσκο του πάντα εξαιρετικού Alfa Mist, Variables στην Αμερικάνικη ANTI- Records.

Το τραγικό νέο σχετικά με την απώλεια της τρομπετίστριας Jaimie Branch έφερε μαζί του και το τελευταίο act της τριλογιας της Fly or Die για την International Anthem, αναμφίβολα ένα απο τα καλύτερα άλμπουμ του 2023. Από δίπλα και ο ομώνυμος φετινός δίσκος του Yussef Dayes Black Classical Music για την Brownswood με την υπογραφή του πάντα δραστήριου Gilles Peterson. Διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον απήλαυσα εξίσου και το λιγότερο προβεβλημένο ντεμπούτο των Organic Pulse Ensemble με τίτλο Formative Stages στην RRGEMS που μας έχει συνηθίσει σε καλούς δίσκους τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθούν η επιστροφή του Βετεράνου Tonu Naissoo, Shapes and Colours στην Jazzagression, ο τελευταίος δίσκος των πάντα δραστήριων Nostalgia 77 και του αγαπημένου Ben Lamdin από τη Μεγάλη Βρετανία, στο label του Jazzman καθώς και ένα συγκλονιστικό track από τον τελευταίο δίσκο του Εσθονού Misha Panfilov, που το τελευταίο διάστημα γεννάει τους δίσκους δυο-δυο σαν φρέσκα αυγά την αυγή.

Η έκπληξη έρχεται από την Christina-Maria Harper, Ελληνίδα αρπίστρια που με τους Harper Trio κατάφεραν να κυκλοφορήσουν έναν αξιοσημείωτο δίσκο, έστω στο τέλος της χρονιάς, συνδυάζοντας την Βρετανική jazz με αυτή της Μεσογείου, δίνοντας και το Spiritual στίγμα όσο πρέπει. Φινάλε με τους MU Quintet και τον δίσκο Summit από την πολύ αγαπημένη Φιλανδική Jazzagression Records.

Άλλο ένα δυνατό Jazz έτος. Σας ευχαριστώ για την ακρόαση. Να έχουμε μια καλή χρονιά με καλή μουσική και όρεξη για πιο δημιουργικά πράγματα θα πω.

Ζώης Χαλκιόπουλος, Diggin Podcast για το mypodcasts.avopolis.gr

 

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ JAZZ ΔΙΣΚΟΙ ΤΟΥ 2023

Jonah Yano - Portrait of a dog

Alfa Mist - Variables

Jaimie Branch - Fly or Die 3

Yuseef Dayes - Black Classical Music

Organic Pulse Ensemble - Formative Stages

Tonu Naissoo - Shapes and Colours

Nostalgia 77 - The Loneliest Flower In The Village

Misha Panfilov Septet - Gala! 

Harper Trio - Passing By

MU Quintet - Summit

 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro