Loading color scheme

Label Focus : Jazz Room Records

in JAZZ

Ο Άγγελος Κυρούσης παρουσιάζει ένα από τα πιο επιδραστικά βρετανικά labels. Η Jazz Room του Paul Murphy στο label focus του Σεπτεμβρίου.

Χαζεύοντας τη διαδικτυακή παρουσία του DJ Paul Murphy στο Facebook, αν ανατρέξει κανείς στις παλιές του φωτογραφίες, γυρίζοντας αρκετά πίσω και περνώντας τις σεσημασμένες φάτσες των Gilles Peterson, Keb Darge και άλλων πολλών, θα πέσει σε μπόλικα flyers. Flyers από πρώιμα καλέσματα σε DJ sets, αφισάκια από dancefloor parties.

Διότι, αυτό το εκρηκτικό πάντρεμα Jazz, Latin, Soul και Contemporary Dance μουσικής που προκύπτει από τις επιλογές στον κατάλογο επανεκδόσεων  (και όχι μόνο) της Jazz Room, απορρέει από όσα ξεκίνησε να παίζει ως DJ, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Από τα λονδρέζικα clubs όπως ήταν τα Wag, The Electric Ballroom (εκεί στήθηκε και το Jazz Room project), 100 Club, το Blue Note του Hoxton, αλλά και τα «ανοίγματα» σε ονόματα όπως αυτά των Tito Puente & Celia Cruz, Art Blakey & The Jazz Messengers, Jimmy McGriff και Lonnie Smith. Την ίδια στιγμή, έβρισκε χρόνο και να τρέχει δισκοπωλείο, να μανατζάρει εντός της Palladin Records (Working Week, Paz)  και τελικά να πιστοποιεί με κάθε του άγγιγμα αυτό που ο Gilles Peterson είχε κάποτε δηλώσει "Paul Murphy found almost every jazz dancefloor classic. He is the original messenger of jazz. He opened the door to an alternative way of being a DJ. The rest is history."

Παρότι για λίγα χρόνια είχε χαθεί, ο Eddie Piller της Acid Jazz τον έμπασε εκ νέου στις πίστες στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και μπόλικα χρόνια μετά, έναν άλλο Σεπτέμβρη πριν τέσσερα χρόνια, επανέκδοσε το "Mananita Pampera" του Hugo Heredia. Η ιστορία του label πια Jazz Room, ξεκίνησε με εκείνη την γαλλική private κυκλοφορία από τα 70s, με τα τραχιά κρουστά, το jazzy groove και τον Horace Parlan (!) ως guest. Έκτοτε, οι εκπλήξεις απανωτές και δίχως τελειωμό! Από τη βρετανική latin jazz του Robin Jones, τα spiritual και αφροκεντρικά αγγίγματα των Khan Jamal και Shamek Farrah, αλλά και τα χρόνια on demand των record collectors όπως οι δίσκοι των Carlos Franzetti, Johnny Walker, Hideo Shiraki και T. Honda, η Jazz Room βρίσκεται ήδη στις 27 κυκλοφορίες, έχει ήδη ανακοινώσει κι άλλες, ενώ δε λείπουν και οι σύγχρονες ηχογραφήσεις και τα DJ-ιλίδικα covers σε μικρά 7ιντσα.

Στο νέο podcast του Rock & Roll Circus, διαλέγουμε μερικές από τις Jazz Room κυκλοφορίες, και τις βάζουμε στα ηχεία σας, με σκοπό να μπείτε κι εσείς στο κόλπο που έχει στήσει ο Paul Murphy. Άλλωστε το κάνει απολύτως τίμια, με αναμφίβολα προσιτή κοστολόγηση, repressing όπου προκύπτει, και με μια δισκάδικη old school νοοτροπία που αξίζει τη στήριξη που οφείλουμε στα ανεξάρτητα labels. Εξάλλου αυτά ήταν ασταμάτητα  πάντα στη θέση τους.

Υγ. Αν σώνει και καλά, λοξοδιαβάζετε τα άνωθεν, ας πάρετε και σε πενηνταράκια ένα top 5 από τις Jazz Room κυκλοφορίες.

  1. Hugo Heredia – Mananita Pampera
  2. Robin Jones Seven – El Maja
  3. Take Vibe EP – Take Vibe EP
  4. Hideo Shiraki – Plays Bossa Nova
  5. Indigo Jam Unit – Colin Curtis Presents Indigo Jam Unit

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro