Loading color scheme

10 καλύτεροι dance / electronica δίσκοι του 2022

 Ο Δημήτρης Λιλής καταγράφει μερικές από τις σημαντικές στιγμές της ηλεκτρονικής - χορευτικής μουσικής κουλτούρας και μαζί τα album που σημάδεψαν το 2022.

Όσοι έχουν ιδρώσει την φανέλα σε clubs, parties και φεστιβάλ ξέρουν ότι η χορευτική μουσική είναι κυρίως στιγμές. Οριακές ενίοτε. Από αυτές που συμβαίνουν για δευτερόλεπτα και μέτα είναι ικανές να γίνουν stuff of legend.

Για παράδειγμα είναι αρχές Σεπτέμβρη σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Poco στη Λουκιανού στο Κολωνάκι και το “Turn On The Lights” του Fred Again.. βάζει φωτιά στα shazam της πρώτης σειράς. Μια κοπέλα γύρω στα 25 με ρωτάει «τι είναι αυτό το έπος» και απαντάω κοφτά «Fred Again..», για να ενθουσιαστεί και να φωνάξει στις φίλες της, «είναι ο τύπος με το Boiler Room, αυτό που ο Ασιάτης πατάει καταλάθος την παύση στο CD player !!!». Boom, εκείνη ακριβώς την στιγμή ήξερες ότι ο Fred Again... ήταν πολλά περισσότερα από απλά το νέο hot dance act. Και μία στιγμή αρκούσε. Ένα Boiler Room που θα έπιανε σε χρόνο dt θρυλικό status, ήταν η στιγμή που έζησαν εκατοντάδες σε μία Λονδρέζικη αποθήκη και εκατομμύρια χορέψαν σε σπίτια, after parties, σε γράφεια, αποδυκνείοντας το μεγαλείο και το unity που κρύβει μέσα της η χορευτική μουσική.

 Και αν τον Σεπτέμβριο δεν ξέραμε ακόμα ότι η χρονιά για την dance θα τελείωνε με αυτό το Boiler Room, το Fred Again.. κόλπο "κλείδωσε" με το 3ο και καλύτερο επεισόδιο του Actual Life album concept. Κάπως έτσι, το Βρετανικό garage house / 2 step βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο.

Πριν και μετά συνέβησαν εξίσου όμορφα πράγματα σε μια χρονιά που ο κόσμος χόρευε και πάρταρε σαν να μην υπάρχει αύριο, κυρίως γιατί μόλις είχε βιώσει μια εκδοχή του «τέλους» μετά από σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας. Η “Queen Bey” το είχε δει να έρχεται πριν από όλους και πήρε το μερίδιο της από το μοναδικό είδος που είχε αφήσει ανεκμετάλλευτο. Το Renaissance στέκεται μεν σαν ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ποπ dance δίσκους που έχουν γίνει τελευταία και την τιμά που μέσα από τη δημιουργία του βρήκε τον τρόπο ώστε να δώσει τα «σπέκια» σε all-time θρύλους της αμερικάνικης dance όπως οι Skrillex, Honey Dijon, Cajmere, Beam και άλλους, αλλά, δεν έχει θέση σε αυτή τη λίστα. Εδώ κουμάντο κάνει το πραγματικό underground και ακριβώς όπως περιμένουμε συνήθως από τους Djs σε ένα σετ να  μας διασκεδάσουν και να μας εκπαιδεύσουν, έτσι και στις δύο λίστες που ακολουθούν, θα βρείτε μπόλικα «νέα» ονόματα συγκριτικά πάντα με όσα συνηθίζουν να καλύπτουν οι σελίδες του Αvopolis και του Μypodcasts.

Ξεκινώντας από τις 10 στιγμές που θα μας μείνουν από το χορευτικό 2022 και με το δεδομένο ότι η κορυφή (όπως και στη λίστα των album) είναι καπαρωμένη από το ΒR του Fred Again.. συνοπτικά παρουσιάζουμε 9 ακόμη σκηνικά που μας κέρδισαν.

 

 2. Το Burning Man σετ των Keinemusik

Γιατί αν πραγματικά το θέλουν οι Adam Port, &Me και Rampa έχουν «κλειδώσει» την κορυφή σε αυτό που τώρα ορίζουμε ως φινετσάτη house. Κάθε σετ τους είναι πιο erotic από το προηγούμενο και κόντρα στη μαζική τάση των Djs το 2022 να δώσουν το party σε πιο harder, faster, darker εκδοχές αυτοί έμειναν πιστοί στον afro ήχο τους με sensual house προεκτάσεις. Α, και χάρισαν μέσω του Adam Port remix στο “Your Voice” της Awen το πρώτο παγκόσμιο dance hit των δικών μας, Madorasindahouse.

 

3. Το set του Μοchakk στο Exit Festival της Σερβίας

Ο νέος Βραζιλιάνος superstar Dj «σπάει» νέα anthems και παραδίδει μαθήματα Dj performance σε ένα σετ που έχτισε πάνω στο jackin’ house remix του για το “Rizzla” των Martinez Brothers.

 

4. H Peggy Gou στην Αθήνα (και την Μύκονο)

To La Luz έφερε την Peggy Gou στο Water Plaza, η Gou έπαιξε from jackin to acid to techno και μέχρι να κάνει τις σύντομες διακοπές της στη Μύκονο τo timeline είχε γεμίσει με «Φέτα Gou».

 

5. O Diplo στο Cafe Mambo της Ibiza

Με το “Diplo” album του να σπάει τα album stream κοντέρ και δίκαια να κοντράρει την Beyonce στις dance κατηγορίες των Grammy, ο Wesley Pentz περνάει το πιο Ευρωπαϊκό καλοκαίρι του και όταν επιτέλους αποφασίζει να “μοιράσει” ποιότητα φτάνει μέχρι το Shakara του Fela Kuti.

 

6. Ο Jeff Mills στη Δήλο

Το video έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο στο Onassis Foundation channel αλλά μέχρι την άνοιξη ο Jeff Mills είχε κάνει ξεκάθαρη την διάθεση του να συγκεντρώσει και φέτος όσο περισσότερο respect μπορούσε. Τα “TOMORROW COMES THE HARVEST “ μαγειρέματα φέρανε το εξαιρετικό “Wonderland” album του.

 

7. Οι 2 Many Djs και ο James Murphy στα 20ά γενέθλια της DFA

Mερικούς μήνες πριν ξεσηκώσουν για μία ακόμη φορά το Primavera και αρκετούς πριν ανακοινώσουν την επανέκδοση του “Αs Heard on Radio Soulwax pt.2” οι Βέλγοι Dewaelle brothers φόρεσαν τα disco Despacio κοστούμια τους και στάθηκαν στο πλευρό του καλού τους φίλου James Murphy στο Νεουρκέζικο event όπου ο τελευταίος είχε αποφασίσει να γιορτάσει τα 20ά γενέθλια της -ανενεργής πλέον- DFA Records.

 

8. To dance album Ηonestly, Nevermind του Drake με συμπαραγωγούς τους Keinemusik και τον Black Coffee.

Εμ, βασικά αυτό θα μπορούσε να πάει και καλύτερα

 

9. To Jockey Slut επέστρεψε σαν Disco Pogo magazine και ο Tim Sweeney μετέφερε το Beats In Space radio show στην Apple Music.

Αν μη τι άλλο στην ηλεκτρονική - dance σκηνή πρέπει να ξέρεις και να σέβεσαι την ιστορία του είδους. Το θρυλικό Jockey Slut ξανακαρφώνει περήφανα την σημαία της εκλεκτής χορευτικής μουσικής στα βρετανικά εδάφη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επιτέλους η Apple Music δίνει στον NYC underground φάρο, Tim Sweeney τον χώρο που αναλογεί στο σπουδαίο Beats In Space radio show του.

https://www.discopogo.co/

https://www.youtube.com/@BeatsInSpace

 

Ακολουθούν και οι 10 καλύτεροι dance / electronica δίσκοι του 2022

Ακούστε δείγματα σε αυτή την Spotify playlist. 

 

1. Fred Again.. - Actual Life 3 (Warner)

“Η τρίτη φορά που ο Λονδρέζος παραγωγός μετατρέπει σε dance album την (όχι και τόσο) κανονική ζωή του, είναι παράλληλα και το magnum opus του.”

2. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul -  Topical Dancer (Dee Wee)

“Η φωνή και οι στίχοι της Charlotte Adigéry, εμπνευσμένοι από μια ολόκληρη ζωή “έξω από τα κουτιά” των ευρωπαϊκών κοινωνιών, έχοντας πιθανόν βιώσει την προσφυγιά και τη διαφορετικότητα σχετικά με το χρώμα του δέρματός της, συναντούν το επίσης ανένταχτο νεοκυματικό τρόπο με τον οποίο συνθέτει ο Bolis Pupul και αμφότεροι αφήνονται στα έμπειρα χέρια των αδερφών Dewaele προκείμενου να σφραγίσουν αυτόν τον  ανατρεπτικό, σπάνιο και πολυσυλλεκτικό ήχο που όπως κάθε DEEWEE παραγωγή, τρυπώνει πρώτα στο μυαλό και έπειτα να χορεύει το σώμα.”

3. Jamal Moss - Thanks 4 The Tracks U Lost (Modern Love)

“Ο “underground θρύλος" της αμερικάνικης ηλεκτρονικής μουσικής, Jamal Moss, επιστρέφει με την πιο μεστή αλλά και πιο ανατρεπτική εκδοχή του ήχου του.”  

4. Au Suisse - Au Suisse (City Slang)

“Το side project των δύο πιονέρων, Morgan Geist και Kelley Polar είναι σαν να υπήρχε από πάντα εκεί.”

5. Animal Collective - Time Skiffs (Domino Recording)

“Δεν είναι παρά η εμπειρία τους στο να ανακαλύπτουν εύκολες μελωδίες με τον δύσκολο τρόπο που δίκαια τους επαναφέρει στον αφρό των art pop καλλιτεχνών.”

6. Jeff Mills And The Zanza 22 - Wonderland (AXIS)

"Το πνευματικό ταξίδι του Jeff Mills συνεχίζεται με μια απολαυστική κυκλοφορία και ένα από τα πιο χρήσιμα   "εργαλεία" στα χέρια των eclectic djs της φετινής σεζόν." 

7. Marina Herlop - Pripyat (PAN)

“Με βάση το πιάνο και ενορχηστρωτικές επιρροές που οφείλουν πολλά στις τεχνικές της Carnatic music (υποείδος κλασσικής μουσικής από την Ανατολική Ινδία), το τρίτο album Pripyat είναι φτιαγμένο για να σοκάρει κόσμο και να επενδύσει μουσικά αίθουσες γκαλερί και μουσείων.”

8. Shoko Igarashi - Simple Sentences (Tigersushi Records)

“Aπό τον ψηφιακό κόσμο των Yellow Magic Orchestra μέχρι euro disco psych kitsch μορφές όπως ο Dan Lacksman και fake electronic jazz συνθέτριες - ερμηνεύτριες όπως η Chiemi Manabe και η Akiko Yano, αυτό το album έχει ίσες ποσότητες ιαπωνικής φαντασίας, αμερικάνικων soft jazz ενορχηστρώσεων και ευρωπαϊκής synth παραγωγής.”

9. Diplo - Diplo (Mad Decent)

Εκνευριστικά εμπορικό για την πλειοψηφία των δήθεν ψαγμένων djs, όμως η πλειοψηφία των κομματιών σε αυτό το album αφενός δεν έχασαν ποτέ την ευκαιρία να ξεσηκώσουν ένα party  και αφετέρου περιλαμβάνει την επική στιγμή όπου o underated Άγγλος παραγωγός Mele, συναντά τον Bust Rhymes. Can do wrong, really.

10. Daphni - Cherry (Jiaolong)

Business as usual για τον Caribou στο πάντα ψυχεδελο-bleep και UK garage house heavy side project του. 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro