Loading color scheme

ΛΟΚΑΛ HEROES #04: Aντίο σου λοιπόν

Κοινό και δημιουργοί αποχαιρετούν τις συμβατές φόρμες σύνθεσης και παραγωγής και στη χώρα μας. Let there be light.

 

Φωτό : Alex Petsevas

Ήρθε, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου πιο γρήγορα απ' ό, τι ακόμα και οι πιο underground τύποι υπολόγιζαν. Tα παιδιά με τα ακουστικά στα smartphones, τις Spotify και Bandcamp playlists και τα Ιnstagram stories έχουν ανάγκη το διαφορετικό και όσοι εξακολουθούν να κάνουν μουσική “όπως παλιά”, καταλήγουν να ψάχνουν στους καθιερωμένους συναυλιακούς χώρους το κοινό τους όπως ο confused Travolta στο Pulp Fiction. Στη νέα εποχή, το κοινό δεν περιμένει καν τα εγχώρια media για να πάρει την πληροφορία. Για τις μάζες αρκεί μια influencer όπως η Senioraeliss να δηλώσει σε ένα story ότι ο Metaman είναι ο νέος της αγαπημένος καλλιτέχνης, ενώ τα πιο ψαγμένα ακροατήρια έχουν καταλάβει ότι το να φιλοξενήσει ένα blog ή ένα περιοδικό του εξωτερικού το κομμάτι ενός ελληνικού σχήματος σημαίνει ότι από την μουσική μέχρι το networking του καλλιτέχνη κάτι συμβαίνει σωστά. Και περιέργως, όσο πιο  “έξω από το κουτί” ακούγεται το αποτέλεσμα, τόσο πιο μεγάλο το ενδιαφέρον. Aν δεν γνωρίζετε αρκετά από τα ονόματα που ακολουθούν, είναι ΟΚ, ούτε και εγώ είχα ιδέα ότι υπάρχει τόσο καλή υπόγεια μουσική και έψαξα αρκετά για να σιγουρευτώ ότι αξίζει να μπουν και στο δικό σας ραντάρ. Άλλωστε, σύντομα θα το καταλάβουν όλοι και η ανάγκη για διαφορετικότητα θα γίνει το boomerang που δεν θα μπορεί ή δεν θα ξέρει η σκηνή πως να αποφύγει, αλλά προς το παρόν και για τις προηγούμενες εξαιρετικά παραγωγικές 4 εβδομάδες αυτά τα δώδεκα κομμάτια, έβαλαν (ή άνετα  θα μπορούσαν να βάλουν) μερικά από τα άκρα της εγχώριας μουσικής παραγωγής σε επιδραστικά media παγκόσμιας εμβέλειας.

Μαζί και με τα προηγούμενα 3 ΛΟΚΑΛ HEROES επεισόδια, αυτή η playlist συγκεντρώνει όσα εκτιμούμε ότι ξεχωρίζουν κάθε μήνα από τις παραγωγές made in Greece (ή τουλάχιστον όσα διανέμονται στο Spotify).

 

1. METAMAN FEAT. PAN PAN - Αντίο Σου Λοιπόν (Won Ton Records)

Τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Πέμπτης, οι αλγόριθμοι στις ψηφιακές πλατφόρμες υποδέχονταν την φωνή του Zorz Pillali στη πιο αναπάντεχη  και σκοτεινή ερμηνεία του τελευταία. Το intro "Graia"  προλόγιζε την bass dub συνθετική ελεγεία που είχαν επιμεληθεί από κοινού ο Metaman μαζί με τον εκκολαπτόμενο ράπερ Pan Pan και η ανάγκη για περισσότερο underground ύφος στις παραγωγές γίνεται το νέο ζητούμενο στη δική μας εναλλακτική κοινότητα. Λίγα βράδια αργότερα σε ένα σχεδόν γεμάτο Romantso η οικογένεια της Won Ton απέδειξε στην πράξη ότι το electro που πρεσβεύει, έχει πλέον το δικό του cult  και στην Αθήνα.

 

2. Local Suicide feat. Lena Platonos - Eros Anikate (Iptamenos Discos)

O κανόνας της στήλης είναι να μην επαναλαμβάνει αναφορές σε καλλιτέχνες -πλην εξαιρέσεων βέβαια. Μια τέτοια εξαίρεση είναι, για παράδειγμα, αυτή η κυκλοφορία album από “δικά μας” παιδιά και τυγχάνουν παγκόσμιας θερμής υποδοχής. Η φωνή της Πλάτωνος σφραγίζει το ομότιτλο ντεμπούτο των Local Suicide που με βάση το Βερολίνο, πλέον μοιράζουν synthwave και electro εγκεφαλικά παγκοσμίως. Ransom Note, Tsugi και Mixmag είναι μόνο μερικά από τα media που καλύπτουν τον ηλεκτρονικό ήχο και έχουν φιλοξενήσει reviews και αναφορές στα bangers των Local Suicide. Ελπίζουμε να τους δούμε σύντομα και στην Αθήνα. 

 

3. Anatolian Weapons - Acid Research 20 (Byrd Out)

Η Βρετανική Byrd Out που στο παρελθόν έχει κυκλοφορήσει σε βινύλιο και υλικό του  Βεσλεμέ ετοιμάζει τα Selected Acid Tracks του Anatolian Weapons. Το  εμβληματικό Wire magazine φροντίζει για το review και το δείγμα “Acid Research 20” είναι ο προπομπός για μια κυκλοφορία που ξεκάθαρα προσθέτει φινέτσα και άποψη στα σετ των jockeys. Μάλιστα έχει περάσει σχεδόν έναμισης μήνας από τότε που η Lurid παρουσίασε και διέθεσε τα έσοδα από όλα τα remixes του Άγγελου Μπαλτά στους πρόσφυγες του Ουκρανικού.

https://anatolianweapons.bandcamp.com/album/selected-acid-tracks

 

4.  Wild Terrier Orchestra - Σώμα περικαλλές και έμψυχον και σφύζον (Haunter Records)

Το νέο -απόλυτα βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό και την ambient project του Δημήτρη Παπαδάτου, a.k.a. Jay Glass Dubs, σκοράρει και αυτό με την σειρά του Wire review και περιμένει την επίσημη κυκλοφορία του για τον Ιούνιου του 2022 ενώ παράλληλα, το σχήμα ετοιμάζει συναυλίες στην Ευρώπη (στην Αθήνα θα πλαισιώσουν αυτή την ωραία βραδιά με τον Hailu Mergia). Feedback και κιθαριστικά αρπίσματα γεμάτα echo, μουρμουρητά spoken word μέρη, παραμορφωμένα κρουστά, πνευστά και οτιδήποτε έχει μέσα στα χρόνια φροντίσει για την ψυχεδελική υπέρβαση, γίνονται μέρος της δεύτερης 23λεπτης σύνθεσης που ολοκληρώνει το album “Εven The Chimera” και στα αυτιά μου ηχεί πιο φωτεινή από το πρώτο μέρος “Κάθε φορά που εν εκστάσει συντελλείται”. Απλά δώστε του χώρο και χρόνο. Shit is tight.

https://haunterrecords.bandcamp.com/track/--3

 

5. Biomass - Bi - Trade (Modal Analysis)

Μία από τις σημαντικότερες εγχώριες κοινότητες ηλεκτρονικής μουσικής επέστρεψε τον Απρίλιο που μας πέρασε με νέο long play υλικό από τον Biomass aka Πάνος Κυβελέας. Το B-Trade είναι ο ορισμός του moody maker αν ακουστεί την σωστή στιγμή, στο σωστό “σκοτεινό” δωμάτιο.

https://modalanalysis.bandcamp.com/track/b-trade

 

6. ΨΥΧΟΤΕΚ - Εσύ Ζεις Μόνο Για Τους Άλλους (Phormix)

Νέο tape release “Κοινόβιο Τέλος” και για τον ΨΥΧΟΤΕΚ μέσα από τη πάντα δραστήρια Phormix. Electro ενορχηστρώσεις πάνω σε σχετικά δυσεύρετα samples, όχι πολύ μακριά και από τις τεχνικές που καθιέρωσαν ονόματα όπως οι Regressverbot.

https://phormixrecords.bandcamp.com/track/--6

 

7. BNC - Brown Sugar (Sky Vector) // Sillyboy feat. Rako - Apes (Fortune Cut)

Το τυχερό 7 μοιράζονται από κοινού δύο από τα πιο σοβαρά urban jams  που έχει ακούσει η χώρα στο πρώτο μισό του 2022. Ο BNC επιστρέφει όσο minimal, ονειρικός και ερωτικός χρειάζεται, με αναπόφευκτες τις αναφορές και τις συγκρίσεις με την θεότητα D’Angelo, ενώ ο Sillyboy επιστρατεύει το ταλέντο του ανερχόμενου ράπερ Rako για το δεύτερο δείγμα από το πιο αστικό και συνάμα ψυχεδελικό άλμπουμ που έχει παραδώσει μέχρι σήμερα. Αμφότερα file under : Pure dopeness.

 

8. June - The Ivory Tower (Artificial Dance)

Από το συμπαγές (και με αναλογικό ήχο και VHS άποψη) άλμπουμ Window Of Time που κυκλοφόρησε στην oλλανδική Artificial Dance, ο Τσαμπίκος Φρονάς, a.k.a. June, παίζει τα sci-fi μοτίβα στα δάκτυλα και παραδίδει ένα album που θα ζήλευαν παραγωγοί όπως ο Krikor στη L.I.E.S. εκδοχή του.

 

9. Paradox Obscur - Animal Reactor (Metropolis Records)

Και για να κλείσουμε με τα ηλεκτρονικά "παράδοξα" που προσφέρει η χώρα τελευταία, η Paradox Obscur κυκλοφορούν για λογαριασμό της Metropolis Records από την Φιλαδέλφεια μάλλον, το πιο μεγαλεπήβολο concept album τους, “Morphogenesis”, μέχρι σήμερα. Κομμάτια όπως το “Anima Reactor” κρατάνε αληθινό το electronic body music ήθος ενώ σε στιγμές όπως το “Stellaire” ή το “Evo-Devo” το φλερτ με τη σωστή πλευρά της Italo αποδίδει κάθε φορά που θα το δοκιμάσετε σε ανάλογες πίστες.  Respect στο δίδυμο Kriistal Ann και  Τoxic Razor.

 

10. The Page Of Cups feat. mi55t - break watering (The Page Of Cups)

Γηπεδική φάση ροκ που ενίοτε φέρνει στο νου τις χρυσές grunge εποχές. Ίσως γιατί οι Bombing The Avenue είναι πίσω από αυτό, ξεδιπλώνοντας την σχετικά ποπ πλευρά τους και αφήνοντας χώρο στο "Break watering" ώστε να “θερίσουν” οι μπάρες της mi55t. Οι Rage Against The Machine θα ήταν περήφανοι για αυτό.

 

11. Desert Monks - Ten Years Ago Today (Just Gazing)

Τα πραγματικά deep cuts βρίσκονται στις ακουστικές στιγμές ηλεκτρισμένων δίσκων. Οι DM, με καταγωγή από την Αργολίδα που μας μεγάλωσε, σκαρώνουν μιας σπάνιας ομορφιάς μπαλάντα στην ουρά ενός καλοκουρδισμένου desert rock άλμπουμ. Τα υπόλοιπα ζωντανά στις 3 Ιουνίου στο Temple.

 

12. The Prisma Flower Band - Ode To Fantasy (Trumpetfish Records)

Από το label που δύο χρόνια πριν μας χάρισε “Το Πράγμα”, έρχεται αυτό το folk ψυχεδελικό αριστούργημα που για τους δημιουργούς του θα μπορούσε να ξεκινάει από τους Simon & Garfunkel και να φτάνει μέχρι τους Mercury Rev, αλλά για μένα, φέτος, θα αποτελούν την εκδοχή των Αθηναίων Kings Of Convenience. Πανέμορφο. Στο σύνολο του. Φροντίστε για την κόπια σας σε βινύλιο, τα μυστικά που κρύβουν καλά νέα δεν μένουν για καιρό στην αφάνεια.

 

Συν 1 self release

Thersitis - Ice Baby Disco (self release)

Η καλογυαλισμένη και αργόμπιτη disco του Thersitis από τα χρόνια της Sound Of Everything δίνει την θέση της στο επιθετικό synth wave χωρίς όμως να χάνετε το μελωδικό στοιχείο. Επιτέλους γίνεται όντως λειτουργικός για τις πίστες και ακούγεται έτοιμος για μεταγραφή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

https://thersitis.bandcamp.com/album/false-rave

 

Συν 1 επανέκδοση

Mimis Plessas - Greece Goes Modern (B-Otherside Records)

Μισός αιώνας και πέντε ακόμα χρόνια χωρίζουν την ιστορία του Greece Goes Modern από τη σημερινή επανέκδοση της B-Otherside Records. Η κουλτούρα της χώρας μας και οι jazz δυναμικές είναι ακόμα στη θέση τους, ωμές και μπολιασμένες με όλη την εγχώρια παράδοση στα αγαπημένα ηλεκτρικά πλήκτρα του μαέστρου. Από τον περίφημο “Μενούση” μέχρι τον “Βασσιλικό”. Δίσκος ορόσημο οπότε σπεύσατε, αν ακόμα προλαβαίνετε, να κάνετε δικιά σας μία από τις 800 χρυσές κόπιες.

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 
 

poweredbymixcloudpro