Loading color scheme

New Music Weekly: Όταν ο André 3000 έδειξε τον ambient δρόμο

Ο Δημήτρης Λιλής ξεχωρίζει κάθε εβδομάδα τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες και τις παρουσιάζει μέσω Spotify playlist και YouTube videos. Πατήστε play.

Κανένας δεν το είχε δει να έρχεται. Ή σχεδόν κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η ever cool αύρα του André 3000 θα τον οδηγούσε σε ένα ambient, ορχηστρικό και γεμάτo φλάουτo album. Τι του είπε το μυαλό του; Μήπως, απλά σε συνέχεια της γενικότερης αληθινής στάσης του δείχνει τον δρόμο για έναν λιγότερο «πιεστικό» όπως (you have to make a rap album) και ψευτικό social media κόσμο; Γιατί η αλήθεια είναι όπως την βιώνει ο καθένας και όχι όπως «σουλουπώνεται» για να την δείξει στα socials και αν αυτό το ξέρουν όλοι, τότε ο ένας εκ των δύο Outkast μόλις πήρε την πιο ρεαλιστική, ανατρεπτική και επιδραστική στάση της ζωής του.

Αν το New Blue Sun είναι η μουσική στην οποία «καθόταν» χρόνια, γιατί να πρέπει να απολογηθεί για το ραπ album που όλοι περιμένουν και δεν έρχεται και ακόμα καλύτερα γιατί όλοι όσοι περίμεναν ένα solo rap album να μην ακούσουν λίγο αυτοσχεδιαστική, πειραματική ατμοσφαιρική και βασισμένη στο φλάουτο μουσική; Hats Off στον André 3000. Από το πρωί αυτής της Παρασκευής, ο κόσμος κέρδισε λίγο ακόμα από το «θα κάνω ό,τι με εμπνέει και όχι ό,τι το σύστημα θέλει» attitude του. Μαζί με το ενδιαφέρον album του και 9 ακόμα απρόβλεπτες ambient συνθέσεις για τα μέσα του Νοέμβρη. Η δυναμική τους και κυρίως η διάρκεια τους είναι τέτοια που επιβάλλουν την χωρίς σχολιασμό ακρόαση οπότε η Spotify λίστα και οι YouTube σύνδεσμοι ενδείκνυνται. 

 

1. André 3000 - BuyPoloDisorder’s Daughter Wears A 3000 Button Down Embroidered (Εpic Records)

Well, για όλους τους παραπάνω λόγους και ασφαλώς για όλα τα comments κάτω από το YT video.

 

2. David August - ARCO (99CHANTS)

Γράφοντας για τύπου departure albums ακούστε και την εντυπωσιακή στροφή του άλλοτε deep house DJ-παραγωγού David August που από club bangers για μαζική κατανάλωση σε long weekends έχει πλέον στραφεί σε ένα πολύ πιο spiritual alias. Στο ARCO από το επίσης εμπνευσμένο album του VIS, οι δύο κόσμοι, της dance και της εγκεφαλικής μουσικής σύνθεσης συνυπάρχουν αρμονικά.

 

3. Shackleton & Wacław Zimpel ft. Siddhartha Belmannu - The Ocean Lies Between Us (7K!)

Πάει λίγος καιρός που αυτή η τριάδα με μπροστάρη των ex dubstep don, Shackleton μας χάρισε Ανατολίτικη κόσμικ ομορφιά. Σε σημεία σου θυμίζει το "Agaetis" των Sigur Ros και τα visuals του Pedro Maia είναι εντυπωσιακά.

 

4. Vince Clarke - White Rabbit (Mute)

Βαριά σαν ιστορία ονόματα, όπως αυτά του Vince Clarke και της Mute ενώνονται για το ντεμπούτο solo album Songs of Silence του πρώτου, που δίνει λυτρωτική υπόσταση στις drone φόρμες και δείχνει να κατέχει την τέχνη των κορυφώσεων.

 

5. Photonz - Rising From the Waters (Photonz)

Ο ψυχεδελικός φολκ τρόπος με τον οποίο ανοίγει το νέο album του παραγωγού Photonz, πριν παραδωθεί σε electro hooks όπως το "The Sun" είναι χαρακτηριστικό δείγμα της συνθετικής πένας που ακονίζει χρόνια τώρα ο Πορτογάλλος.

 

6. Schaufler Vs Schaufler, Superpitcher - Schaufler Vs Schaufler pt. 1 (Magazine)

Στα τέλη του 2021 η JUBG gallery της Κολωνίας ζήτησε από τα αδέρφια Schaufler, δηλαδή τον ζωγράφο Matthias και τον συνθέτη - DJ - παραγωγό Aksel aka Superpitcher να δημιουργήσουν μουσική και τέχνη για μία από τις επόμενες εκθέσεις τους. Το "Schaufler Vs Schaufler" pt.1 και part 2 είναι όσο αφαιρετικό, μινιμαλ και dreamy μπορεί να είναι μουσική για gallery.

 

7. Moritz Von Oswald - Silencio (Tresor Records)

Μία ακόμη στροφή από το techno στην ambient, ίσως πιο αναμενόμενη στην περίπτωση του πάντα εγκεφαλικού Moritz Von Oswald. Στο "Silencio" ηχογραφεί τις βάσεις με τα κλασσικά αναλογικά synth, μετά με την βοήθεια του Φιλανδού Jarkko Riihimäki τα μετατρέπει σε χορωδιακά μέρη και τέλος τα βάζει πάλι πίσω στο αναλογικό synth παζλ που έχει στο κεφάλι του. Ίσως σε σημεία να του λείπουν οι δυνατές μελωδικές γραμμές, αλλά σίγουρα η ατμόσφαιρα του φτάνει και περισσεύει.

 

8. Ben Frost - Turning The Prism (Mute)

Ας κρατήσουμε το πρώτο σχόλιο ενώ ο βιομηχανικός έξυπνα μεθοδευμένος θόρυβος θερίζει τις ψιλές μας συχνότητες. "Really nice to hear the heavier side of Ben Frost again”. Καινούριος Ben Frost έξι χρόνια μετά.

 

9. XVII - Movies For The Blind (Code Is Law)

Εκτός συναγωμισμού καθότι πραγματικά παλιό, κυκλοφορία 10 χρόνων πριν αλλά εντυπωσιακά επίκαιρο και όλως τύχαιως πρόσφατη προσθήκη στα βινύλια μου, αυτό η kraut psyched ambient σύνθεση ακούγεται ακόμα επιβλητικό AF.

 

10. Schlindwein - Gateway Gardens Piano Prelude (R.O.T. Records)

Το πιάνο στη βάση μερικές φορές όταν μπλέκεται με electro φόρμες μπορεί να ακούγεται cheesy, αλλά μια δυνατή σύνθεση όπως το "Gateway Gardens" με ατμοσφαιρικές πλάτες μπορεί να δημιουργήσει μία μαγική στιγμή.

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro