Loading color scheme

ΛΟΚΑΛ HEROES: ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ

Στο τέλος κάθε μήνα, ο Δημήτρης Λιλής παρουσιάζει δέκα αξιόλογες κυκλοφορίες από την εγχώρια εναλλακτική ανεξάρτητη παραγωγή. Ακούγονται με ή χωρίς podcast σχολιασμό.

September was full of high notes συνηθίζει να στέλνει το αυτόματο mail του Spotify στα labels και απο κάτω παρουσιάζει τα streams ανα καλλιτέχνη. Ανεβασμένα ή σταθερά χαμηλά, τα έσοδα πάντα είναι πενιχρά αλλά ασφαλώς αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον μέσο ακροατή - καταναλωτή, μέχρι, να βρεθεί κάποιος καλλιτέχνης στον πολύ κοντινό του κύκλο και να καταλάβει ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα η φάση «ζω από την μουσική» δεν βγαίνει.

'Η μήπως βγαίνει αν όλα τα local ταλέντα παίζουν για άλλους «φτασμένους» καλλιτέχνες σαν σεσσιονάδες και αν πάνε καλά τα καλοκαιρινά τουρ (των άλλων) και έχουν μαζέψει έξτρα φράγκα, κλέβουν χρόνο και διάθεση για να ηχογραφήσουν τα δικά τους. Well, my life’s story θα σκεφτεί κάποιος που ταυτίζεται (εγώ πιο πολύ απ'όλους που αγοράζω acid βινύλια που δεν παίζω ποτέ και έχω μια dj agenda γεμάτη ενίοτε «εναλλακτικούς και καλά» γάμους ή εταιρικά dj set) οπότε για το δίμηνο Αύγουστος - Σεπτέμβρης ας στρέψουμε το spotlight προς όσους παραμένουν ασυμβίβαστοι και κοφτερά δημιουργικοί.

*Τα ακούτε χωρίς σχολιασμό και εδώ. Feel free to follow & share. 

 

1. My Wet Calvin -  Μελαγχολία (Veego Records)

Πρέπει να το δώσεις το σπέκι σε Άρη και Λεωνίδα γιατί είδαν το κενό στο βλέμμα σου μικρέ αναγνώστη του ΛΟΚΑΛ και έκαναν ένα όνειρο ζωής (για κάποιους) πραγματικότητα. Ένωσαν το παρόν με το παρελθόν της ανεξάρτητης σκηνής στο περίφημο Αγοραφοβικό και την ίδια στιγμή σου θύμησαν πόσο ανάγκη έχεις τα νεοκυμματικά μελό με μία -well, postal service- μελαγχολία.

 

2. Spivak, Prins Emanuel - Kiriaki (Flee Project)

Αυτό είναι uber cool. H Kύπρια Spivak (που όταν βρίσκεται  στην Αθηνά ξεσηκώνει με τα χορευτικά σετ της τα party του Κορμοράνου) συνεργάζεται με τον πολυοργανίστα Prins Emanuel της Music For Dreams και φτιάχνουν μια πιο ονειρική εκδοχή, καθημερινών και μεστών στίχων όπως δεν τους τραγούδησε πότε η Λένα Πλάτωνος. Μαγικό.

*Btw, είναι εκεί έξω από τον Μάρτιο και το ανακάλυψα μόλις, μιλάμε για 7 μήνες delay όχι αστεία.

 

3. MMMD -  Sidiroun Parapetasma (ANTIFROST)

Ο ίδιος αστερίσκος ισχύει και για μία ακόμη drone αρρώστια από τους μετρ του είδους εν Ελλάδι. Οι ΜΜΜD του Νίκου Βελιώτη και του Δημήτρη Καρυοφύλλη έχουν αφήσει εκεί έξω το Sidiroun Parapetasma από τον Μάρτιο αλλά με την γνωστή καθυστέριση, η φάση τους τώρα είναι που τρυπώνει σε Eyes Wide Shut δωμάτια ανα την επικράτεια.

 

4. The Overjoyed - Whiner (Ouga Booga And The Mighty Oug & Nasty Cut Records)

Σε τελείως άλλα νέα, οι true to the core Aθηναίοι πανκάδες Overjoyed κέρασαν καινούρια βόμβα και δικαιούνται άνετα όλο το τουρ που ο πλανήτης μπορεί να αντέξει. ILL.

 

5. Anatolian Weapons - Earth (Subject To Restrictions Discs)

Στις αρχές του Νοέμβριου κυκλοφορεί νέο album o Anatolian Weapons. Mέσα στο καλοκαίρι έδωσε free στο Bandcamp Friday του Αυγούστου το edit του σε ένα από τα πιο «κρυμμένα» cosmic electronica album των 80s (το Visiting του Craig Leon) και στον προπομπό Earth συνεχίζει να κυκλώνει εμμονικά τον ψυχεδελικό ήχο που τον ανέδειξε. Αυτό,  μάλλον καλά θα πάει.

Ο Άγγελος Μπαλτάς σπάνια χρησιμοποιεί την Spotify πλατφόρμα, αναλογικά του μεγέθους κυκλοφοριών του. Το βρίσκεται στον παρακάτω bandcamp σύνδεσμο.

https://anatolianweapons.bandcamp.com/album/earth

 

6. Venus Volcanism - Volcanic Eruption (Submersion Records)

Σύντομα νέα μουσική και για τη Ρένα Ρασούλη που έχει μαζέψει άπειρες εικόνες, εμπειρίες και επιρροές από το διάστημα που έζησε στην Ισλανδία. Επιστρέφει στο ιδανικό για τον ήχο της label, την Σαλονικιώτικη Submersion με ένα single που αποκαλύπτει τόσα όσα πρέπει για να σε ψήσει για το album.

7. Eddie Dark - ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ (Mikroplastik)

O dude είναι cool as death, από το λίγο που τον έκοψα όταν ηχογραφούσε αυτό το podcast με την Άννα. Σε σημεία (βλέπε τους στίχους του) ίσως είναι λίγο παραπάνω σκοτεινά ειρωνικός απόσο πρέπει αλλά μουσικά το έχει περισσότερο από πολλούς που κράτησαν ψηλά την DIY - lo-fi synth electronic σημαία.  Επίσης, φαίνεται να ξέρει τι θέλει να ακούσει μια emo goth γωνία της πόλης γεμάτη 20somethings, οπότε αυτά τα λουλούδια που θα πάτε στο λαιβ ας έχουν και λίγο ΜΩΒ.

 

8. Angelos, KEENE, Emmanuel Jal - Budah (MIDH)

Αυτό και αν ήταν γκολ από τα αποδυτήρια. Τα δύο μεγαλύτερα afro house brand της χώρας, το label Madorasindahouse και ο dj Angelos που για χρόνια έμαθε δίπλα στον μεγαλύτερο αδερφό του, superstar dj Black Coffee, παραδίδουν ακριβώς το κομμάτι που μπορεί να κουβαλήσει το virality του "7 Seconds". Σύντομα σε όλα τα club και cafe της γειτονιάς σας.

 

9. Jay Glass Dubs, Rlung - The Darkness Of The Captive (FLEE Project)

Περισσότερος Jay Glass Dubs παρακαλώ. Εδώ επιστρατεύει μέρος από τα σκοτάδια του και συνεργάζεται με τον Rlung σαν αποτέλεσμα του δημιουργικού residency που διατήρησε μέσα στο 2022 στο club Ankali της Πράγας.Από την συλλογή “Extra Muros - Czech Republic” που κυκλοφορεί από τo FLEE Project στις 20 Οκτωβρίου.

 

10. CV & JAB - Pottery Fragments (Editions Basilic)

Νέο album σύντομα και για την συνθέτρια ατμοσφαιρικής μουσικής Χριστίνα Βάντζου σε συνεργασία με τον John Also Benett. Το Κλίμα (Klima) θα είναι το 3ο album του πρότζεκτ CV & JAB και το single προπομπός σετάρει αυτόματα το mood σε οποιοδήποτε δωμάτιο αποφασίσεις να πατήσεις το play. High End λέμε.

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro