Loading color scheme

Sisters With Tranzistors - 8 περιπτώσεις γυναικών που βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή της ηλεκτρονικής μουσικής

Νέες παραγωγοί και DJs που δημιουργούν στις μέρες μας και που αξίζουν οπωσδήποτε την προσοχή σας. Του Δημήτρη Λιλή.

Κορίτσια στη πρώτη γραμμή της ηλεκτρονικής παραγωγής και πίσω από το DJ booth. Για πολλούς μια σχετικά πρόσφατη μόδα αφού σούπερ σταρ DJs και επιδραστικές πλέον κυρίες που παίζουν στα δάχτυλα την ηλεκτρονική και club κουλτούρα, είδαμε μόλις στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, Happy International Women's day στις Peggy Gou, Charlotte De Witte, Nina Kravitz και Ellen Αllien μεταξύ άλλων, ακόμα και αν για κάποιες σηκώνει λίγη κουβέντα η ουσία και η σημαντικότητα του έργου τους.

Όμως, το ημερολόγιο δείχνει 8 Μαρτίου και το "Sisters With Tranzistors” ένα χρόνο πριν πρόδιδε κάτι που όλοι όσοι ασχολούνται με τη μουσική βιομηχανία είχαν καταλάβει. Το απόλυτο female takeover γιγαντώνεται στη δεκαετία που διανύουμε. Μέρες σαν τη σημερινή μπορείτε να ακούσετε ή να διαβάσετε αφιερώματα για τη δράση και τον απόηχο που έχουν σε πολλά και διαφορετικά είδη οι γυναίκες δημιουργοί. Από υποκατηγορίες της pop, rap και r&b με δημιουργούς από όλο τον κόσμο, αυστήρα female και dancehall όπως το κρατάει αληθινό στο Global Ghetto show της για τον movement η Μαρία Παππά, μέχρι world / ethnic προεκτάσεις (shout στην Arooj Aftab), αφρικάνικες ομορφιές (Howzit στις TemsAmaaraeTiwa Savage), jazz - ambient παλέτες (hi, Nala Sinephro), spiritual jazz διαμάντια (Nubya Garcia VS Angel Bat Dawid) και ασφαλώς τόνους από φουτουριστικό R&B τα ονόματα των οποίων γεμίζουν μία ανάλογη λίστα ενώ δεν γίνεται καν λόγος για το tour de force της βιομηχανίας που είναι τα κορίτσια που τώρα σχηματίζουν το νέο ήχο της ροκ και της ραπ.

Πίσω στα tranzistors όμως. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που από τα late 80s - early 90s (και με τη βοήθεια της Μυκόνου) αγκάλιασε την άνοδο των superstar DJs και του clubbing, υπάρχει ξεκάθαρα μερίδα κοινού που έμαθε να λατρεύει τις γυναίκες, ειδικά όταν αυτές έχουν τον έλεγχο ένος ολόκληρου stage, club, festival. Κανείς δεν μπορούσε να περιμένει την αποθέωση της Feta Gou στη καλοκαιρινή φιέστα του Water Plaza και ρωτήστε το κοινό της Θεσαλλονικής να σας πουν αν η λέξη λατρεία είναι συνώνυμο της Nina Kraviz (όπως ίσως ήταν στα 00s η Miss Kittin) την ίδια στιγμή που στην Αθήνα του ADD Festival οι Amelie Lens και Charlotte De Witte έχουν πάει τη σημασία του techno sensation σε άλλο επίπεδο. Ας υποθέσουμε όμως, ότι όλες οι παραπάνω κυρίες και ο ήχος τους είναι λίγο πολύ οικείος στο κοινό της χώρας και με επιπλέον βοήθειες από την Ιταλίδα Deborah De Luca, την Ουκρανή Nastia και τις Αμερικανίδες ιέρειες της σωστής house, Honey Dijon και Blessed Madonna, συμπληρώνεται μια άτυπη οκτάδα από femal σούπερ σταρ DJs των ημερών μας.

Βέβαια, η ουσία στην ηλεκτρονική μουσική (και προκειμένου να είμαστε συνεπείς στην επιλογή του τίτλου καθώς και την ιστορική σημασία του ντοκιμαντέρ από το οποίο δανειστήκαμε) επιβάλλει μια ακόμη οκτάδα γυναικών που βρίσκονται στην αρχή της πορείας τους και χειρίζονται τα studio controls το ίδιο εύκολα με τους μίκτες και τα cdjs. Από το γυναικείο roster που ανανεώνει συνεχώς το αγαπημένο music factory της Ninja Tune μέχρι το obscure και πειραματικό μέλλον που οραματίζεται η PAN του Bill Kouligas αλλά και τα εγκεφαλικά - ανεβαστικά beats παραγωγών όπως η Logic 1000, ακολουθούν οκτώ κορίτσια που θα συνεχίσουν να γράφουν το κομμάτι της μουσικής ιστορίας που ξεκίνησε η Suzanne Cianni.

 

1. SHERELLE

Έχει τύχει να πέσει στην αντίληψη σας η ανάγκη των πιτσιρικάδων να χορέψουν ακόμη πιο έντονα, ακόμη πιο γρήγορα και σχεδόν παγανιστικά. Αν ναι, και αν παράλληλα έχει πάρει το αυτί σας για την επάνοδο το UK Garage όπως το εμπορευματοποίησε ο Fred Again.., ή για την επιστροφή του 2-step με μπόλικα στοιχεία από το περίφημο drum ’n’ bass, την jungle γνωστό απλά και ως hi speed rave, τότε δεν θα πρέπει να χάσετε τον πλουραλισμό στη ρυθμολογία που διακρίνει κάθε παραγωγή της Βρετανίδας DJ / παραγωγού SHERELLE, από τους πρωτοπόρους στην επάνοδο αυτού του ήχου στα Βρετανικά club. Ακούστε το απίστευτο περσινό της Fabric mix και δείτε το σετ της για το Dekmantel Festival και το Boiler Room και θα καταλάβετε.

 

2. Nia Archives

Στον ήχο της SHERELLE προσθέστε μπόλικο μπάσο και το βασικό συστατικό αυτού που είναι η Jamaica friendly μελωδιές και οι dub προεκτάσεις τους. H Nia Archives με μερικά μόλις singles, ευελπιστεί ότι μέσα στο 2023 θα παραδώσει το ντεμπούτο της και σε έναν ακόμη κύκλο της μουσικής ιστορίας θα πάρει την θέση του Roni Size στη drum’ n’ bass μανία που κατακλύζει τη Βρετανική νεολαία τελευταία. Μόλις στα 24 της παράγει δίσκους με ενέργεια το ίδιο εντυπωσιακή με αυτήν που τους μιξάρει στα DJ set της.

 

3. PAN Records roster - TOXE - Evita Manji - Marina Herlop - Eartheater

Είναι αλάνθαστο το ένστικτο του Βασίλη Κουλιγκά όταν αποφασίζει μέσω της PAN ετικέτας του να δώσει χώρο σε νέες γυναίκες δημιουργούς. Η τελευταία του ανακάλυψη -με βάση την Αθήνα μάλιστα- ακούει στο όνομα Evita Manji και εστιάζει στη δυστοπική πορεία της περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη την ίδια ώρα που τα synth και beat της παραπέμπουν σε μια νέας κοπής industrial επανάσταση. Ο μεταλλικός βιομηχανικός ήχος είναι άλλωστε χαρακτηριστικό της PAN που με την αισθητική της έδωσε σημαντική ώθηση στη ξέφρενη πορεία που διαγράφει πλέον η περσόνα της Eartheater, φρόντισε ώστε η ιδιαίτερη folk - ethnic electronica της Marina Herlop να ακουστεί σε περισσότερο κόσμο και με αργά αλλά σταθερά βήματα παγιώνει το ταλέντο της Σουηδέζας ΤΟΧΕ που ξέρει να ισσοροπεί ανάμεσα σε σινεμάτικ ambient συνθέσεις και electro bangers για τα σετ της στο Berghain.

 

4. Ninja Tune Roster - TSHA - LP Giobbi - Jayda G - Anz

Η γυναικεία απάντηση στη house (from deep to UK garage) τρέλα της μετά Covid εποχής, πρακτικά τον ήχο που εξοστράκισε στην Αμερική την EDM μπίζνα, έχει βρει εδώ και λίγα χρόνια στέγαση στο label της Ninja Tune που 30 χρόνια πριν ίδρυσε το δίδυμο των Coldcut. Η τετράδα των TSHA, LP Giobb, Jayda G και Anz ξέρει να γράφει μουσική, κατα βάση house, ξέρει να συνεργάζεται με τους σωστούς παίχτες σε Αγγλία και Αμερική, η TSHA παράλληλα με το ενδιαφέρον περσινό ντεμπούτο της Capricorn Sun, μετράει 24 εκατομμύρια streams από την συνεργασία της με τον Diplo, η LP Giobbi έδωσε νέα ζωή και 18 μύρια streams στο Anitbodies του Tensnake πριν ξεκινήσει να χτίζει το πολύχρωμο και πολυαναμενόμενο πρώτο της album ενώ η Jayda G, ίσως η πιο δραστήρια DJ της τριάδας, κέρδισε Grammy υποψηφιότητα για το ανθεμικό Both Of Us single που έγραψε με τον Fred Again.. και εδραίωσε τον αμερικάνικο house DJ ήχο της με το μιξ της για την σειρά DJ Kicks το 2021. Η Αnz, ίσως η λιγότερο προβεβλημένη και πιο ντροπαλή σε δημόσιες εμφανίσεις απόλες διατήρει σχετικά funky profile που όμως σε στιγμές όπως το Last Before Lights δεν δυσκολεύται καθόλου να βγάλει στην επιφάνεια τις nasty drum n’ bass επιρροές της.

 

5. Logic1000

Με φόρα από την Αυστραλία και μπόλικη Παριζιάνικη αγάπη καθώς είναι το νέο αστέρι της Because, η Logic1000, πλέον μόνιμη κάτοικος Λονδίνου, κατάλαβε νωρίς ότι στην ηλεκτρονική μουσική τα όρια και τα είδη είναι για να καταρίπτονται και με μόλις μια χούφτα singles σκόραρε το 2022 το πρώτο της εξώφυλλο και συνοδευτικό mix για το Mixmag. Εκεί που οι πρώτες της παραγωγές φλερτάρουν με τον deep house ήχο, τελευταία δείχνει να κατέχει και το breakbeat παιχνίδι με το remix της στο COPY COPY των Moderat να κάνει τελευταία τους σωστούς DJ κύκλους. Άλλωστε όταν οι Orbital σου εμπιστεύονται εκ νέου να ρεμιξάρεις το Halcyon δεν το λες και λίγο.

 

6. HΑΑi

Υπάρχει άραγε κάποιο μεγάλο όνομα της dance που δεν έχει υποκλιθεί στο ταλέντο της HAAi; ODESZA, The Chemical Brothers, Kelly Lee Owens, Jon Hopkins, George Fitzgerald, Daniel Avery είναι μερικοί από τους οποίους έχει συνεργαστεί ή έχει ρεμιξάρει η επίσης Αυστραλή HAΑi που πέρσι παρέδωσε το “Baby, We’re Ascending” ντεμπούτο της στη Mute πριν βρεθεί να ερμηνεύει το Lights Out viral hit του Fred Again…Όλα ωραία μέχρι εδώ αλλά ακούστε και πόσο καλά νιώθει από techno, όταν αναλαμβάνει τα decks.

 

7. Avalon Emerson

H ιστορία της Αμερικανίδας DJ και παραγωγού Avalon Emerson πηγαίνει πίσω στο χρόνο (υποθετικά θα μπορούσε και να μην δικαιούται θέση σε αυτό το αφιέρωμα) αλλά, το γεγονός ότι κυκλοφορεί κυρίως singles και καταπιάνεται με remixes από το 2014, προσθέστε και το άκρως εκλεκτικό DJ Kicks mix της το 2020, ο πάντα ατμοσφαιρικός και χορευτικός ήχος της δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί σε album φορμάτ. Με το promo του νέου της single Hot Evening να σηματοδοτεί και την έναρξη εργασειών του νέου της label Another Dove με τον Nic Tasker που την είχε υπογράψει στο Whit.ies sub label της Young Turks, όλα δείχνουν ότι η Emerson φέρος θα επιστρέψει με το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της για να μας υπενθυμίσει ότι έχει υπάρξει από τις πρώτες και πιο στυλάτες DJs - παραγωγούς που επιμελήθηκαν πιο ιδιαίτερα και εγκεφαλικά set. Shout στον Κορμοράνο που ήταν ο πρώτος που φιλοξένησε σετ της Emerson στην Αθήνα.

 

8. Maria Chávez, Mariam Rezaei & Victoria Shen

Στο εξώφυλλο του Wire Απριλίου, φιγουράρουν τρεις γυναίκες που έχουν πάει πολύ μακριά την τέχνη του πειραματικού turntablism. H Maria Chavez από το Περού, η Mariam Rezaei από το Νιούκαστλ και η πιο φρέσκια της παρέας Victoria Shen από το San Francisco ενώνουν την αγάπη για τα πειραματικά βινύλια και την εκ νέου τέχνη που μπορεί να προκύψει όταν τα βασανίζεις με τρόπο και παρουσιάζουν αυτό το άκρως καινοτόμο νέο πρότζεκτ που ετοιμάζεται να περιοδεύσει επιλεγμένα σε φεστιβάλ της Ευρώπης. This shit is bananas.

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro