Loading color scheme

O ήχος της TRIBAL

Ο ιδιοκτήτης του Kasseta Record Shop ξεσκονίζει τα βινύλια της Tribal Records και  θυμάται πως ο dj Junior Vasquez έδωσε στην house τον extravagant χαρακτήρα της.

Το αποτύπωμα του νεοϋρκέζικου label της Tribal Records άρχισε να σχηματίζεται το 1991, και εκτός από τον φυσικό του χώρο, δηλαδή τη μητρόπολη της Νέας Υόρκης, σχεδόν αστραπιαία η επιρροή του μεταφέρθηκε και στα club της Ευρώπης. Στην Αθήνα, πολλοί αναγνώρισαν τον tribal ήχο σαν τον μεγάλο ανταγωνιστή του Αμερικάνικου underground house ήχου της Strictly Rhythym και της σκηνής που παράλληλα έχτιζε ο θρύλος Frankie Knuckles. Tα ράφια σε όλα τα dance δισκάδικα και τα club της εποχής, καθώς οι djs είχαν ακόμα μέσα στο μαγαζί τις δισκοθήκες τους, ξεκίνησαν να γεμίζουν με το χαρακτηριστικό αφρικάνικο -σχεδόν σκαλιστό -αγαλματίδιο που ξεκάθαρα πρόδιδε τον παν-ηδονισμό που ακολουθούσε κάθε καλό party με τον ήχο του label.

Ιδρυτής του label είναι ο Rob Di Stefano ο οποίος σε επίπεδο managemtn ανέδειξε πολλά από τα μεγάλα ονόματα της house χορευτικής μουσικής, όπως οι Deep Dish, Danny Tenaglia, Junior Vasquez, Murk, Eric Kupper και David Morales. Η εμπειρία του Di Stefano στον underground ήχο ως μάνατζερ της Guerilla records του William Orbit στις ΗΠΑ, βοήθησε ώστε να «παντρέψει» το deep Tribal NYC House και τη Βρετανική Progressive House μουσική, βάζοντας στην οικογένεια του label ευρωπαίους μουσικούς παραγωγούς - Dj’s, όπως οι Farley & Heller, Salt City Orchestra και The Underground Sound Of Lisbon.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Tribal Records ήταν η άψογη εγγραφή και το εξαιρετικό mastering των βινυλίων, τέτοιο ώστε ο ήχος να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση από τα ηχεία των club. Και καθόλου τυχαία, σε μέρη όπως το θρυλικό Sound Factory της Νέα Υόρκη, ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του tribal ήχου, o Junior Vasquez, κάνοντας χρήση του υψηλής ποιότητας Phazon ηχοσυστήματος, σφράγισε τη χρυσή εποχή αυτής της ξεσηκωτικής εκδοχής της house, διατηρώντας το Σαββατιάτικο residency του για παραπάνω από έξι χρόνια (1989 -1995). Τα dj sets του Vasquez ξεκινούσαν στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου και κρατούσαν μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Μότο και τρόπος ζωής ήταν το “feel what you want to be, dance or die, dance and die” και στο κοινό θα συναντούσες από την Madonna μέχρι τον Keith Haring, καθώς και muscle boys και home girls από το Νότιο Μπρόνξ. Δεν υπάρχει καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα που να καταγράφει έστω και στο ελάχιστο, το κλίμα από τις βραδιές στο Sound Factory από το “This Is The Sound Of Tribal United Kingdom” του 1994. Στο απόγειο της δόξας του, ο Junior Vasquez μιξάρει και ηχογραφεί ζωντανά 72 λεπτά αισθαντικής και με βάθος house και επιβεβαιώνει την επίδραση της Tribal στους απανταχού “ House Heads”, μετατρέποντας την παράλληλα σε ένα από τα αξιοσέβαστα label χορευτικής underground μουσικής.

Σαν ήρεμη δύναμη δίπλα στον εγκέφαλο Di Stefano, και το poster boy Junior Vasquez, στέκεται και ο Danny Tenaglia με τα remix του να πλαισιώνουν πολλές κυκλοφορίες του label και την dj σφραγίδα του να κερδίζει τον χρόνο χάρη στην εξίσου σημαντική μιξαρισμένη συλλογή “Μix this pussy”. Τέλος, για τα keyboards που κατά καιρούς, προσέθεταν το πρώιμο deep στοιχείο στον κοσμοπολίτικο house ήχο της ετικέτας, ευθύνεται ο πολύς Eric Kupper που σύντομα μέσα από τις συμμετοχές του στην Τribal έστησε τον δικό του ιδιαίτερο ήχο.

 

Το 1996, ο Rob Di Stefano σπάει το συμβόλαιο συνεργασίας με την I.R.S Records, τη μητρική εταιρεία που χωρίς τα έσοδα της Tribal έμεινε εκτός λειτουργίας για πολλούς μήνες, και δημιουργεί την ανεξάρτητη αρχικά TWISTED Records με έντονες αναφορές στη φιλοσοφία της αγαπημένης του Tribal Records και ένα μεγάλο μέρος του ρόστερ να τον ακολουθεί. Τίποτα βέβαια, δεν θα ακουγόταν τόσο ίδιο και τόσο επιδραστικό όσο ο extravagant house ήχος που έχτισε η vεοϋρκέζικη ετικέτα (καθώς και το υπερδραστήριο παράρτημα της στο Λονδίνο) την πενταετία 1991-1996.

 

Υ.Γ. Για την ιστορία, το 1994 κυκλοφορεί το “Givin’ My All” από τους Liquid City, με φωνητικά από τον Arnold Jarvis και samples από το «Αχ, ας μπορούσα» της Γλυκερίας…

 

 

Ακολουθεί το tracklist του mix που επιμελήθηκε το Kasseta Record Shop ως συνοδευτικό του αφιερώματος.

 

 

- Atom / Hana

Tribal United Kingdom TRIUK 027

UK 1994

 

- NYDC / Up In This House

NY Side Mix

Tribal America Y - 58419

US 1995

 

- Deep Dish Presents PRANA / ''The Dream ''

Sharam's Deep Dish Dreamscape Mix

Tribal America Y - 58260

US 1994

 

- Elastic Reality / Cssa D X 

Dub Fire's Deep Vocal Mix

Tribal United Kingdom TRIUK 022

UK 1994

 

- The Daou / Are You Satisfied? / Surrender Your Self

The Tao Of Def Mix

Tribal America VV - 58142

US 1994

 

- Underground Sound Of Lisbon / So Get Up

The It's 4 P.M Danny Get Up! Dub Mix

Tribal America VV 58206

US 1994

 

- Sax Machine / Love Is The Message

The Love Work Out Mix

Tribal America Y - 58177

US1994

 

- Liquid City / Givin My All 

I Forgotten Gypsy Theme Mix

Tribal United Kingdom TRIUK 018

UK 1994

 

- Liquid City /  Feeling Free

Master And Servants Mix

Tribal America Y - 13908

US1993

 

- Kiwi Dreams  Featuring Darrell Martin / Y?

Danny's Mix

Tribal America Y - 58131

US 1994

 

- The Deep Dish Sound Of DC Presents Quench / High Frequency / After Hours

Danny's Ballroom Edit Mix

Triball America Y - 58202

US 1994

 

- Underground  Sound Of Lisbon / So Get Up 

Dance With Me Original Mix

Tribal America VV - 58206

US 1994

 

* O φυσικός χώρος του Kasseta Record Shop, βρίσκεται στη στοά της Σοφοκλέους (νο. 5) στην Αθήνα.

https://kassetarecords.gr/en/

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 
 

poweredbymixcloudpro