Loading color scheme

Η ολική επαναφορά του progressive ηλεκτρονικού ήχου

Το Kasseta Record Shop μας επαναφέρει στη χρυσή τετραετία 1991-1995 του progressive χορευτικού ήχου. Και ο Δημήτρης Λιλής έχει το εισαγωγικό σημείωμα.

Το Kasseta Record Shop μας επαναφέρει στη χρυσή τετραετία 1991-1995 του progressive χορευτικού ήχου. Και ο Δημήτρης Λιλής έχει το εισαγωγικό σημείωμα.

Όλα ξεκίνησαν από την εξαιρετική συλλογή LUZoSCURA που κυκλοφόρησε φέτος την άνοιξη ο Sasha. Ξαφνικά, ο ήχος που ταξίδεψε όλους τους ravers της Ευρώπης στη δεκαετία του ’90 επέστρεφε με την ανανεωμένη -2021- εκδοχή του και ο “υιός του Θεού” ήταν σαν να μην είχε κάνει ποτέ αυτό το υποτιθέμενο, μεγάλο διάλειμμά του.

Δίπλα του, όπως πάντα, ακούραστος Ευαγγελιστής της κοφτερής νέας ηλεκτρονικής μουσικής, ο John Digweed που επί χρόνια κρατάει ενήμερη τη δισκοθήκη του μέσα από την εκπομπή του Transitions. Χωρίς να αλλάξει ιδιαίτερα τη ρουτίνα του, είδε τους παλιόφιλους του progressive ήχου, όπως ο Hernan Cattaneo, o Dave Seaman, το τότε παιδί θαύμα James Zabiela, ασφαλώς ο Carl Cox και άλλοι, να επιστρέφουν στις πίστες σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Στο διάστημα της πανδημίας, οι “σαν όνειρο” ατμόσφαιρες της χρυσής χορευτικής εποχής 1991 - 1995, που σύστησαν τον ήχο της ηλεκτρονικής Βρετανίας σε ολόκληρο το κόσμο, ξαναβρέθηκαν στο προσκήνιο. Κλεισμένοι επί μήνες στα σπίτια μας, μοιραία βρεθήκαμε να χορεύουμε στο σαλόνι μας, με ό,τι μας οδηγούσε στα club την εποχή της εφηβείας μας. Και, μοιραία, όταν η μουσική επέστρεψε, άλλοι από περιέργεια και άλλοι από αιώνια πίστη στα πρώτα dj είδωλά μας, επιστρέψαμε στον ήχο που μας ταξίδευε.

Και αυτό συνέβαινε ταυτόχρονα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη - και κατα βάση στην Αγγλία. Η Defected, με τη βοήθεια του designer και σκοτεινού music head Trevor Jackson, ξαναρίχνει στη “φωτιά” τον late '90s κατάλογό της, με επανεκδόσεις και remixes, η θρυλική Renaissance Records (άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δισκογραφική δράση του Sasha) φέτος επέστρεψε στις κυκλοφορίες -με αιχμή του δόρατος τον Ροδίτη Argy- και, τελείως απρόσμενα, η Bedrock βραδιά του Digweed στο Μπέλφαστ για τον Νοέμβριο είχε γίνει sold out από τον Ιούνιο, μέσα σε ώρες από την ανακοίνωσή της.

Την ώρα που εσείς θα απολαμβάνετε το mix του Kasseta Record Shop με το σημείωμα “η εποχή που όταν χόρευες ταξίδευες πάνω σε ενα σύνεφο…”, το legendary δίδυμο των Sasha - Digweed θα ετοιμάζεται για την επανασύνδεσή του στις παραλίες της Τουλούμ, εκεί που συμβαίνουν τα cool parties εδώ και μια τριετία.

Σε κάθε περίπτωση, ανασύρατε άφοβα όλες τις Plus Soda αναμνήσεις σας και υποδεχτείτε την επάνοδο των progressive trance, progressive house και ambient trance πάνω στα αγαπημένα μας 4/4. Σε συνδυασμό με την άτυπη επιστροφή των breaks και την υπόνοια electro κάποια Σου/Κου στα σωστά υπόγεια της Αθήνας, η χορευτική μουσική επιστρέφει, αντλώντας έμπνευση από την περίοδο που η clubbing εμπειρία ήταν απλά ένα ταξίδι με ένα σύνεφο.

Ακούστε εδώ το mixtape:

 

Το tracklist του Progressive House - Progressive Trance - Ambient Trance και μία μίνι track by track ξενάγηση:

 

1. William Orbit / Water from a vine leaf

Label: Virgin

Country: UK

Released: 1993

Style: Progressive House - Trance

Ιούνιος του 93 και ο William Orbit (Mark Wainwright) κυκλοφορεί το Strange Cargo III. Μέσα από το άλμπουμ ξεχωρίζει το “Water From a Wine Leaf”, βγαίνει σε 12ιντσο βινύλιο και απογειώνεται με τα remix των Spooky και Underworld.

 

2. A positive Life / Warehouse 5AM

Label: Waveform Records

Country: US

Released: 1995

Style: Trance, Techno, Progressive, Ambient

Η πρώτη κυκλοφορία του άλμπουμ Synaesthetic σε βινύλιο δεν περιέχει το Warehouse 5AM -  υπάρχει στην επανακυκλοφορία της, το '95.

Ένα υπέροχο και άψογο άλμπουμ progressive trance μουσικής από την Αμερική.

 

3. Bio-Dreams / Snake Charmer (4 AM Mix)

Label: EXperimental

Country: US

Released: 1993

Style: Techno, Progressive Trance

Ο Michael Miguel -aka Bio-Dreams- βάζει θεμέλια στην αμερικάνικη Progressive Trance μουσική.

 

4. Keiichi Susuki / Satellite Serenade (Trans Asian Express Mix)

Label: WAU! Mr. Mondo Recordings

Country: UK

Released: 1992

Style: Ambient Trance

Οι Orb πρωτοπόροι του Ambient Trance ήχου γράφουν ιστορία με το remix "Trans Asian Express" στο Satellite Serenade του Keiichi Susuki.

Το remix τους ανοίγει τη συλλογή των Sasha και John Digweed Northern Exposure του 1997 που φτάνει στο νούμερο 7 στο UK compilation chart και στο νούμερο 5 των καλύτερων mix άλμπουμ όλων των εποχών.

 

5. Underworld / Dirty Epic

Label: Junior Boys Own 

Country: UK

Released: 1994

Style: Progressive House, Leftfield

Οι Underworld κυκλοφορούν το Dubnobasswithmyhead στην Junior Boys Own και το Dirty Epic γίνεται ο διακόπτης που ενεργοποιεί το άλμπουμ.

 

6. Orbital / Belfast

Label: FFRR

Country: UK

Released: 1991

Style: Techno, Ambient Trance

Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ των Orbital (Paul και Phil Hartnoll) στην εταιρία του Pete Tong FFRR. Μέσα από το άλμπουμ βγαίνει το "Belfast" και οι Orbital αρχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της early rave σκηνής.

 

7. Young American Primitive

Label: ZoeMagik Records

Country: Us

Released: 1992

Style: Trance, Breakbeat

Ο Greg Scanavino από το San Francisco κυκλοφορεί το 1992 το ομώνυμο 12" single.

Στο These Waves βάζει samples από την αμερικάνικη σειρά The Outer Limits του 1963.

Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο mix άλμπουμ των Sasha και John Digweed 

Northern Exposure.

 

8. Spooky / Schmoo

Label:Guerilla

Country: UK

Released: 1993

Style: Progressive House

Μέσα από το πρώτο άλμπουμ των Spooky, Gargantuan, βγαίνει (στην ιστορική Guerilla του William Orbit) το "Schmoo" σε single.

Μέχρι και σήμερα το Gargantuan είναι ένα άλμπουμ-ορόσημο στην ιστορία της progressive house και της βρετανικής χορευτικής μουσικής.

 

9. Sultana / Te Amo (Caliente Mix)

Label: Union City Recordings

Country: UK

Released: 1994

Style: Progressive House

Οι Ιταλοί Dj Carletto και El Ziqeuner δημιουργούν ό,τι πιο επικό στο είδος του. Το single περιέχει και remixes του John Digweed, αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι το Caliente Mix του El Ziqeuner.

 

10. Transform / Transformation

Label: Eternity

Country: Germany

Released; 1992

Style: Trance, Progressive House

O Tommi Eckart και ο Ralph Hertwing κυκλοφορούν το "Transformation" με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα φωνητικά να λειτουργούν ως "πλύση εγκεφάλου". Συγχρόνως να μας ταξιδεύει σε ένα ονειρικό κόσμο.

 

11. Transformer 2 / Pacific Symphony

Label: Round And Round

Country: Belgium

Released: 1992

Style: Trance House

Οι Transformer 2, με το "Pacific Symphony", ανοίγουν το δρόμο για το progressive house - με ένα κλασικό κομμάτι της rave σκηνής.

 

12. Leftfield / Cut For Life

Label: Hard Hands

Country: UK

Released: 1995

Style: Leftfield, Progressive House

Το Leftism είναι το άλμπουμ που δημιουργήθηκε για να λειτουργεί άψογα στα clubs!

 

13. Lazonby / Sacred Cycles

Label: Brainiak Records

Country: UK

Released: 1994

Style: Trance

To κομμάτι ξεκινάει με την ομιλία του Osho, Ινδού θρησκευτικού ηγέτη. O trance ήχος του κομματιού δεν εμπόδισε τον John Digweed να το μιξάρει στο Renaissance The Mix Collection part 2.

 

* O φυσικός χώρος του Kasseta Record Shop, βρίσκεται στη στοά της Σοφοκλέους (νο. 5) στην Αθήνα.

https://kassetarecords.gr/en/

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 
 

poweredbymixcloudpro