Loading color scheme

Spiral Trio : "Είναι πολλά που έχουμε να εξερευνήσουμε ακόμα σε αυτή τη φόρμα, που θα χρειαστούμε άλλα τόσα χρόνια να τα καταγράψουμε”

Λίγο πριν εμφανιστούν σαν άτυποι headliners στο φετινό Jazz Festival της Τεχνόπολης, το καλύτερο piano jazz τρίο της χώρας αυτή την εποχή μιλάει στο mypodcasts.gr

 
Μερικές φορές ο αλγόριθμος έχει δίκιο. Για όλους τους ανεξήγητους (ή και όχι γιατί έχετε ακούσει πως ξετυλίγεται η βασική μελωδιά;) λόγους, η δεκάλεπτη σύνθεση “Once Upon A Summertime” των Αθηναίων Spiral Trio φλερτάρει με τα 700 χιλιάδες streams. Ναι, καλά διαβάσετε. Σχεδόν 700 χιλιάδες streams γράφει το Spotify κοντέρ για μία piano jazz ΔΕΚΑΛΕΠΤΗ -παρακαλώ- σύνθεση. Ο δε συμψηφισμός των streams τους μπορεί και να ξεπερνά το σύνολο των streams που έχουν στην πλατφόρμα όλες οι piano jazz παραγωγές που έχουν ανέβει από εγχώρια ονόματα του είδους. 
 
Είναι άραγε αυτό το μοναδικό κριτήριο για να γίνουν οι βασικοί εκπρόσωποι της χώρας στο φετινό Athens Jazz; Προφανώς και όχι. Με 12 χρόνια συνύπαρξης, ένα άτυπο ντεμπούτο που αποτύπωνε το ταλέντο της τριάδας (Σπύρος Μάνεσης πιάνο, Αρίωνας Γυφτάκης κοντραμπάσσο, Αναστάσης Γούλιαρης τύμπανα) στο να ερμηνεύει τα standards και μόλις πέρυσι το πρώτο τους album με ορίτζιναλ συνθέσεις από την δημοκρατικότατη και ιδιαίτερα αξιόλογη Ordarek Records (που έχει την λογιστική βάση της κάπου στην Αμερική), η δικαίωση που έρχεται είτε από τον αλγόριθμο, είτε από εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ είναι κάτι σαν payback time για τρείς παίχτες που δεν σταματούν να μελετούν και να εξελίσσουν την βασική αρχή της jazz, δηλαδή το να σπάνε τις φόρμες ή τα μέτρα προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι νέο, που ξεκάθαρα πλεόν μετά το "Broken Blue” ακούγεται χαρακτηριστικά δικό τους. 
 
Και κυρίως για αυτό μιλάμε στα 40 περίπου λεπτά που κρατήσαμε ανοιχτά τα μικρόφωνα με τον Σπύρο Μάνεση και τον Αναστάση Γούλιαρη. Ευτυχώς, η συνηθισμένη κουβέντα γύρω από τις εγχώριες μουσικές παθογένειες, πόσο μάλλον σε αυτό το μικρό κομμάτι μουσικής πίτας που ίσως διατηρεί στα χρόνια η jazz, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και σαν να προσπαθούσαμε να λύσουμε τα μάγια προκειμένου να εξηγήσουμε την εκτίμηση που επιτέλους απολαμβάνει ο ήχος τους, βουτήξαμε στα βαθιά της δημιουργικής και συνθετικής διαδικασίας. 
 
Απολαυστικό και με μπόλικη jazz γνώση podcast από δύο παίχτες που αφενός έχουν σπουδάσει τόσο ώστε να είναι σε θέση να διδάσκουν και αφετέρου να προσεγγίζουν την μουσική από την πλευρά του ερευνητή. 
 
Αν τους έχει περάσει από το μυαλό να ακολουθήσουν το πρόσφατο νεοτεριστικό from jazz to hip hop to electronica κύμα; Η απάντηση βρίσκεται στο τίτλο και σχεδόν προδίδει την αφοσίωση τους στον ήχο που από μικροί αγάπησαν. 
 
Ακούστε τους προσεκτικά και μην χάσετε την ευκαιρία να τους δείτε ζωντάνα αρχικά αυτή την Δευτέρα το βράδυ στο Athens Jazz Festival και έπειτα στις ουκ ολίγες εμφανίσεις που έχουν προγραμματίσει για το φετινό καλοκαίρι. 
 
Bonus, γιατί είναι αυτοί οι τύποι που τους αρέσει να μοιράζονται και να ευαγγελίζουν την jazz τους μια playlist με τις αναφορές τους πίσω από τον σπουδαίο ήχο που παρουσίασαν στο περσινό album τους
 
 
 
 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro