Loading color scheme

Συνέντευξη - Podcast: MOb

Από την καραντίνα στην Κω μέχρι τα playlists του Gilles Peterson στο BBC 6 και του James Lavelle, οι MOb ανεβάζουν τον πήχη της προοδευτικής jazz / rock.

 

Και έφτασε αυτή η μέρα που οφείλεις να γράψεις τουλάχιστον 500 λέξεις για μια μπάντα η οποία ήρθε σαν κομήτης της από το πουθενά και το άλμπουμ της -που ζει στα ακουστικά σου κοντά ένα μήνα τώρα- επιτέλους κυκλοφορεί επίσημα. Οι MOb είναι ένα τρίο που τιμά τα πανκ jeans της εφηβείας της, έχει σκάψει άπειρα στο jazz παρελθόν της και για μερικούς ίσως περάσει στην εγχώρια ροκ ιστορία ως το γκρουπ που παίζει το post / math rock καλύτερα από κάθε άλλη made in Greece μπάντα έχει προσπαθήσει σε αυτόν τον αιώνα. Παράλληλα σε κομμάτια όπως το lead single "VAG" απέδειξε ότι δεν το έχει σε τίποτα να βγάλει γλώσσα σε όλους τους σπουδαγμένος τζαζίστες του ντουνιά, φωνάζοντας τους: ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΝΕΥΡΟ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ! 

Οι MOb ευτυχώς δεν είναι από εδώ, ενώ ακόμα και αν η μουσική τους ακούγεται άκρως βιομηχανική -πολύπλοκη και γεμάτη στενά όπως οι μεγαλουπόλεις- όποια ώρα της ημέρας και να την βιώσεις στα ακουστικά σου, θα πρέπει να θυμάσαι ότι η σύλληψη και το σαν ανοιχτός ορίζοντας σκεπτικό πίσω από αυτό το πολυσυλλεκτικό κράμα είναι αποτέλεσμα μιας άλλης πιο ξέγνοιαστης ίσως ζωής μιας παρέας που συνδέθηκε μουσικά σε ένα απόμακρο μέρος όπως η Κως. 

Σε αυτό το γεωγραφικό σταυροδρόμι, ο Μάριος Βαληνάκης ξεκίνησε να ζωγραφίζει την μεγάλη εικόνα μίας μπάντας που όπως όλα δείχνουν ήταν γραφτό της να σπάσει στεγανά χρονών -αν όχι δεκαετιών- και να καταφέρει το περίφημο «από έξω προς τα μέσα» marketing. Το τρίο που έγινε πρόσφατα γνωστό στην Αθήνα σαν η σπάνια περίπτωση ελληνικής jazz μπάντας που την έπαιξε στο BBC Radio 6 ο θρύλος Gilles Peterson, μιλάει για πρώτη φορά αποκλειστικά στο Avopolis. Παράλληλα κάνουμε προακρόαση ολοκλήρου του πρώτου τους album που κυκλοφόρησε μόλις σε βινύλιο από την Veego Records. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται κάποιες «μπάλες» για να σκοράρεις όχι μόνο το placement στο Radio 6 αλλά και να φτιάξεις έναν ήχο που jazz heads όπως ο Gilles, ο James Lavelle ή η Mary Ann Hobbs που υποτίθεται ότι έχουν ακούσει τα πάντα όλα, υποκλίνονται και σκύβουν πάνω από τον δίσκο προκριμένου να διαλέξουν deep cuts όπως το "5055" που φλερτάρουν με την indietronica ονομάτων όπως οι Comet  Is Coming, οι Radiohead ή οι Smile

Βέβαια, στο σύνολο του το MOb 1 ακούγεται αυθεντικό και σαν ενιαίο σώμα μουσικής ικανό σε περιπτώσεις να σε αρπάξει απ’ το λαιμό και σε άλλες να σε βυθίσει σε μία τελείως κόσμικη και μελαγχολία. Είναι ο αέρας και το νερό στην Κω, τα χρόνια τριβής των μελών της μπάντας στις υπόγειες jazz σκηνές της χώρας, η έμπνευση της στιγμής ή κάποιου είδους ασταμάτητο μουσικό όραμα που φέρνουν την τριάδα των Μάριος Βαληνάκης (σαξόφωνο & live electronics), Αλέξανδρος Δελής (μπάσο, κιθάρα & effects) και Παναγιώτης Κωστόπουλος (τύμπανα) σε αυτή την καίρια θέση του να αποκαλύψουν στο διεθνές μουσικό στερέωμα τον πραγματικά φρέσκο και ανατρεπτικό ήχο που σκάρωσαν νέας κοπής και ανοιχτόμυαλοι Έλληνες δημιουργοί μέσα στην καραντίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο δίσκος θα γεννήσει και άλλες παρόμοιες out of the box μπάντες, ενώ τρανή απόδειξη για αυτό αποτελεί η παρούσα πρώτη τους ever συνέντευξη, όπου η ταπεινότητα του διψασμένου για να παίξει και να ταξιδέψει μουσικού συναντά το παρεΐστικο κλίμα ανθρώπων που έμαθαν να δημιουργούν σπουδαία μουσική υπό περιορισμούς. 

Ιστορίες, επιρροές, σκέψεις για το παρόν και το μέλλον της μουσικής αλλά και επιθυμίες για να συνεχίσει να ρολάρει όσο εντυπωσιακά ξεκίνησε το μέλλον ενός γκρουπ που αναμφίβολα θα ανεβάσει τον πήχη για την προοδευτική rock / jazz σκηνή της χώρας. Υποδεχτείτε τους MOb, η φετινή άνοιξη μουσικά τους ανήκει. 

 

*Στριμάρεται το MOb 1 στο Spotify 

** Τσεκάρετε την βινυλιακή έκδοση του album στο Bandcamp.  

***Προπαραγγείλετε το βινύλιο από τη Veego Records.

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro