Loading color scheme

Συνέντευξη - Podcast: Νίκος ΝiVo Βουρλιώτης

«Δυστυχώς ή ευτυχώς κάθε φορά που αυτή η χώρα βιώνει μια τραγωδία βλέπουμε να ανακυκλώνεται η κοινωνική πλευρά των κομματιών μας.»

Ο Νίκος NiVo Βουρλιώτης αρχικά έχει το δίκιο και την ιστορία με το μέρος του, τουλάχιστον όσον αφορά τον υπότιτλο. Έπειτα, έχει πολλές και ζουμερές ιστορίες να διηγηθεί γιατί -duh- είναι ο NiVo, που ξεκίνησε από τα Metropolis, έκανε τα πρώτα μαζικά hip hop parties στην παραλιακή και κουβάλησε την ραπ κουλτούρα της χώρας γράφοντας ένα άτυπο blueprint για το σημερινό κύμα. Και μιλάμε για τρελές ιστορίες, από τα 45 χιλιάρικα (ευρώ) που έχασε σε εκείνα τα γενέθλια που έφερε στην Αθήνα τους De La Soul μέχρι το τηλεφώνημα που πρόλαβε την διάλυση των Goin’ Through και καπάκια τους έβαλε ξανά στο παιχνίδι, μέχρι την G.O.O.D. Music του Kanye και το εδώ παράρτημα της Def Jam.

Ας μην γράψουμε ότι αυτό το podcast είναι εν μέρει η ζωντανή hip hop ιστορία της χώρας , ή τουλάχιστον ας μην το γράψουμε σαν έκφραση που να υποδηλώνει έπαρση, γιατί ουσιαστικά οι πόρτες που έχει ανοίξει για την σημερινή ραπ / τραπ (την σχολιάζει και αυτή) επέλαση ο NiVo θα έπρεπε να τον λογίζουν ακόμα ως gatekeeper. Και ξέρεις τι;, Αν το θέλει ο ίδιος, οφείλουμε να του το δώσουμε, όχι μόνο γιατί έγραψε γηπεδικούς στίχους με ανάλογα ρεφρέν (που ξεκάθαρα σου έδειχναν τι να πάρεις αν ασκούσες εκ του μακρόθεν μικροαστική και ανούσια κριτική) αλλά και γιατί 20 χρόνια μέτα το πρώτο του μεγάλο Google peak, χρειάζεσαι όλα σου τα δάχτυλα για να μετρήσεις τις ιδιότητες του. Ένας από τους πρώτους εγχώριους μουσικούς που κατάλαβαν πως το μέλλον βρίσκεται στον πολυμορφικό σχεδιασμό μιας περσόνας - ισχυρού brand με τουλάχιστον μια ντουζίνα από διαφορετικές με τη μουσική δραστηριότητες, επιστρέφει αυτές τις μέρες πιο ώριμος και μυαλωμένος από ποτέ.

Αν στην Αναζήτηση του 1994 ο Νίκος Βουρλιώτης κατάλαβε την ανάγκη του να «εκπαιδεύσει» το κοινό της χώρας γύρω από την Hip Hop κουλτούρα, 30 χρόνια και μια golden επανέκδοση του Sagrada μετά, συζητήσεις σαν και αυτή τον επαναφέρουν στην κεφαλή του Greek rap παιχνιδιού, τουλάχιστον έτσι όπως οι πιουρίστες το γνωρίζουν. Αν μη τι άλλο, ο NiVo γνωρίζει ακόμα (και θα γνωρίζει πάντα) πως παίζεται το παιχνίδι, κύριως γιατί έπαιξε καθοριστικό ρόλο την εποχή που αυτό έβαζε τις βάσεις του

Στριμάρετε εδώ την εκ νέου μαστεραρισμένη έκδοση του La Sagrada Familia, και αν είστε τυχεροί αναζητήστε μία από τις αριθμημένες βινυλιακές κόπιες του. 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro