Loading color scheme

Diggin Podcast: Krautrock Essentials

Η δίνη της krautrock στα πικάπ του Diggin' Podcast για τον μήνα Μάρτιο. Πάντα υπό την επιμέλεια του Ζώη Χαλκιόπουλου. 

Τεράστια κατηγορία το Krautrock ή αλλιως kosmische muzik από το cosmic music που αφορά την experimental rock της Δυτικής Γερμανιας στις δεκαετίες 1960-1970. Από εκεί ξεπήδησαν μουσικοί που έγραψαν το μέλλον της μουσικής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Αρκεί να αναφέρω πως σχεδόν η παγκόσμια ηλεκτρονική σκηνή, επηρεάστηκε από τους εν λόγω μουσικούς στις επόμενες δεκαετίες. Ο χαρακτηριστικός ήχος του Krautrock ήταν rock μουσική με κλασικά όργανα (κιθάρα, μπάσο, ντραμς) πλαισιωμένη με ηλεκτρονικά όργανα, ενώ πολλές φορές τα τραγούδια ήταν δομημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε τώρα να θυμίζουν την ambient όπως την ξέρουμε σήμερα. Κάποια άλμπουμ περιείχαν ρυθμούς τόσο σταθερούς και μονότονους που οι δημιουργοί του χρησιμοποιούσαν τον όρο “motorik”, μια slang λέξη που σημαίνει “μηχανική” μουσική.

Στην ουσία ο πυρήνας του kraut βρίσκεται σε μερικές από τις κυκλοφορίες της μυθικής Brain records και οχι μόνο. Οι περίφημοι Can με την τόσο γεμάτη και ενδιαφέρουσα δισκογραφική τους παρουσία, οι Faust, Amon Duul, Harmonia που είχαν στις τάξεις τους μερικούς από τους γίγαντες του ηλεκτρονικού ήχου, Roth, Moebius και Roedelius ενώ ακολουθούν και οι Cluster αλλά και οι Ashra Tempel του Manuel Gottsching. Και ασφαλώς, Guru Guru, Tangerine Dream που είδαμε πρόσφατα στην Αθήνα, Agitation Free και Last but not least οι υπέρ αγαπημένοι Neu!. 

Experimental rock, synthesizer music, psychedelia και avant garde ενώ από μόνο του σαν υβρίδιο μπλέχτηκε αρκετά με την ευρωπαϊκή jazz, τα ηλεκτρονικά και την acid rock.

Μια ώρα και 35 λεπτά στην δίνη της krautrock. Enjoy!

Tracklist

Can / Tago Mago / Halleluhwah
Neu! / 2 / Fur Immer
Harmonia / Musik Von Harmonia / Dino
Ash Ra Tempel / Inventions for Electric Guitar / Echo Waves
Cluster / Zuckerzeit / Hollywood
Faust / LP4 Faust IV / Just a Second - Picnic on a Frozen
Embryo / Steig Aus / Dreaming Girls
Amon Dull / Yeti / Cerberus
Tangerine Dream / Alpha Centauri / Sunrise in the Third System
Kraftwerk / Kraftwerk / Ruckzuck
Agitation Free / 2nd / Laila, Pt.2
Brainticket / Cottonwoodhill / Places of Light

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro