Loading color scheme

Diggin' Podcast: The Ryuichi Sakamoto effect

in WORLD

Ο Ζώης Χαλκιόπουλος αποχαιρετά τον Ryuichi Sakamoto και καταγράφει μέρος της ηλεκτρονικής -ambient- μουσικής του παρακαταθήκης.

Το illustration που συνοδεύει το mixcloud ανήκει στον Στάθη Καλατζή

Σπάνια θα βρεθούν μουσικοί στο διάβα σου που θα καλύψουν όλα σχεδόν τα μουσικά φάσματα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως εσύ σαν ακροατής το ήθελες αυτό, να εξηγούμαστε. Όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι μουσικόφιλοι θα μπουν και σε άλλα genres όταν ο δημιουργός που αγαπούν θα θελήσει να πειραματιστεί και να ανοίξει την ματιά του και σε άλλες κατευθύνσεις δίνοντας συνολικά καλό. 

Στην περίπτωση του τεράστιου Ryuichi Sakamoto αυτό δεν συμβαίνει όπως ακριβώς ακούγεται αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να το αρνηθούμε. Ο ίδιος ξεκίνησε κάπου το 1978, με την δυνατή παρέα των Haruomi Hosono, Yukihiro Takahashi που είχαν και αυτοί σοβαρή πορεία στην δισκογραφία όλα αυτα τα χρόνια. Ο λόγος για τους πολυδιάστατους Yellow Magic Orchestra με καμία εικοσαριά δισκάρες στο ενεργητικό τους και βάλε. Να σημειωθεί πως ο πρώτους του δίσκος συνέβη το 1976, με τον Toshiyuki Tsuchitori (άκου το "Disappointment-Hateruma"). Έκτοτε, μετράμε πάνω από 100 δίσκους μέχρι και σήμερα με δεκάδες πετυχημένες συνεργασίες. Μεταξύ αυτών και αξεπέραστα soundtracks για ταινίες όπως The Revenant αλλά και το Merry Christmas Mr. Lawrence με τον David Bowie που εκτοξευσε το όνομα του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. 

 Ο Sakamoto ξεκίνησε την καριέρα του ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1970 ως μουσικός, παραγωγός και ενορχηστρωτής ενώ η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το Thousand Knives του 1978 που ακόμη και σήμερα στέκει αγέρωχο ως ένα από τα πιο σημαντικά ηλεκτρονικά Fusion άλμπουμ στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, έχει κερδίσει ένα Όσκαρ, ένα BAFTA, ένα Grammy και 2 Χρυσές Σφαίρες ενώ έχει συνθέσει ακόμη και μουσική για τον θεσμό των Ολυμπιακών αγώνων, της Βαρκελώνης το 1992. Σε καμία περίπτωση, αυτό εδώ το φτωχό κείμενο δεν θα μπορούσε να φυλακίσει όλη την μουσική ιδιοφυία του Sakamoto, ούτε καν να συλλάβει όλο αυτό που πρεσβεύει. 

Όπως και να έχει όμως, υπήρξε ένας πολύ αγαπημένος μουσικός που βρίσκοταν πάντα πολύ μπροστά από τις μουσικές εξελίξεις. Στο ενδιάμεσο να πούμε πως προφανώς και υπάρχουν δεκάδες μουσικοί από την Ιαπωνία που παράλληλα δημιούργησαν εξαιρετικούς δίσκους και επηρεάστηκαν από την φόρα του. Ένας συνθέτης που όχι μόνο ανέδειξε την χώρα του αλλά και την έντυσε μουσικά στο έπακρο. Ας αναφέρουμε όμως μερικούς σύγχρονους του.  Ο Yasuaki Shimizu με το Kakashi, με την περιβόητη γάτα στο εξώφυλλο, του 1982, το εξωτικό Get At The Wave του Takashi Kokubo του 1987 αλλά και το μαγικό Série Réflexion 1 των Oscilation Circuit του 1984. Ωκεανοί μουσικής από την Ιαπωνία που με κάθε τρόπο όρισε τον ηλεκτρονικό ήχο από πολύ νωρίς δίνοντας ρυθμό παγκοσμίως. 

Σε αυτό το podcast θα ακούσετε και ένα μικρό επίσης απόσπασμα από το μυθικό Green του επίσης σημαντικού Hiroshi Yoshimura, καθώς και ένα πολύ αγαπημένο μας remix στο "Andata" από τους Electric Youth. Τέλος, η εξαιρετική διασκευή του Sakamoto στο legendary ''By this river'' του Brian Eno. Μια ώρα γύρω από την μουσική ιδιοφυΐα του Ryuichi Sakamoto που απεβίωσε πριν λίγες ημέρες αφήνοντας πίσω παρακαταθήκη για αμέτρητες γενιές μουσικών. Μερικοί, έγραψαν μελωδίες για την ζωή σου χωρίς καν να το ξέρουν. My Love Mr. Sakamoto.

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro