Loading color scheme

Label Focus: Music From Memory

Η Ηρώ Λιάτου παρουσιάζει κυκλοφορίες που ξεχωρίζουν από τον κατάλογο του καλαίσθητου Ολλανδικού label.

Το 2013 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ετικέτας Music From Memory,  είτε ο χαρακτηρισμός “cosmic” αναφορικά με ατμοσφαιρικές μουσικές παραγωγές απέκτησε επιτέλους νόημα, είτε απλά δημιουργήθηκε, επί τόπου, στο διαμέρισμα του dj Tako Reyenga στο Άμστερνταμ, προκειμένου να δώσει την ώθηση που χρειαζόταν το μουσικό όραμα τριών από τις πιο επιδραστικές δισκοθήκες της Ευρώπης. Οι Abel Nagengast, Jamie Tiller και ο Tako Reyenga προσπαθώντας να διαχειριστούν τους  “θησαυρούς” που αναδείκνυαν συχνά πυκνά τα σετ φίλων djs όπως οι Chee Shimizu, Basso, Young Marco και Orpheu στο πλέον ανενεργό Red Light Radio, αποφάσισαν τη δημιουργία της Music From Memory.

Ξεκίνησαν να κυκλοφορούν επανεκδόσεις “χαμένων διαμαντιών” από περασμένες δεκαετίες, ίσως όχι πολύ μακριά από την προσέγγιση που γέννησε και την δική μας “Into The Light”, δηλαδή το δισκογραφικό label του Αθηναίου Ηλία Πίτσιου σε συνεργασία με τον Tako Reyenga και σύντομα βρέθηκαν να ενώνουν τις ambient, ηλεκτρονικές και new age τελείες μεταξύ σπουδαίων δημιουργών του ήχου από ολόκληρο τον κόσμο. Από την επερχόμενη κυκλοφορία του album Resonant Bodies από τον Ισπανό ambient συνθέτη Suso Saiz που φιγουράρει αυτές τις μέρες στον pre order κατάλογο του site https://www.musicfrommemory.com/ μέχρι τη συλλογή που κυκλοφόρησε το 2017 ο Ιάπωνας συνεργάτης Chee Shimizu (και το εξώφυλλο της κοσμεί το artwork της εκπομπής που επιμελήθηκε η Ηρώ Λιάτου), η αισθητική και η ονειρική μουσική κατεύθυνση του label καθόλου τυχαία έγινε συνώνυμο της φινετσάτης ambient και δημιούργησε αντίστοιχα μουσικά κινήματα σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η Ηρώ ηχογράφησε την εκπομπή που ακούτε σχεδόν το ίδιο διάστημα που ο φίλος και πρώην συνεργάτης του avopolisradio, Breakin Moves, επιμελήθηκε ένα αντίστοιχο αφιέρωμα για λογαριασμό του movement radio και ίσως αυτή η σύμπτωση από μόνη της, σημαίνει αρκετά για τη σημαντικότητα της ετικέτας και της εκτίμησης που χαίρει από το μουσικόφιλο κοινό της χώρας.

Το label πήρε το όνομά του από το μοναδικό album που κυκλοφόρησε πίσω στα  1985 ο Nεοϋρκέζος Vito Ricci και που ασφαλώς η oλλανδική κολλεκτίβα φρόντισε να επανεκδώσει στο διπλό βινύλιο του 2015 με τίτλο I Was Crossing a Bridge.

Στις 2 ώρες του αφιερώματος αναμείνατε μουσική που καλύπτει το ευρύ μουσικό φάσμα του cosmic χαρακτηρισμού, από την ambient μέχρι το funk, την electronica , την house και την disco ενώ στον κατάλογο του label (που το περασμένο Σεπτέμβριο έφτασε τις 50 κυκλοφορίες βινυλίου) μέσα στο χάος από παγκόσμια obscurities ξεχωριστή θέση κατέχουν και οι 3 κυκλοφορίες του “Private Life” concept που έχει στήσει για λογαριασμό του label ο Καλιφορνέζος Dam Funk (για τη MFM ηχογραφεί σαν Garrett).

Τέλος, ζητήσαμε από την Ηρώ Λιάτου, το δικό της beginer’s guide για όποιον θέλει να ξεκινήσει με τα βασικά από τον αξιόλογο κατάλογο του label. Ακολουθούν 5 από τις σημαντικές κυκλοφορίες της Music From Memory, με 3 από τις πιο χαρακτηριστικές συλλογές του.

1. Gaussian Curve - Clouds (MFM004)

Οι Gaussian Curve είναι το dreamy ambient project των Gigi Masin, Johny Nash από τους Land Of Lights και Young Marco. Ηχογραφημένο την άνοιξη του 2014 στο Άμστερνταμ, είναι μακράν από τις πιο διαχρονικές κυκλοφορίες της ετικέτας.

2. Napoleon Cherry - Walk Alone (MFM007)

O μυστηριώδης μουσικός Cool Waters από τη Φιλαδέλφεια είχε κατοχυρώσει από τα τέλη των 80s - αρχές 90s τον e-funk, διαγαλαξιακό synth electronic ήχο που δύο δεκαετίες αργότερα θα έκαναν “παγκόσμιο” ο Dam Funk ή οι Soul Clap.

3. Outro Tempo: Electronic And Contemporary Music From Brazil 1978-1992 ( MFM016 )

H επιτομή του diggin’ στο new age χάος και την υπερπαραγωγή της Βραζιλιάνικης μουσικής κατά τη διάρκεια των 80s (οκ, ίσως και λίγο πριν ή μετά). Στην επιμέλεια ο συλλέκτης John Gomez και ετοιμάστειτε για ένα ταξίδι στον μινιμαλισμό, τη jazz fusion και τους proto electronic πειραματισμούς.

4. Uneven Paths: Deviant Pop From Europe 1980-1991 ( MFM031 )

Ακριβώς στη δεκαετία των 80s, που οι περισσότεροι μουσικογράφοι και φίλοι της pop rock κουλτούρας εντοπίζουν ουκ ολίγες κακόγουστες παραγωγές, τα αυτιά της MFM επωφελούνται της μαζικής κριτικής και ψάχνουν τόσο ώστε να μετατρέψουν τον ωμό ήχο ορισμένων synth pop, disco ή ακόμη και post punk δίσκων σε αιχμή του δόρατος για να αναδείξουν το εκλεκτικό γούστο τους. Στη λίστα με τα Ευρωπαϊκά obscurities και ο δικός μας George Vanakos με το επτάιντσο I Hate Disco... Not The Dance !… / Fast In The Night του 1987.

5. Virtual Dreams: Ambient Explorations In The House & Techno Age, 1993-1997 ( MFM050 )

Το νούμερο 50 του label δε θα μπορούσε παρά να μεταφέρει το diggin’ παιχνίδι στο πολυσυζητημένο και γεμάτο edits και remixes κόσμο του 90s ηλεκτρονικού ήχου. Την ίδια εποχή, η ονειρική εκδοχή της ευρωπαϊκής εγκεφαλικής electronica θα έπαιρνε νέα ζωή από τη συλλογή A Future Of Nostalgia των Smagghe & Ivkovic, αλλά θα μαζί με τις ατμόσφαιρες που είχαν ξεχωρίσει τα κεφάλια της MFM από ονόματα όπως οι LFO ή οι Dubtribe Sound System θα υπενθύμιζαν σε όσους επαναφέρουν τη χορευτική κουλτούρα των 90s ότι υπήρξαν και συνθέσεις με βάθος, που έμειναν στην αφάνεια. 

 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro