Loading color scheme

Η εκρηκτική σύμπραξη των HEX & Overjoyed

 Όταν το νέο garage και punk αίμα της Αθήνας συμπράττουν και ο Δημήτρης Λιλής είναι εκεί για να κάνει τις ερωτήσεις. 

Μπορεί η τελευταία video κυκλοφορία των HEX να είχε τη  βοήθεια διανομής της Just Gazing αλλά πάνε χρόνια από τότε που αρχικά είχα αποπειραθεί να προσεγγίσω τους Overjoyed. Ο punk δυναμίτης “Sharp Teeth” από το “Boomdoggle” του 2016 είχε πυροδοτήσει το timeline μου με την ίδια ενέργεια που ένιωθα όταν πάταγα το repeat στο Dookie.

Στο πρόσφατο νέο για την κοινή εμφάνιση των  Hex με τους Overjoyed στο ΑΝ club την Παρασκευή 6 Μαΐου κρίθηκε παραπάνω από απαραίτητο να περάσουμε χρόνο στο στούντιο με ανοιχτά τα μικρόφωνα και τις απόψεις των δύο εκπροσώπων (Λεωνίδας από Overjoyed και Κωνσταντίνος από Hex) για το πως είναι να τρέχει κανείς μια ανεξάρτητη μπάντα με “ιδιαίτερο” ήχο στην Αθήνα το 2022.  Αμφότεροι πολύ ψηλά στη watch out λίστα μου με τα εγχώρια εναλλακτικά ονόματα που κάνουν σωστά και με DIY ήθος τη φάση τους, "κόλλησα" αρκετές φορές προκειμένου να αποφύγω “αναμενόμενες” ερωτήσεις και προτίμησα να αφεθώ στη ροή της κουβέντας με δύο αυθεντικούς τύπους που έχουν επίγνωση του τι σημαίνει να σκοράρει ένα γκρουπ μια μικρή έστω ακολουθία φίλων που περιμένουν την κάθε τους κίνηση και το ωθούν κάθε φορά να ξεπεράσει τον εαυτό του προκειμένου να τους δικαιώσει.

Οι Overjoyed ξεκίνησαν από ένα γύρισμα της τύχης μια πενταετία πριν, να περιοδεύουν την Ιαπωνία και σύντομο η φήμη που έφτιαξαν στην παγκόσμια underground πανκ κοινότητα τους έχει οδηγήσει σε ακόμα πιο εκτενή τουρ ακόμα και σε δύσκολες αγορές όπως της Αγγλίας και όχι μόνο (μια ματιά στα διεθνή dates που ανακοινώνουν στη σελίδα τους θα σας πείσει).

Από δίπλα και οι πάντα δραστήριοι HΕΧ, ιδρυτικά μέλη της αθηναϊκής κολεκτίβας Patari Records, που μπορεί να παίζουν σε πιο δύσκολη πίστα (καθότι οποιοσδήποτε με μία κιθάρα και ένα lo-fi demo τελευταία δηλώνει garage rocker) αλλά τουλάχιστον στη χώρα μας, έχουν χτίσει - χάρη κυρίως στα εκρηκτικά live και τα πιασάρικα singles τους- ένα σταθερό κοινό που σε κάθε συναυλία, ανταποδίδει την ενέργεια που λαμβάνει από τη σκηνή.

Το επερχόμενο live, είναι από καιρό μαρκαρισμένο στην ατζέντα ενός συντάκτη, dj και μουσικόφιλου που ανυπομονεί, ειδικά με την τελευταία του ιδιότητα να ξανακατέβει τα σκαλιά του AN το βράδυ της Παρασκευής 6 Μαΐου για να δει δύο από τις πιο κοφτερές μπάντες της πόλης αυτή την εποχή.

Ακούστε την κουβέντα που ακολουθεί, τόσο χορταστική που τελικά δεν άφησε πολύ χώρο για μουσική, και συνοδεύτηκε όπως συνήθως συμβαίνει σε κουβέντες με αμοιβαίο ενδιαφέρον, από γενναίες δόσεις καφεΐνης.

 

Τι είπαν οι HEX & Overjoyed σε τίτλους

 

Για την επιτυχία του single “Defanged” των Overjoyed στο Spotify

Λεωνίδας Overjoyed: Για κάποιο λόγο που ακόμα δεν έχω εξηγήσει αυτό είναι το αγαπημένο κομμάτι όλων και αυτό που κάνει χαμό στα live μας. Αυτό συνέβαινε πριν καν το κάνουμε single, πριν γίνει video και πριν μπει στην αλγοριθμική λίστα του Spotify. Δε θεωρώ ότι είναι καν το καλύτερο κομμάτι μας και δεν ξέρω με πιο μαγικό τρόπο το έχουν αγκαλιάσει όλοι τόσο.

 

Για την ανάγκη της μουσικής κοινότητας επιπέδου Πατάρι Records, και πως μπορεί να παρεξηγηθεί και σαν κλειστό club για όσους το παρατηρούν απέξω.

Κωνσταντίνος HEX:  Το να έχεις έναν πυρήνα ανθρώπων και δη φίλων που μπορούν να μοιραστούν μια κοινή κατεύθυνση σε επίπεδο αισθητικής ή ένα καλλιτεχνικό όραμα σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα. Έχει ένα ψυχολογικό boost να γνωρίζεις ότι υπάρχουν και άλλοι που θα σε βοηθήσουν να στήσεις ένα live, θα σου κάνουν ήχο ή θα υποστηρίξουν την επόμενη παραγωγή σου. Δε νιώθουμε τόσο την αίσθηση του κλειστού club που περιγράφεις, ίσως γιατί οι περισσότεροι είμαστε νομίζω αρκετά εξωστρεφείς. Αλλά όπως και να έχει το ότι είμαστε ένα group από groups που μοιράζονται την ίδια αισθητική και κοινό τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας βοηθάει και ψυχολογικά και πρακτικά.

 

Για την αλλαγή μέσα στα χρόνια στον ήχο των HEX

Κωνσταντίνος : Είναι αποτέλεσμα του χρόνου που περνάμε σαν μπάντα και του τρόπου που δουλεύουμε πλέον. Μοιραία με τη ροή που έχουν οι πρόβες και οι ηχογραφήσεις, με αυτό το χαλαρό στυλ, όπου αράζουμε στο Πατάρι και παίζουμε, ανταλλάσσουμε ιδέες, άρχισαν να βγαίνουν περισσότερες επιρροές μας και συνειδητά αποφασίσαμε να δημιουργούμε μακριά από τον ήχο που είχαμε μέχρι τώρα. Πετάξαμε αρκετά πράγματα γιατί είχαμε αυστηρά κριτήρια, αλλά προέκυψαν και νέες κατευθύνσεις. Πιο power pop και indie.

 

Για το πως έφτασαν οι Overjoyed στην Ιαπωνία

Λεωνίδας: Λίγο μετά το “Boomdoggle” είχαμε αποφασίσει να στραφούμε σε φίλους του ήχου από το εξωτερικό για να κλείσουμε κάποια λαιβ εκεί. Είχαν γίνει επαφές σε Αγγλία και Γερμανία, μάλιστα τα πρώτα τουρ μας εκεί, τα είχα κλείσει μόνος μου, στέλνοντας άπειρα email και μηνύματα σε messenger κλπ. Ακούγεται εύκολο αλλά έχει άπειρη δουλειά από πίσω μέχρι να φτάσεις να κοιμηθείς έστω στο πάτωμα μιας ξένης χώρας μετά από συναυλία. Τα 10 από τα 100 email θα απαντηθούν θα σου φέρουν 9 live και αν πας και παίξεις σωστά, περάσει καλά ο κόσμος και είσαι και εσύ καλός με όσους σε φιλοξενούν θα ξεκινήσεις να βλέπεις την ανταπόδοση. Θα σε δει κάποιος στη Νυρεμβέργη που θα συμμετέχει σε ένα γειτονικό φεστιβάλ και του χρόνου θα παίζεις σε αυτό. Γενικά όσο πιο πολύ ρισκάρεις να βγεις έξω τόσο πιο πολλά θα κλείνεις και θα γνωρίζεις κόσμο σε σημείο να μη χρειάζεται να κλείνεις εσύ τα τουρ σου. Απλά δίνεις σε έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης σου από την Ισπανία, να κλείσει το Ισπανικό, σε έναν από την Τουρκία το εκεί τουρ και πάει λέγοντας. Έτσι και με την Ιαπωνία. Πετύχαμε μια ανάλογης δυναμικής μπάντα από τη Γερμανία που είχε παίξει εκεί και μας έδωσαν την επαφή. Έστειλα και αρχικά δε μου απάντησαν ποτέ. Μετά από 6 μήνες όμως…

 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 
 

poweredbymixcloudpro