Loading color scheme

Παύλος Παυλίδης: "Ζούμε τον πόλεμο της πληροφορίας με θύματα τις συνειδήσεις των ανθρώπων"

O Παύλος Παυλίδης μιλάει στο Avopolis και στον Μάκη Μηλάτο για τον νέο του δίσκο, το παρόν και το παρελθόν της μουσικής, την πανδημία και τον πόλεμο. 

Ο Παύλος Παυλίδης μίλησε στο Avopolis και στον Μάκη Μηλάτο για τον νέο του δίσκο, Το Μαύρο Κουτί, που κυκλοφορεί από τη United We Fly, αλλά και για το παρελθόν και το παρόν της μουσικής, για την ελληνική σκηνή, για τους μουσικούς δημοσιογράφους και τη δισκοκριτική, για τον πόλεμο και την πανδημία, για τη μελωδία και τον ρυθμό, για το streaming και τα δισκάδικα, για τη σύγχρονη μουσική τεχνολογία και για τη λειτουργία μιας μπάντας. Μια χαλαρή αλλά γεμάτη ουσία κουβέντα με έναν από τους πιο ευαίσθητους, μελωδικούς, εργατικούς και δημιουργικούς τραγουδοποιούς της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας, που μας επιβεβαιώνει πως δεν ξέρει μόνο να γράφει ωραία τραγούδια αλλά και να έχει σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις για όσα συμβαίνουν γύρω μας κι αυτό με έναν υπέροχο και μεστό λόγο. 

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από αυτήν την πολύ όμορφη κουβέντα και τα όσα είπε ο Παύλος Παυλίδης: 

Για τη μουσική δημιουργία και την πανδημία

«H δική μας η δουλειά είναι δουλειά απομόνωσης. Το να δουλεύεις στο studio για ώρες, για ημέρες, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου και από άλλα πράγματα, ήταν κάτι που κάναμε έτσι κι αλλιώς. Την απομόνωση την αποζητούσα εγώ έτσι κι αλλιώς κι από πολύ παλιότερα, πολύ πριν καν σκεφτώ ότι θα μπορούσα να ζήσω οποιαδήποτε πανδημία. Δεν είναι η πανδημία που μπορεί να σε βγάλει από το trip».

Για την επιστροφή του στην «κανονικότητα» των live εμφανίσεων

«Ήταν καταπληκτική εμπειρία, είχαμε ξεχάσει πώς είναι να παίζουμε όρθιοι, μπροστά σε όρθιους ανθρώπους που χορεύουν. Αυτό είναι τουλάχιστον συγκινητικό – αυτή είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται[..]Δεν το πιστεύεις ότι θα έρθει μια στιγμή που θα χρειαστεί να θυμηθείς τι είναι αυτό που κάνεις όλη σου τη ζωή».

Για την αντιπαραβολή της streaming εποχής με τον καιρό του βινυλίου

«Σίγουρα η ελεύθερη πρόσβαση είναι πολύ σημαντική. Παλιά ήταν περισσότερο βιωματικό[…]ίσως να πήγαινες να αγοράσεις τον τελευταίο δίσκο των Led Zeppelin και να έκανες έναν καινούριο φίλο – ο οποίος όμως να είναι απίστευτα σημαντικός για το πώς ακούγαμε τη μουσική. Εμείς στα δισκάδικα της δεκαετίας του ’80 συναντήσαμε και τους “δασκάλους μας”. […] Ακριβώς επειδή στην επαρχία δεν είχαμε πολύ εύκολη, άμεση πρόσβαση εκείνη την εποχή, υπήρχαν αυτοί που εξερευνούσαν, διάλεγαν και δημοσιοποιούσαν τη μουσική. […] Υπήρχε κι ένα σεβασμός σε αυτό που ήταν η μουσικοκριτική – κάτι που έχει ατονήσει – για να το πω με όσο πιο κομψά και επιεικώς γίνεται».

Για τους νέους τρόπους μουσικής δημιουργίας που ανοίγει η τεχνολογία

“Από τη μία μας οδηγεί η τεχνολογία και οι νέες τράπεζες ήχων σε έναν νέο ήχο. Από την άλλη επειδή έχουν όλοι πρόσβαση σε όλα τα μηχανήματα, κινδυνεύει η μουσική από ομοιομορφία και μονοτονία – στο χρώμα, αλλά ίσως και στις ιδέες. Όταν μπορείς με ένα κολάζ από preset λούπες και ήχους να κάνεις κάτι που “να στέκεται” κινδυνεύεις να παραδοθείς σε αυτό. Το ζήτημα είναι μην παραδοθούμε στην ευκολία. […]Προσπαθώ να θυμίζω πάντοτε στον εαυτό μου να υπηρετεί τη μελωδία, ακόμα κι αν ακούγεται παλιομοδίτικο το αποτέλεσμα. Αισθάνομαι πολύ πολύ πιο χαρούμενος όταν κάνω μια μελωδία που μου αρέσει, από όταν κάνω ένα beat που μου αρέσει. Αν ανοίξουμε σήμερα ένα πρόγραμμα με λούπες θα βρούμε χίλιους ρυθμούς, τον έναν καλύτερο από τον άλλον. Αν είναι να ψάξουμε μια καινούρια μελωδία, δεν θα είναι πολύ απλά τα πράγματα. Απαιτείται άλλου είδους έμπνευση».

Για τη νέα πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων και τον πόλεμο της πληροφόρησης

«Είναι πολλές φορές που ξεπερνάει την αντίληψη μου αυτό που συμβαίνει.[…] Αισθάνομαι ότι καλούμαι να έχω άποψη για πράγματα, που θα έπρεπε κάποιος να έχει σπουδάσει πολύ σοβαρά για να έχει άποψη με ακρίβεια και υπευθυνότητα. Και αυτό αισθάνομαι ότι λείπει: άποψη με υπευθυνότητα. Υπάρχει μόνο άποψη. […] Ταυτόχρονα με τους αληθινούς πολέμους που έχουν ανθρώπινα θύματα, σαν να ζούμε και τον πόλεμο της πληροφορίας, όπου τα αμέτρητα θύματα είναι οι συνειδήσεις των ανθρώπων. Ο τρόπος σκέψης βάλλεται, ο καθαρός λόγος βάλλεται».

Μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρη την κουβέντα του Παύλου Παυλίδη με τον Μάκη Μηλάτο στο podcast επεισόδιο στο Mixcloud αλλά και στον λογαριασμό του Avopolis στο Spotify: 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 
 

poweredbymixcloudpro