Loading color scheme

Στο μυαλό του Νίκου Βελιώτη

Με αφορμή τη παράσταση της Ίριδας Καραγιάν Make any sound Make any sound move Make any sound move us, o Νίκος Βελιώτης συνομίλησε με την Άννα Γεωργάτου για το «deep listening» αλλά και για το σύνολο της τριαντάχρονης και πλέον πορείας του στη πειραματική μουσική σκηνή της χώρας. 

«Σαν να μου έλεγε μια φωνή: Και τώρα θα μάθεις βιολοντσέλο»

Κλασικό πιάνο από τα 6 μέχρι τα 16 του χρόνια, αναλογικά synthesizer και drum machine στα 18-19, τσέλο στα 21. Αθήνα, Λονδίνο και πάλι Αθήνα, σόλο ή με παρέα. Γιάννης Αγγελάκας, ILIOS, Coti k., Cranc, LOOPer, βόμβοι και σιωπές, σε παραστάσεις  χορού, θέατρο, κινηματογράφο και φεστιβάλ, πειραματικός και mainstream, αναλογικά ή ηλεκτρονικά. Πίσω από κάθε λέξη μπορείς να βρεις τον Νίκο Βελιώτη και την μουσική του διαδρομή.

Με αφορμή τη παράσταση της Ίριδας Καραγιάν, Make any sound Make any sound move Make any sound move us, o Νίκος Βελιώτης μας εξήγησε το «deep listening», έμπνευση της τελευταίας παράστασης στην οποία συμμετέχει, μας διηγήθηκε όσα δεν γνωρίζαμε για τους In Trance 95 και τη συναυλία του Blaine Reiniger στο Ρόδον, όπου γνώρισε τον Άλεξ, πώς και γιατί 20 χρόνια μετά άρχισαν μαζί να αναζητούν σε πατάρια τα early tapes τους, όταν η Veronica Vasiscka από την Minimal Wave έστειλε ένα mail, τον τρόπο που συνθέτει, τα βουβά βίντεο, την ιστορία, τον Piero Manzoni και το κίνημα  fluxus που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα τσέλο θρύψαλα και τους 100 βόμβους μιας ώρας, τη σχέση του με τα κείμενα, τους αριθμούς και τη λογιστική, την εμμονή του με το βιολοντσέλο πριν ασχοληθεί με αυτό, τα ποιήματα ενός παππού ποιητή ανάμεσα στα ακούσματα της παιδικής του ηλικίας, το παρατσούκλι «γέρος-θαύμα», την αγάπη του για τους ABBA, το πιάνο της γιαγιάς στο σπίτι που έφερε τους πρώτους πειραματισμούς, και όλα αυτά ανάμεσα σε extreme metal, Σταύρο Ζούμπα, μανδριγάλια και βορειο-κορεάτικη «καθεστωτική» -με 150% κέφι- ποπ που διάλεξε για μας.

Εμείς απολαύσαμε κάθε λέξη αυτού του μεγάλου μουσικού που «Μπετόβεν δεν θα παίξει για να μην μας ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρηθεί κι αυτός», θα αποφύγει πλέον τον αυτοσχεδιασμό για να «μην πέσει στις μανιέρες του», θα περιποιηθεί, όμως, δεόντως τις μεγαλύτερες μπαρόκ επιτυχίες συνοδεία του ILIOS, και θα πλαισιώσει μουσικά το τετραήμερο 24-27 Φεβρουαρίου στο θέατρο «Θησείον» την ιδέα και χορογραφία της Ίριδας Καραγιάν στο Make any Sound, Make any sound move, Make any sound move us. Τον Μάρτιο στο ραδιόφωνο αναμένουμε τη σύνθεση που ετοίμασε για την παράσταση Ανάμεσα στα ερείπια των ελεύθερων πολιορκημένων και λίγο αργότερα τη νέα -διπλή- δουλειά των ΜΜΜD.

Πόσους άλλους λόγους μπορεί να θέλει κάποιος για να ακούσει το podcast αυτό.

Ακόμα κι αυτές οι 350 λέξεις είναι περιττές.

Αρκούν δύο.

Νίκος Βελιώτης 

 

 

Κατόπιν θερμής παράκλησης και για τις απαιτήσεις της ηχογράφησης ο Νίκος Βελιώτης επέλεξε για εμάς 6 αγαπημένα tracks που δεν πρέπει να παραλείψετε να ακούσετε:

 

1. Portal - Black Houses

 
2. North Korean Moranbong Band:
배우자 - Let's study


3. Σταύρος Ζούμπας - Δεν υποφέρεσαι

https://www.youtube.com/watch?v=rV4FvWfM7Tw


4. Tenebrae responsoria for Maundy Thursday: No. 1, In monte Oliveti (Graindelavoix)

www.youtube.com/watch?v=jyt1TXbzHGM


5. Kali Malone - Velocity of sleep

https://kalimalone.bandcamp.com/album/velocity-of-sleep


6. Meshuggah – Clockworks

 

   

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 
 

poweredbymixcloudpro