Loading color scheme

ΛΟΚΑΛ HEROES: Aνοιξιάτικο Αριστούργημα

 Στο τέλος κάθε μήνα, ο Δημήτρης Λιλής παρουσιάζει δέκα αξιόλογες κυκλοφορίες από την εγχώρια εναλλακτική ανεξάρτητη παραγωγή. Ακούγονται με ή χωρίς podcast σχολιασμό.

Επιτέλους έφτασε η εποχή που διαλέγει ο καθένας τον λόκαλ hero που του ταιριάζει. Η εγχώρια παραγωγή κάνει το πρώτο της σοβαρό bloom και παρουσιάζει ακομπλεξάριστη  μουσική για όλα τα γούστα μουσική και από πολλά και ετερόκλητα δημιουργικά μέτωπα. Αν είστε ανερχόμενος παραγωγός - ερμηνευτής -στιχουργός - συνθέτης και δε βρείτε σε αυτή την δεκάδα κάτι που να σας εμπνεύσει στείλε μας ένα e-mail και ζητήστε το χαμένο χρόνο σας πίσω.

Είναι σχεδόν αδύνατο να μην ταιριάξουν τα χνώτα σας με κάποια από τις παρακάτω πρωτοκλασάτες επιλογές. Από jazz μπάντες που παίζονται κατ'επανάληψη στο BBC radio μέχρι νέες δημιουργικές στροφές παλαιότερων και αναγνωρισμένων ονομάτων και από ριζοσπαστική γεμάτη breaks & acid electronica μέχρι το hip hop που πραγματικά αξίζει σ’ αυτή τη χώρα.

Στα ακριβώς 10 επεισόδια μέχρι σήμερα αυτό είναι μακράν το εντυπωσιακότερο, το πιο πολλά υποσχόμενο και αυτό που μεγαλώνει το στοίχημα για να δούμε αν ο πρώτος θόρυβος που κάνουν οι ντόπιες indie φίρμες του 23, θα έχει διάρκεια και απόηχο μέχρι τις best of λίστες του έτους.

Let’s go! Oh, wait, like & share da playlist

 

1. MOb - 50O55 (Veego)

Αυτό που προς το παρόν ακούγεται σαν το καλύτερο εγχώριο άλμπουμ, δεν έχει μόνο τις ευλογίες της στήλης αλλά και παγκόσμια επι δραστικών DJs / curators όπως ο Gilles Peterson που το ξεδιάλεξε στην εκπομπή της 18ης Μαρτίου, ενώ ώρες μετά ο καλός του φίλος James Lavelle έσπευσε να προσθέσει το πρώτο single VAG στην Living In My Headphones spotify λίστα του με 17K followers.

 

2. Kareem Kalokoh - Don’t Need Nobody (self release)

Ηχογραφήθηκε στο Μαλιμπού, φιλμογραφήθηκε στο Βανκούβερ και είναι επίσημα το πρώτο δείγμα από αυτό που πιθανόν θα είναι το πιο διεθνές album του hands down Νο.1 αγγλόφωνου ράπερ μας.

 

3. Νέγρος του Μοριά - Κενοδοξία / Βουλιμία (307 Records)

«Πάτερ ημών ο Εν τοις ουρανοίς ήμουνα πολύ θρασύς…» και boom ο δίσκος που ο Kevin πάντα απειλούσε ότι θα κάνει είναι επιτέλους εδώ. Ο ίδιος το αποκαλεί Τrapμπετικό, εμείς το ξαναβαφτίζουμε βουκολικό ραπ και είναι από τα πιο πρωτοποριακά κόνσεπτ άλμπουμ που έχει παραδώσει έλληνας ράπερ ever.

 

4. Molyneaux - Solid (Just Gazing)

Αν έχετε χώρο για ένα φρέσκο trip hop  sensation με future pop προεκτάσεις, ανοίξτε μάτια και αυτιά στο εντυπωσιακό φαινομένο που ακούει στο όνομα Molyneaux. Στα 25 της με το ντεμπούτο Sorrow EP κερδίζει άνετα τον τίτλο της ανερχόμενης εναλλακτικής ποπ σταρ.

 

5. Monika - I’m nothing without you (Royal Music)

Και αφού σερβιρίστηκε το ορεκτικό τώρα ώρα για μία been there done that εγχώρια alt pop σταρ. Σχεδόν η Μόνικα του Avatar, ξεκάθαρα πιο ώριμη και πιο μεστή από το ελληνόφωνο πρότζεκτ επιστρέφει με ένα τουλάχιστον κομμάτι σοβαρής pop ballad κλάσης που θα πρέπει να κρίθηκε πολύ καλό για να πάει στην Γιουροβίζιον.

 

6. DimDj - Out Run (ToPikap Records)

Αν όντως πρέπει να το κάνω αυτό στον εαυτό μου και να διαλέξω ένα από τα απίστευτα έξι cuts της νέας "from breaks to acid to drum'n'bass" συλλογής που κυκλοφόρησε η To Pikap ας είναι το electro acid διαμάντι του DimDj. Τσεκάρετε όλη την συλλογή όμως, ειδικά αν θέλετε να έχετε άποψη για το εγχώριο ηλεκτρονικό underground.

7. Johnny Labelle - Your money’s not good here (Inner Ear)

Από το XVIII του 2020 μέχρι το ολόφρεσκο “May Your Dreams Come True” ο Johnny Labelle φαίνεται να ενθουσιάστηκε με τα funky disco grooves αλλά τελικά για μία ακόμη φορά τον κέρδισε το σκοτάδι. 

 

8. Blend Mishkin, Booker Gee - Amarat in C (Dub Version) - Rewind Guaranteed

Ο Blend επιστρέφει στις dub ρίζες του (λίγο πριν ελευθερώσει το μεσογειακό ταμπεραμέντο του) και συνεργάζεται με τον Γάλλο κιμπορντίστα Booker Gee (shout στον Blundetto) συνδυάζοντας την τζαζ με την reggae σε ένα υπνωτικό groove που τιμά τον Τζαμαϊκανό συνθέτη Jackie Mittoo.

 

9. Kauai’o’o - BRWV (self release)

Η αλήθεια είναι ότι με αυτό το όνομα μειώνονται οι πιθανότητες να σε διαλέξει ο αλγόριθμος πόσο μάλλον όταν χρειάζεσαι 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα για να παρουσιάσεις τις πιο abstract και free jazz από τις συνθέσεις που στο μέλλον θα φέρουν τον χαρακτηρισμό «ο ήχος των MOb». Μα ο Kauai’o’o, είναι ο ντράμερ τους, Παναγιώτης Κωστόπουλος αφού.

 

10. Eurotoire - Chaos & Order (Louvana Records)

Στην Eurotoire Κολεκτίβα με προστίθεται η Αθηναία Colorgraphs και το 2ο single πριν το Anemone album έχει το πιο κολλητικό hook που έχετε ακούσει τελευταία από δικά μας παιδιά.

 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro