Loading color scheme

20 καλύτερα singles του 2022

Έτσι όπως προέκυψαν από 33 επεισόδια New Music Weekly παράνοιας.

Θα έχω να λέω στον γιο μου ότι το 2022 μπορεί να απείχε 25 ολόκληρα χρόνια από τα ποιοτικά album standards του 1997 αλλά τα singles που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που βγαίναμε από τα lockdown έκρυβαν λίγη μαγεία για όλα τα μουσικά γούστα. Και σε αυτό το podcast-λίστα που απορρέει από τη μεθοδική καταγραφή νέας μουσικής για τουλάχιστον 33 από τις περασμένες 52 εβδομάδες του χρόνου, οι «στιγμές» από ποιοτικές μέχρι χορευτικές, πιασάρικες, ποπ ή εγκεφαλικές, θριαμβεύουν. Ίσως, αν όλοι μπορούσαμε να «κουλάρουμε» και να δούμε την album λιστομανία λίγο πιο ψύχραιμα να καταλαβαίναμε ότι α) η μουσική βιομηχανία κερδοφορεί πλέον πάνω σε viral στιγμές aka singles και β) το album φορμάτ μετατρέπεται σε μια τέχνη που θα κατέχουν όλο και λιγότεροι, αυτοί που μεγάλωσαν 25 χρόνια πριν μαζί του.

Ένας αριθμός που ξεπερνάει τις δεκάδες χιλιάδες ημερησίων uploads σε ψηφιακές πλατφόρμες είναι τουλάχιστον τρομακτικός για κάποιον που καλείται να καταγράψει τα καλύτερα 20 μόλις singles των προηγούμενων 12 μέσα από εκατομμύρια κυκλοφορίες.

Και το challenge γίνεται ακόμη πιο ζόρικο όταν αποφασίζεις με συνοπτικές διαδικασίες να βάλεις στο παιχνίδι, 20 ονόματα που δεν συναντήσαμε είτε στις μεγάλες Avopolis λίστες, είτε στις -Incoming- προσωπικές.

Παρ'όλα αυτά, διαβάζεται και ακούγεται ως η πιο πλήρης ίσως φετινή λίστα, τρανή απόδειξη της αλήθειας και της δύναμης που κρύβουν τα singles στις μέρες. Ειναι εδώ και μέσα από στιγμές, μερικές φορές μόλις των 80 δευτερολέπτων που η νέα μουσική είναι συγκινεί, προβληματίζει, χορεύει ή απλά καταγράφει τις τάσεις -εφήμερες και μη- της κοινωνίας και χάρη στα socials συνδέει τους ανθρώπους από το Memphis του Τενεσσί μέχρι το Cape Town και την Αθήνα.

Πάνω απ'όλα όμως, αύτη η λίστα επιβεβαιώνει ότι η νέα μουσική είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει ότι ο τρόπος για να πετύχεις το τεχνολογικά  άρτιο εν έτει 2022 είναι να δημιουργήσεις σεβόμενος το μουσικό παρελθόν τους είδους που έχεις διαλέξει και από αυτό να αντλήσεις έμπνευση για το δικό σου νέο ρεύμα. Enjoy.

Tα 20 καλύτερα singles του 2022 

20. Little Simz - Gorilla (Forever Living)

Aν κρατούσε μία εβδομάδα ακόμα το Νew Music Weekly αυτό θα ήταν στην κορυφή της επόμενης λίστας. H Simz είναι μακράν η καλύτερη ράπερ που έχει βγάλει η Βρετανία.

19. Lil Yachty - Poland (UMG)

“I took the waaaaack to Poland”

18. Nia Archives - Baianá (UMG)

Tο νέο “it” κορίτσι της drum n’ bass / jungle σκηνής της Μεγάλης Βρετανίας μετατρέπει αυτό το Brazilian classic το σε hi nrg βόμβα.

17. Armani White - Billie Eilish (UMG)

Δεν θα μάθεις ποτέ από τα ραδιόφωνα ή τα media για τέτοιους δυναμίτες. Γράφονται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν μόνο στα club.

16. Nas - Michael & Quincy (Mass Appeal)

Ο Nas με το 3ο King’s Disease δεν τα κατάφερε στα άλμπουμ αλλά θα ήταν άδικο να μην σκοράρει έστω best of single. Το "Michael & Quincy" είναι στη must play λίστα τις Πέμπτες στο Clumsies.

15. Rampa, Chuala, Keinemusik - Les Gout (Keinemusik)

Έλα που κάνεις πως δεν ξέρεις. Δεν παίζει afro house set χωρίς αυτό μετά το φετινό Burning Man set τους.

14. Harry Styles - As It Was (Sony Music)

Ο Harry που λατρεύουμε να μισούμε, δεν τα κατάφερε στα albums και με ένα τόσο σωστό pop jam όπως αυτό δεν θα’ταν κρίμα να μην έμπαινε σε μία έστω λίστα του Avopolis για φέτος. Όχι ότι με 1 δις 600 εκατομμύρια Spotify streams μας έχει ανάγκη.

13. NTENTENIS - Plumidisco (PIAS)

To τυχερό 13 στον Βαγγέλη Κυριακάκη με το εξαιρετικό φετινό Motto EP του. Η extended play φόρμα ίσως του κόστισε το album placement στα καλύτερα της χρονιάς αλλά του χάρισε ένα σχεδόν ιστορικό για τα εγχώρια δεδομένα βινύλιο, υπενθυμίζοντας σε όλους την ξεχασμένη τέχνη των dance 12ιντσων. Bonus τo καλοστημένο video…

12. Major Lazer & Major League DJz - Koo Koo Fun ft. Tiwa Savage & DJ Maphorisa (Mad Decent) 

Το άγγιγμα του Diplo μέσω των Major Lazer στην ιδέα των Major League έρχεται να δικαιώσει όσους είχαν πιστέψει εδώ και μερικά χρόνια στην Amapiano σκηνή της Νοτίου Αφρικής. Kαι η παγκόσμια pop καριέρα της Tiwa Savage παίρνει και πάλι μπροστά.

11. Argy - Tataki (Afterlife)

Πριν προλάβει να καθίσει η σκόνη από το εξαιρετικό περσινό άλμπουμ The Interion Journey, ο Ροδίτης Argy στις αρχές της χρονιάς, παρέδωσε στο αρχηγείο της Afterlife έναν από τους φετινούς pagan tech house ύμνους.

10. Steve Lacey - Bad Habit (Sony)

Το καλοκαιρινό album Gemini Rights του Steve Lacey από τους The Internet αποθεώνει το songwriting τύπου Tyler The Creator με τον πιο indie friendly τρόπο. Το “Bad Habit” δίκαια θριαμβεύει ως το anthem που είναι, κερδίζoντας όλα τα εναλλακτικά και μη ραδιόφωνα σε Αμερική και Ευρώπη.

09. Alabaster DePlume - Don't Forget You're Precious (International Anthem)

Η πρώτη θέση με το που μπαίνεις δεκάδα ανήκει δικαιωματικά στο σπουδαίο video και έξυπνα groovy -τυπικά- jazz single του Alabaster DePlume, από το υπερlabel του Σικάγο που ακούει στο όνομα International Anthem.

08. Taylor Swift - Maroon (Taylor Swift)

That song slaps…

07. Panoram - Seabrain -Quiet Village Remix- (Running Back)

Instant Balaeric classic. Από αυτά που γεμίζουν το δωμάτιο με strobe lights.

 

06. Garneau & Max Ulis - Tulip (Thirty Year Records)

These are the 2022 breaks…

05. Hitkidd, GloRilla - F.N.F. (Let's Go) (Black Noize)

Σαν γνήσιο εποχιακό hit, το F.N.F. μεγάλωσε μεν στο Tik Tok αλλά έχει background που σέβεται όλους τους street rap κανόνες. Το αποδυκνύει αφενός ο τίτλος και τα lyrics ("Free Nigga Free") και αφετέρου το hood AF video.

04. Jamie xx - LET’S DO IT AGAIN (Young)

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν δεν υπήρχε ο Jamie δεν θα είχαμε το φαινομένο Fred Again.. ακόμα και αν ο 2ος φέτος το έκανε πολύ καλύτερα. Στο ένα από τα δύο φετινά singles του, ο αρχηγός τον XX διδάσκει την αγαπημένη του chop & bounce τεχνική.

03. Awen - Your Voice (Adam Port Remix) - MIDH

Ακόμα και αν ακουγόταν άπειρα επίπεδα πιο βαθύ από τον μέσο όρο των house hits (κάτι που μοιραία δυσκόλευε την εμφάνιση του σε σετ που είχαν αποκλειστικά afro ήχο) το groove του Port βασισμένο στην υπέροχη μελωδία της Awen έμελλε να ακουστεί παντού και να ντύσει μερικά από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του φετινού καλοκαιριού. 

02. Alan Braxe / DJ Falcon: Step by Step [ft. Panda Bear] - Smugglers Way

Θρυλικό collab τσεκ. Επιστροφή Γάλλων blog house παιχταράδων τσεκ. Slow jam με αέρα yacht rock τσεκ. Παραγωγή για σεμινάριο σε Daft Punk επίπεδα τσεκ. Θα αργήσει λίγο ακόμα το internet μέχρι να καταλάβει ότι εδώ έχουμε έναν ύμνο επιπέδου “Heat Waves”.

01. DyE feat. Amy Douglas - Music and Dance (Joakim Dub) - Tigersushi

Αυτή η μία φορά του χρόνου που ο DJ κάνει το λάθος να μοιράζεται το καλύτερο από τα κρυμμένα όπλα του. Δικό σας.   

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro