Loading color scheme

ΛΟΚΑΛ HEROES : Από το 2023, αμέσως καλύτερα

Στο τέλος κάθε μήνα, ο Δημήτρης Λιλής παρουσιάζει δέκα αξιόλογες κυκλοφορίες από την εγχώρια εναλλακτική ανεξάρτητη παραγωγή. Ακούστε τις με ή χωρίς podcast σχολιασμό.

Επιτέλους, επιστρέψαμε στο καθεστώς όπου «όλοι και τα κατοικιδιά τους, κάνουν πλέον μουσική». Είναι μόλις Ιανουάριος και η εγχώρια σκηνή έχει πάρει κυριολεκτικά τα πάνω της. Αρκετός κόσμος δείχνει να «χόρτασε» τα ποτά και τις μπαρότσαρκες και επιτέλους επιστρέφει με όρεξη σε κάθε είδους συναυλιακό δρώμενο. Αναβιώνουμε τις χρυσές προ πανδημίας εποχές, που δεν χρειαζόταν να έχεις ταλέντο για να γεμίζεις χώρους, αρκεί να είχες φίλους που έχουν καιρό να σε δουν στη σκηνή να κάνεις το χόμπι σου. Και κατά συνέπεια, οι μουσικοί παίρνουν θάρρος και ένας συνδυασμός από οικονομίες αλλά και από έσοδα των live τους οδηγούν στο στούντιο, οπότε και μοιραία το inbox γεμίζει από demo ή ανεπίσημες κυκλοφορίες την ίδια στιγμή που τα μετρημένα ανεξάρτητα labels, με όλη την επισημότητα μας λανσάρουν album, singles και video πακέτα από τα οποία παρελαύνει το next big thing.

*Από το 2023 θα εκπροσωπείται και μέρος των ανεξάρτητων rap / hip hop παραγωγών.

Ακολουθούν τα 10 κομμάτια που ξεχωρίσαμε στο δίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος.

Ακούστε τα και χωρίς τον podcast σχολιασμό στη σχετική Spotify playlist.

 

 

1. Negros Tou Moria & Moose - Me Ta Alania (Sky Vector)

Η Sky Vector συσπειρώνει σοβαρό καλλιτεχνικό πυρήνα γύρω της και μέσα σε ένα πολυμορφικό ρόστερ που περιλαμβάνει από τους Στέρεο Νόβα μέχρι τον BnC,  ξεχωρίζουν πλέον δύο από τους day one γνώριμους του Βlack Athena (που εμπλέκεται σαν executive producer) και ενώνουν ξανά τις φωνές τους. Ο Negros Tou Moria οδηγεί τις ρίμες και ο Moose προσθέτει τα αγγλόφωνα μελωδικά hooks και το χαρακτηριστικό part 3.

 

2. Jesvs Lo5t & Doris feat. Cookie - All Of My Love (Fortune Cut Records)

The El Michel’s effect. Ο Jesvs Lo5t που δεν σταμάτησε ποτέ να λατρεύει το old school hip hop συναντά την Cookie σε ένα από τα πιο ζεστά, αναλογικά και soulful κομμάτια που έχει ακούσει αυτή η χώρα τελευταία.Βγαίνει και σε επτάιντσο. JAM.

 

3. Veslemes - Minotavros (Veego Records)

Ο Βεσλεμές εμπιστεύεται το ελληνόφωνο και άκρως ψυχεδελικό πρότζεκτ του στην Veego Records (κυκλοφορεί 2/2) και αυτό από μόνο του αποτελεί γεγονός. Ο Exorcismos θα γυρίσει κεφάλια και οι κυνηγοί obscure folk με electronica ψέγματα θα περιμένουν μερικές δεκαετίες μέχρι το βινύλιο να αποκτήσει μεγάλη αξία.

 

4. Saber Rider & Anna Vs June - Thought For Food (Submersion Records)

Με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια η Saber Rider παραδίδει ένα νέο ambient based project κάθε αρχές νέας χρονιάς. Εδώ, λίγο πριν την εκπνοή του ’22 συνεργάζεται με την Anna Vs June στο ονειρικό “Music For Cats”. Πλησιάζει η πρώτη Bandcamp Friday της χρονιάς και αυτό το album μπορεί να μην το χρειάζεται η γάτα σας αλλά σίγουρα το χρειάζεται το μουσικό backgound του γραφείου σας. Video slaps as well.

 

5. Όμορφα Ποιήματα - Απόπειρα (Persephone Records)

Τώρα που το spoken word πάνω από ατμοσφαιρικά (ενιότε dark) beats είναι το πιάτο της ημέρας στις προτιμήσεις του εγχώριου underground, η σχετικά νεοσύστατη Persephone Records ρίχνει στο τραπέζι το πρότζεκτ του ζευγαριού “Όμορφα Ποιήματα”. Τα samples από την ατελείωτη δισκοθήκη του Electric Looser, που εδώ editάρει Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ και οι πρόζες της Βάλιας Πεντζερίδου σου υπενθυμίζουν πόσο δύσκολο είναι να ονειρευτεί κανείς σε πόλεις που ποτε δεν κοιμούνται.

 

6. Molyneaux - Sorrow (Just Gazing)

Δεν μου επιτρέπεται να μοιράσω πολλές πληροφορίες για το ντεμπούτο της Molyneaux. Το μόνο που επιβεβαιώνω είναι ότι στο επερχόμενο EP της υπάρχουν το ίδιο όμορφα κομμάτια όπως το single / video "Sorrow" που είναι εδώ και μερικές μέρες επίσημα εκεί έξω για όλους να το δούν και να το ακούσουν. Some dark & trippy shit.

 

7. Δήμητρα Γαλάνη & Σεραφείμ Γιαννακόπουλος - Έλα Κοντά (Panik Oxygen)

Ο drummer των Planet of Zeus ή για τους πιο μυημένους ο Night Knight, παίρνει θέση σε αυτό που θα έπρεπε να  ονομάζουμε ελληνόφωνο ποπ. Η μακρόχρονη φιλία του με την Δημήτρα Γαλάνη, βρίσκει επιτέλους μουσικό τρόπο έκφρασης και αυτό είναι ένα κομμάτι που συνδέει την ερμηνεύτρια με τον κλασσικό κατάλογο της την ίδια στιγμή που υπενθυμίζει σε όλους πόσο έχουν λείψει οι καλοφτιαγμένες και με άποψη παραγωγές από τα ελληνικά ραδιόφωνα.

8. Σ. Τζιρίτας / Μ. Καραγιάννης - Σύνθεση 2(A Man out of A Man)

Μέσα στα χρόνια που παρακολουθώ το έργο του Στυλιανού Τζιρίτα, έχω μετατρέψει σε προσωπικό στοίχημα να προσπαθώ να ανακαλύπτω την πιο βατή -έστω- σύνθεση από κάθε νέο σύνολο πειραματικών -ξεκάθαρα- ηχογραφησεών του. Στο πρότζεκτ που μόλις κυκλοφόρησε η A Man out of A Man με τον drummer Μιχάλη Καραγιάννη, η Σύνθεση 2, έχει αυτό το κάτι, στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο ασυγχρονισμός του κλαβιέ με το βάθος των τυμπάνων - κρουστών και τον χώρο που καταλαμβάνουν τόσο τα εφέ τους όσο και οι μαγνητοταινίες. Σαν να πείραξε κάποιος πρόβες κουρδίσματος από ορχήστρα εγχόρδων που εστίαζε σε πιτσικάτα.

 

9. Le Croque Feat. Tabia - Mdali (MIDH)

Εν αναμονή των afro house άσσων που κρύβει στο μανίκι του το νέο όνομα της εγχώριας house σκηνής aka Liva K., το Madoras label μας υπενθυμίζει την ιστορία που συνδέει την ετικέτα με τον πάντα βαθύ (και στην παρούσα περίπτωση ευφορικό) ήχο του Le Croque. Ναι, οι επιβλητικές bass synth γραμμές μπορούν αρμονικά να συνυπάρξουν με tribal ρυθμολογία, αιθέρια φωνητικά και επικών διαστάσεων αρμονικές πλάτες. Another -killer- one.

 

10. Varonos - Crash (Acid Cuts)

Απίστευτο και όμως ελληνικό. Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει ένας τύπος στα Τρίκαλα που φτιάχνει κοφτερή και άκρως αναλογική acid house. Ένα νέο σερί από ηχογραφήσεις του κυκλοφόρησαν μόλις σε βαρύ (180 grams) βινύλιο από την Acid Cuts με τον τίτλο Acid Cartel και είναι όσο κάλο όσο προβλέπει ο τίτλος του δίσκου. Μερικές φορές, το Ντιτρόιτ είναι πιο κοντά απόσο νομίζουμε.

 

LISTEN/FOLLOW:

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro