Loading color scheme

Diggin' Podcast: Οι καλύτεροι jazz δίσκοι του 2021

in JAZZ

Ο Ζώης Χαλκιόπουλος, στη νέα σειρά Diggin’ podcasts, παρουσιάζει τους καλύτερους jazz δίσκους του 2021.

Μερικά λόγια για τα δέκα καλύτερα jazz releases που άκουσα μέσα στο διπλά καταπιεσμένο 2021. Δίσκοι που μπήκαν στο πικάπ μου δεκάδες φορές και που αξίζουν μια μικρή έστω αναφορά στο εν λόγω podcast. Έτσι θα τα λέμε από το MyPodcasts του Avopolis, μια φορά το μήνα. Καθαρά και σωστά. Θεματικά.

Πιάνοντας τον καλύτερο δίσκο του 2021, τους Καναδούς BadBadNotGood και το εξαιρετικό Talk Memory που κυκλοφόρησε μέσω της πολύχρωμης XL Recordings, έχω να πω μόνο καλά λόγια. Μια μαγιά που ζυμώνεται με υπομονή και ωριμάζει σιγά σιγά. Όσο τρέλα και να κουβαλάνε οι 4 "πρώην πιτσιρικάδες" απο το Τορόντο, μια χαρά έβαλαν σε σειρά τις σκέψεις τους. Και σε αυτό βοήθησε και ο τεράστιος Arthur Verocai απο την Bραζιλία στα έγχορδα, τα οποία δένουν περίτεχνα τις συνθέσεις τους. Νέος δίσκος για τον χαρισματικό Alfa Mist που αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως και οι beat makers έχουν jazz ψυχή, ενώ δίπλα του βρίσκεται άλλο ένα αριστούγημα της σύχρονης ευρωπαικής jazz σκηνής με spiritual και modal στοιχεία απο την Muriel Grossmann. Κυκλοφορεί απο την Εστονική RR GEMS και πάλι.

Απο Ελλάδα μεριά, έχουμε το εξαιρετικα ενδιαφέρον Streams του Jan Van στο label της Teranga Beat. Jazz με φοβερές ανησυχίες. Από major labels έχουμε τη νέα σκηνή της Αγγλίας, με τον Tom Skinner να πρωταγωνιστεί στους Sons of Kemet μέσω της τεράστιας IMPULSE. Μένουμε Ηνωμένο Βασίλειο για το νεοσύστατο indie label της Sola Terra που κατάφερε να κυκλοφορήσει δύο jazz δίσκους "φωτιά" βγάζοντας την σκηνή της Γλασκώβης παραέξω.

Οπωσδήποτε τσεκάρετα τα άλμπουμ των Amara και Josef Akin. Οι δε Wildflower έκαναν και πάλι το θαύμα τους, γεννημένοι από τις στάχτες των Ill Considered. Στο ενδιάμεσο, να μην ξεχάσω τους Elephant9 που μέσα στην χρονιά έγραψαν το καλύτερο άλμπουμ τους so far για λογαριασμό της Rune Grammofon.

Τέλος, αφηνόμαστε στα χέρια του Tony Burkill που κατάφερε να κυκλοφορήσει ένα απο τα πιο όμορφα άλμπουμ αυτής της χρονιάς -δικαίως- το Work Money Death, τιμώντας τον Άγιο John Coltrane μέρες που είναι.

Aφεθείτε σε αυτή τη νέα Diggin’ περιπέτεια. Μία ώρα και δέκα λεπτά φρέσκιας jazz μαγείας για την χρονιά που μας αφήνει σιγά σιγά. Dig It!

Tracklist:

Elephant9 - Arrival of the New Elders (Arrival of the New Elders) RUNE GRAMMOFON

Wildflower - Blue (Better Times) TROPIC OF LOVE

Work Money Death - Dusk (The Space In Which The Uncontrollable Unknown Resides, Can Be The Place From Which Creation Arises) ATA

BBNG - Signal from the Noise (Talk Memory) XL RECORDINGS

Alfa Mist - Teki (Bring Backs) ANTI

Amara - Spirits (Amara) SOLA TERRA

Sons of Kemet - To Never Forget the Source (Black to the Future) IMPULSE

Jan Van Angelopoulos - Still Stream (Streams) TERANGA BEAT

Josef Akin - Blue Brew (Flightcase) SOLA TERRA

Muriel Grossmann - Happiness (Union) RR GEMS

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro