Loading color scheme

New Music Weekly: Σαν παραμύθι

Ο Δημήτρης Λιλής ξεχωρίζει κάθε εβδομάδα τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες και τις παρουσιάζει μέσω podcast, Spotify playlist και YouTube videos. Πατήστε play

Το λοιπόν, προσπάθησα να βάλω μόλις δέκα από τις χιλιάδες μουσικές κυκλοφορίες της τρίτης εβδομάδας του Μάη, σε μία σειρά σαν να αφηγούμαι ένα μουσικό παραμύθι. 

Και ελπίζω να τα κατάφερα, αλλιώς η βασική αξία των djs που επιβάλλει σε έναν καλό jockey να είναι ικανός τόσο ώστε με τους δίσκους του να μεταφέρει κάθε φορά και μια νέα ιστορία στον ακροατή, θα πάει στράφι και θα είναι κρίμα γιατί έχω μελετήσει πάρα πολύ μουσική αυτή την εβδομάδα. Όχι μόνο για το περίφημο 49o New Music Weekly αλλά και για το ΓΕΜΑΤΟ ΒΙΝΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΒΙΝΥΛΙΑ event που έχουμε με τον Mr. Z την Κυριακή των εκλογών στην όμορφη πλατεία Ελπίδας στα Πετράλωνα. 

Και ως είθισται,  αν η μουσική ιστορία -ειδικά στην playlist εκδοχή της- έχει καλό sequence τότε τα λόγια περιττεύουν. 

Εδώ η NMW#049 Playlist και παρακάτω μερικές σχετικά σύντομες πληροφορίες για κάθε κομμάτι. 

 

1. Saloli - Yona (Kranky)

Από το Όρεγκον του Πόρτλαντ με Cherokee ινδιάνικες ρίζες η Saloli, προφέρεται slowly και σημαίνει σκίουρος στη Cherokee διάλεκτο ετοιμάζει το νέο της album για την Kranky. To single Yona, που σημαίνει αρκούδα και παραπέμπει στο σχέδιο του μπαμπά ζωγράφου και κατασκευαστή φλάουτων Jerry Sutton είναι το τέλειο opening track της ιστορίας μας. 

https://saloli.bandcamp.com/track/yona

 

2. Ferdi Schuster - A Step Further (Claremont 56)

Σχεδόν κάθε φορά που η Claremont 56 του Paul Murphy έχει μια νέα album κυκλοφορία, οι μύστες της balaeric κοινότητας σκύβουν από πάνω της με ιδιαίτερη προσοχή. Ο Γερμανός Ferdi Schuster μόλις παρέδωσε το 2ο album του για το label και η ροή μας κάνει αυτό το δύσκολο δεύτερο βήμα παρακάτω. 

https://ferdischuster.bandcamp.com/track/a-step-further

 

 

3. Poolside - Each Night feat. Mazy (Counter Records)

Ο slow disco μαέστρος Poolside εντάσσεται στο ρόστερ της Counter Records, sub label της Ninja Tune και καθόλου τυχαία στο νέο του single μετά από καιρό συνεργάζεται με τους Αυστραλούς psych popers Μazy. 

 

4. Gianni Oddi - Dreamin (Four Flies) 

Στο νέο αγαπημένο μου Ιταλικό label, την εκλεκτική και άκρως ψυχεδελική Four Flies, έρχεται αυτή η επανέκδοση στην ίσως πιο βαθιά και σέξυ σύνθεση ever του 70s low key θρύλου και σαξοφωνίστα Gianni Oddi. If you know...U NO.

https://fourfliesrecords.bandcamp.com/album/dreamin-geronimo 

 

5. David Harks - Sunshine Cowboy (Amity Recordings)

 Στη πλειοψηφία του, το νέο ep “The Mega City Disco Cowboy” του Βρετανού David Harks, μέλος των Satin Jackets και παίχτη που έχουν ευλογήσει με το support τους ονόματα όπως οι Ron Trent και Larry Heard, είναι πιο επιθετικό απόσο θα προετοιμάζει η proto funk coctail disco ταμπέλα του, αλλά στο Sunshine Cowboy ξαφνικά όλα φωτίζουν ακόμα και αν υποβόσκει αυτό το trance kickdrum και οι μελωδίες ξυπνούν Ulrich Schnauss αναμνήσεις.

 

 

6. Overmono - Feelings Plain (XL Recordings)

Ακόμα και στα παραμύθια υπάρχουν στοιχεία ρεαλισμού και εκάστοτε πραγματικότητας. Αν αυτή την εβδομάδα υπάρχει κάτι που φωνάζει ότι ζούμε στο 2023 και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, αυτό είναι το ντεμπούτο των Overmono. Το Feelings Plain ταιριάζει στη σειρά της ιστορίας και προσθέτει το σχεδόν φουτουριστικό στοιχείο.

 

7. Phil Moffa - Alma Del Mundo (Photay Remix) - Love Injection Records

Ας υποθέσουμε ότι κάπου εδώ το κόλπο κορυφώνει. Αν ήμασταν σε club το σύνθημα θα ήταν ΜΟΝΟ BANGERS. Και δεν υπάρχει ιδανικότερος εκπρόσωπος από τις αραιές αλλά πάντα ποιοτικές κυκλοφορίες του Νεοϋορκέζικου label και προ πάντων fanzine, Love Injection. Εδώ εκδιδούν την δουλειά του προφέσορα Phil Moffa (for real προφέσορας στο πεδίο Sonic Arts του Brooklyn College) και το πρώτο remix από το Second Foundation Remixes πακέτο υπογράφει ένας από τους πιο φτασμένους μαθητές του. O Photay παίζει έξυπνα το tropical χαρτι της πολυρυθμίας και το αποτέλεσμα σε ταξιδεύει εκεί που πρέπει.

 

8. ANOHNI and The Johnsons - It Must Change (Secretly Canadian)

Αυτή η περίπτωση ανθρώπου και δημιουργού επέστρεψε με την πιο διαχρονική εκδοχή που μας έχει προσφέρει τελευταία. Ο καλύτερος τρόπος για να επιστέψουμε στη γη και να θυμηθούμε από ποιές κλασσικές μουσικές φορμές ξεκίνησαν όλα. Video slaps too.

 

9. Bobby Harden & The Soulful Saints - Feels So Good (Data Records)

Η φωνή πίσω από το soul anthem που συνοδεύει το νέο διαφημιστικό της Kaiser, ο Νεοϋορκέζος Bobby Harden και οι Soulful Saints παρέα του επιστρέφουν με το γεμάτο χειροποίητα jams “Bridge Of Love”. Όπως λέει και το BBC 6 “It has Brooklyn written all over it”… και ξεκάθαρα σε κάνει να νιώθεις καλά.

 

10. Dudu Tassa, Jonny Greenwood, Rashid Al Najjar - Ashufak Shay (World Circuit Limited)

Το κράτησα άραγε αληθινό, άρχισε και τελείωσε ένα μουσικό ταξίδι με τον πιο εξωτικό, παράξενο και αλληγορικό τρόπο. Αν ναι, μόνο οι νέες Λιβανέζικες περιπέτειες του Jonny και της παρέας τους θα μπορούσαν να σφραγίσουν αυτό το trip.

 

 

Ανανεώνεται κάθε Παρασκευή:

Ακούστε τη λίστα στο Spotify

 
 

poweredbymixcloudpro